Lämna utan ett ord: varför lever man länge i Storbritannien?

163 views

Som alla vet är Storbritannien en ö, och man kan rätt så kalla den för Välfärdens ö. Privatsäkerhets-, välfärds, inkomstnivå- och medellivslängdsindex är högst här.

Förväntad medellivslängd i Storbritannien är 81 år – 83 år för kvinnor och 79 år för män. Antalet långlevade människor som har fyllt 100 år växer från år till år. År 2019 registrerade man rekordantalet som är 14,57 tusen männickor enligt undersökningen “Life Expectancy in the UK“. Till och med den äldsta personen på jorden bodde just i Storbritannien – Bob Weighton var 112 år när han dog i slutet på maj 2020.

Hittils har ingen lyckats avslöja britternas hemlighet för långt liv tyvärr. Inte ens britterna själva vet varför de lever så länge. Vi ska försöka att förmoda hur och varför Storbritanniens invånare lever längre än andra.  

Version 1, vetenskaplig

Det är välkänt att vårt välmående och livlängd beror mycket på vad vi äter och hur ofta vi rör på oss. Ju äldre vi blir desto starkare är det här sambandet. Man brukar anse att medelhavskost är nyttigast för hälsan och långt liv men Storbritanniens traditionella kök kan också skryta med några häftiga maträtter.

Ägg

Den vanliga äggröran med bekon eller kokta ägg som man brukar servera i de flesta hushållen i Storbritannien (så står det i klassisk och vetenskaplig litteratur i alla fall) är inte bara gott och snabbt utan också nyttigt. Undersökningen  ”Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million adults”, som publicerades i tidskriften Heart visade att ett ägg om dagen minskar risken för hjärtanfall med 26 procent och risk för hjärtsjukdomar med 11 procent. Forskarna anser i den här undersökningen att den här effekten har att göra med att ägg bidrar till att höja HDL-nivån, protein som försvarar hjärtat, samt hjälper kroppen att bli av med det skadliga kolesterolet. Dessutom är ägg rika på protein som minskar sockernivån i blodet och upprätthåller normal vikt, vilket också minskar risken för stroke.

Låt oss påminna rt om att det är just de här sjukdomarna som är bland de 5 vanligaste kroniska djukdomarna. Människor över 65 drabbas av dem mest och löper i så falla större risk för tidig död. Så om du vill leva länge ska du äta ägg.

Havregrynsgröt

En annan traditionell maträtt som det inte går att föreställa sig Storbritannien utan är naturligtvis havregrynsgröt. Även om man inte gillar den så mycket (eller inte alls) tänk på att havregrynsgröt med fullkorn är ett av de effektivaste och enklaste sätten att kontrollera sockernivån i blodet, vilket bekräftas i undersökningen “The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis”. Havregryn smälts långsamt vilket betyder att glukos kommer till blodet utan att orsaka insulintoppar. På så sätt upprätthåller de normal glukosnivå i blodet. Om man tar hänsyn till att diabetes (sockersjuka) som kommer att bli en av århundradets vanligaste sjukdomar påverkar livslängden lika mycket blir det inte konstigt att britterna lever längre, eller?

Te

När man pratar om Storbritannien och särskilt England kan man inte låta bli att glömma om den ”mest engelska” drycken, en kopp te. Trots att te är rikt på koffein påverkar det hjärtat och kärlen positivt grönt te kan till och med hjälpa att upprätthålla normalt blodtryck, påstår författarna till undersökningen “Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials”. Men det mest värdefulla i te är antioxidanter som teblad är rika på. Flavonoider, stort antal av vilka te innehålller, hjälper att skydda cellerna mot fria radikaler, samt neutralisera fria radikaler och minska effekterna från dem. På så sätt förlänger de cellernas liv, visar undersökningen “Bioavailability and antioxidant activity of tea flavanols after consumption of green tea”.

Sex

2018 gjorde forskarna på Harvard universitet undersökningen “Don’t retire – and have plenty of sex! New study reveals the scientifically proven ways to live TEN YEARS longer“ som bekräftade att de som fortsätter med sex när de har fyllt 60 år kontaktar läkaren mer sällan i genomsnitt, har färre problem med kärlen och hjärtat, lider mindre av övervikt och går igenom säsongssjukdomar såspm influensa lättare.

Kärlek till promenader

Engelsmän är aldrig hemma, de älskar sport och långa promenader. Vi alla minns käraktärerna i de klassiska engelska romanerna där de tillryggalade långa miler av skog, kullar och slättar i ur och skur (och i alla möjliga kläder, till och med mycket obekväma). Det var så rätt gjort! Harvards ovannämnda undersökning bekräftade att två långa promenader i veckan ger en minst 10 extra år på den här jorden. Och kanske ännu mer!  

Version två, individuell

Vem ska man fråga om hemligheterna om långt liv om inte de som redan har fyllt 100 år? Som vi redan har sagt är det ganska många sådana långlevade människor i Storbritannien och de delar gärna med sig av hemligheterna.

Välj bort ovanorna och ät hälsosamt

Hennes Majestät drottning Elizabeth II har inte fyllt 100 år än fast hon överskred gränsen av medellivslängden länge sedan. Vad är hennes hemlighet? Vi kan ana att det finns flera faktorer. Först och främst har hon inga ovanor – hon har aldrig rökt öven trots att det var vanligt och till och med trendigt att röka när hon var ung. Av allt att döma är drottningen likgiltig mot alkohol också. Drottningens före detta talesman Dickie Arbiter berättade i en intervju till BBC att Elizabeth dricker inte mer än ett glas vin i månaden.

Den andra hemligheten gäller kanske hälsosam kost och strikt självdisciplin. Drottningens före detta kock Darren McGrady berättade att när hon inte tar emot gäster föredrar hon enkla rätter, som till exempel grillad kyckling med sallad. ”Hon är mycket sträng med sig själv. Hon äter inte stärkelse. Ingen potatis, ris eller pasta till middag”, säger McGrady.

Snacka mindre, gör mer

Den här rekommendationen ger Madeline Day som har fyllt 108 år i år. Madeline har aldrig varit gift och hon har vant sig vid att ägna sig åt någonting varje ledig stund. Hon har arbetat med att binda in böcker i hela sitt liv och har alltid gått till fots till arbetet. Madeline vilade inte ens på helger utan arbetade i trädgården eller stickade. Hennes syskonbarn berättade i intervjun “Woman, 106, says key to long life is being single and not going to pub for 90 years“ att varje gång hon frågar sin moster om underhållning svarar Madeline att hon inte har haft mycket av det, och därför lever hon fortfarande. Hon säger också att hon inte ångrar det för hon förlorade inte någonting i livet. ”Det finns roligare saker att gära än att dricka öl”.

Mer champagne!

Dorothy Flowers från norra Yorkshir som fyllde 108 år förra året påstår däremot att hon har kunnat leva till idag endast tack vare det att hon aldrig sagt nej till ett glas champagne. Forskare håller med henne – den senaste undersökningen visade att 1-2 glas champagne om dagen verkligen hjälper kvinnor att hantera stress bättre och leva längre. Det tyder på att historien med alkoholdrycker och underhållning är ganska krånglig.  

Och varmkorvar

Mary Amirsson från Sassex påstår att hon har nått 100 år bara eftersom hon åt sin favoritmat, vilken är varmkorvar, regelbundet. Mary berättade att hon har bjudit sin familj på hemlagade varmkorvar i nästan hela sitt liv. Jag gillar att laga dem ännu idag men nu behöver jag hjälp, säger Mary. Det är just de här varmkorvarna och positivt tänkande som har hjälpt mig att leva så länge.

Och ge aldrig upp

Bob Weighton som var 112 år när han dog i maj i år förklarade sin situation mycket enkelt. Han brukade säga att han levde så länge för att han hade vant sig vid att kämpa och aldrig ge upp. ”Jag har haft samma rädslor som alla andra. Jag har gått igenom förkylningar, influensa, malaria, två eller tre operationer. Jag skulle ha gått bort länge sedan men jag är en kämpare”, sa han i en intervju till kanalen Sky News. Ärligt talat tycker vi att rekommendationen att aldrig ge upp är effektivast.

Vilken är hemligheten?

Det går knappast att tänka sig på allvar att britterna eller invånare i några andra länder verkligen har någon speciell hemlighet av långt liv och inte vill dela med sig av den. Livslängd beror egentligen både på vår lycka (gener, omständigheter som man lever i, den politiska och ekonomiska situationen i landet där man bor och i världen) och vår egen ansträngning. Vi tycker att det är lite dumt att tacka nej till möjligheten att leva längre – även om man måste anstränga sig och äta varmkorvar oftare.

Vad kan du ta reda på? Läs här: