Nu kan du se: så håller du dina ögon friska och synen bra

191 views

Enligt rapporten “Blindness and vision impairment” av Världshälsoorganisationen, är 36 miljoner människor blinda världen över, och 1,3 miljarder är drabbade av någon form av synfel. Rädslan för blindhet ligger på topp fem av de vanligaste fobierna (på fjärde plats), men trots det gör de flesta ytterst lite för att skydda sina ögon och minska risken för att förlora synen.

Även om du inte har några synbesvär rekommenderar läkare att man besöker en ögonläkare åtminstone en gång om året. En expert kan upptäcka allvarliga störningar i tidiga skeden bara genom att undersöka ögonens, blodkärlens och ögonbottens skick. Cancer, diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, reumatoid artrit, och till och med MS återspeglas i ögonen, vilket gör det möjligt för en uppmärksam läkare att ställa en tidig diagnos.

Men dessvärre är det bara några få som kan säga att de har optimal syn och fullständigt friska ögon. De som har spenderat många timmar vid datorn klagar ofta på torra och brännande ögon. Många av de som närmar sig 30-årsåldern får sämre syn, medan man kan börja få symtom på hyperopi vid 45-årsåldern. Något av det enklaste du kan göra för dina ögon (som ofta blir förbisedda) är att boka tid hos ögonläkare för en fullständig ögonkontroll och aldrig missa en årlig undersökning igen.

Då måste du besöka läkare

De förebyggande undersökningarna är avgörande, men det finns tillfällen då du måste besöka en läkare så snart som möjligt för att undvika allvarlig eller oåterställbar skada på din hälsa. Om du upplever ett av följande symtom, ska du definitivt besöka en ögonläkare.

Problem att se eller köra när det är mörkt

Det tydligaste tecknet på att du omgående bör kontrollera din syn är problem att se eller köra kvällstid. Det kan vara ett tecken på synnedsättning, exempelvis åldersorsakad hyperopi eller till och med utvecklande av starr. Om du har svårt att se objekt när det är mörkt, bör du uppsöka läkare så snart som möjligt.

Röda eller rosa ögon

Allergi, konjunktivit eller till och med glaukom kan göra ögon och ögonlock röda. Om rodnaden inte försvinner efter två dagar, rekommenderas ett besök hos ögonläkare då problemet kan vara väldigt allvarligt.

Ljuskänslighet

Om du börjar känna obehag eller smärta av starkt ljus, ska du inte fördröja ett läkarbesök då det kan vara ett tecken på inflammation. Om du inte vidtar åtgärder i tid kan det leda till ärr, vilket kan försämra synen avsevärt. Dessutom kan ökad ljuskänslighet vara ett symtom på virussjukdom, allergi eller migrän.

Oklar syn eller problem att fokusera på objekt

Det finns ganska många anledningar till att din syn kan bli oklar, men alla är symtom på allvarliga problem. Det finns olika lösningar, med allt från ögondroppar till operation men behandlingen ska ordineras av en läkare, så skjut inte upp ett besök.

Ögonsmärta

Infektion, trauma, torra ögon, allergi och till och med glaukom är några av de orsaker som kan ligga bakom ögonsmärta. Det finns en viktig regel: om du ens känner en mindre smärta, bör du omgående uppsöka läkare.

Frekvent huvudvärk

Vid frekvent eller kraftig huvudvärk är det en bra idé att besöka läkare omgående. Det finns flera orsaker till dessa typer av huvudvärk, däribland ögonsjukdomar. Därför bör du inte bara träffa en neurolog utan även en ögonläkare.

Fläckar eller blixtar framför ögonen

Störningar i näthinnan, näthinneavlossning eller andra skador kan leda till att man ser fläckar, prickar eller till och med blixtar. Det är viktigt att besöka en läkare så snart som möjligt för att snabbt påbörja behandling. Att få behandling tidigt är avgörande vid ögonsjukdomar.

Torra ögon

Kvinnor drabbas oftare av torra ögon än män, i synnerhet under klimakteriet då minskad produktion av vissa hormoner kan leda till torra slemhinnor. Torra ögon kan orsakas av kontaktlinser, torr luft inomhus eller utomhus, eller till och med vid intag av vissa mediciner. Oavsett orsak är det viktigt att besöka läkare tidigt.

Vad kan göras för att skydda synen?

De flesta av oss kommer få viss synnedsättning eftersom varken fysiologi, vetenskap eller medicin har möjlighet att stå emot åldersrelaterade förändringar. Men först och främst, så har man möjlighet att fördröja när de inträffar och göra skadan så liten som möjligt. Här är några enkla förändringar av livsstilen och matvanor som kan hjälpa till att skydda ögon och syn.

Ät spenat åtminstone två gånger i veckan

Spenat innehåller massor av lutein, som är en användbar substans som hjälper till att förhindra åldersrelaterad degeneration av gula fläcken. Enligt forskningen “Lutein for Preventing Macular Degeneration” av American Macular Degeneration Foundation, kan man minska risken för denna ögonsjukdom betydligt och hålla synen klar även i hög ålder om man äter en halv portion spenat två gånger i veckan.

Positionera skärmen en bit under ögonen

När man arbetar vid datorn ska man positionera skärmen något under ögonnivå. På det sättet kommer ögonlocken till viss del att sluta ögonen, vilket kommer minska förångning och förhindra torra ögon.

Träna

Idrott är bra för hälsan, och så även för ögonens hälsa. Regelbunden träning förbättrar blodcirkulation och således får alla kroppsorgan mer syre. Försök träna åtminstone 150 minuter i veckan, så kommer du minska risken för att utveckla glaukom med 40 % enligt forskningen “Physical Activity, Cardiorespiratory Fitness, and Incident Glaucoma”.

Slopa transfetter

Färdiga desserter, pommes frites, och i synnerhet friterad mat är farlig för hälsa och syn. Ju oftare man äter dem desto starkare blir en dold inflammation och desto snarare kan en makuladegeneration utvecklas som efterföljs av blindhet.

Använd solglasögon

Välj solglasögon med maximalt UVA- och UVB-skydd. UV-strålningen skadar ögonlinsprotein, vilket ökar risken för åldersrelaterad starr enligt forskningen “UVA light-excited kynurenines oxidize ascorbate and modify lens proteins through the formation of advanced glycation end products: implications for human lens aging and cataract formation“. Det är viktigt att använda glasögon även under vår och vinter, då solstrålar som reflekteras genom snön kan skada ögonen allvarligt.

Kontrollera om det finns allergier

Om dina ögon kliar kan det vara ett symtom på infektion eller att en allergi utvecklas. Dessutom kan ögonen påverkas om man gnuggar dem, vilket kan leda till konjunktivit eller annan ögoninflammation. Därför bör du uppsöka läkare och följa hens rekommendationer om du misstänker att du har en allergi.

Sluta röka

Regelbunden rökning kan försämra din syn men även möjligheten att urskilja färger. Forskningen “Visual impairments in tobacco use disorder” som publicerades i Psychiatry Research har visat att rökare förlorar förmågan att urskilja färger i röd-gröna och blå-gula spektrum. Vidare kan rökning av mer än ett paket om dagen leda till reducerad förmågan att urskilja kontrastskillnader.

Drick te

De som dricker åtminstone en kopp te om dagen kan reducera risken för glaukom betydligt, vilket är en av de mest utbredda orsakerna till blindhet idag. Forskning publicerad i British Journal of Ophthalmology, bekräftade att regelbundet tedrickande kan minska risken för dessa farliga sjukdomar med 74 %.

Ta vitaminer och tillskott

Studien “Age-Related Eye Disease Studies“ som utfördes av National Eye Institute (USA) år 2006 bekräftade att regelbundet intag av tillskott som innehöll lutein, zeaxantin och antocyanin (den senare finns i stora mängder i blåbär), vitaminerna C, A, och E, såväl som zink, kan minska risken för störningar på näthinnan eller till och med förhindra utvecklandet av sjukdom. De deltagare som regelbundet intog tillskott, vitaminer och spårämnen, hade förbättrat sin syn med 25 % under experimentets 5 år.

Lita på dina ögon

Aldrig förr har vi ställt så många krav på synen som under de senaste årtiondena. Elektriska enheter och datorer, som är en väsentlig del av livet för de flesta av oss, verkar uttröttande och stressande för ögonen. Det blå ljuset som dessa enheter sänder ut har även en negativ inverkan på synen. Försvagning och förorenad luft förstärker den effekten och ökar risken för ögonstörningar, som kan leda till delvis eller total synförlust. Det är ändå viktigt att veta att oavsett hur gammal du är, kommer små förändringar i livet såsom matvanor, sjukvård, rimlig användning av elektriska enheter, och intag av vitaminer hjälpa dina ögon att bevara en skarp syn länge.

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…