Nå kan du se: Hvordan opprettholde friske øyne og et skarpt syn

107 views

I følge rapporten «Blindhet og synshemning» fra Verdens helseorganisasjon er 36 millioner mennesker over hele verden blinde, og 1,3 milliarder lider av en form for synsnedsettelse. Frykten for å bli blind blant de fem mest utbredte fobier (fjerdeplass), men overraskende nok gjør vi veldig lite for å beskytte øynene våre og redusere sjansene for å miste synet.

Selv om du ikke har noen problemer med synet ditt, anbefaler leger at du besøker en øyelege minst én gang årlig. En ekspert kan identifisere alvorlige lidelser i tidlige stadier bare ved å se på øynene og blodkarene. Kreft, diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdommer, leddgikt og til og med disseminert sklerose gjenspeiles i øynene våre, noe som gjør at en oppmerksom lege kan stille en tidlig diagnose.

Dessverre er det bare noen få av oss som kan si at vi har et perfekt syn og helt friske øyne. De som tilbringer mange timer foran datamaskin klager over tørre og brennende øyne. Mange som nærmer seg 30-årsalderen mister styrken i øynene, mens de som når 45 år begynner å oppleve symptomer på hyperopi. Noe av det enkleste vi kan gjøre for synet vårt (som ofte blir neglisjert) er å oppsøke en øyelege for en full øyekontroll og aldri gå glipp av en årlig undersøkelse i fremtiden.

Når må du oppsøke lege?

Forebyggende undersøkelser er avgjørende, men det finnes tilfeller der du kanskje må oppsøke lege så snart som mulig for å unngå alvorlige eller til og med uopprettelige skader på helsa. Dersom du opplever minst ett av følgende symptomer, bør du oppsøke en øyelege.

Problemer med å se eller kjøre om natten

Det tydeligste signalet på at du øyeblikkelig bør sjekke synet ditt, er dersom du har problemer med å se eller kjøre om natten. Dette kan være et tegn på nedsatt syn, for eksempel aldershyperopi eller til og med utvikling av grå stær. Dersom du begynner å få problemer med å se gjenstander om natten, bør du gå til lege ved første mulighet.

Røde eller rosa øyne

Allergi, bindehinnekatarr og til og med grønne stær kan gjøre øynene og øyelokkene røde. Dersom rødheten ikke forsvinner etter to dager, anbefales det å oppsøke en øyelege ettersom problemet kan være veldig alvorlig.

Lysfølsomhet

Dersom du begynner å få ubehag eller føler smerter i sterkt lys, må du ikke utsette et legebesøk. Dette kan være et tegn på betennelse. Dersom du ikke iverksetter tiltak i tide, kan det føre til arr, noe som kan skade synet ditt i høy grad. Dessuten kan økt følsomhet for lys være et symptom på virussykdommer, allergi eller hodepine og kvalme.

Svakt syn eller problemer med å fokusere på objekter

Det finnes ganske mange årsaker til at synet ditt ikke blir så skarpt, men alle disse er symptomer på alvorlige problemer. Det finnes ulike løsninger mellom øyedråper og kirurgi, men behandlingen må foreskrives av lege, så ikke utsett en time.

Smerter i øyet

Infeksjon, traumer, tørre øyne, allergi og til og med grønne stær er bare noen få årsaker til smerter i øynene. Det finnes en viktig regel: Dersom du føler selv den svakeste øyesmerte, bør du umiddelbart oppsøke lege.

Hyppig hodepine

Hyppig eller sterk hodepine er en grunn til å oppsøke lege umiddelbart. Det finnes ulike årsaker til disse, men de inkluderer også øyeforstyrrelser. Derfor bør du ikke bare oppsøke en nevrolog, men også en øyelege.

Flekker eller blinking på øynene

Forstyrrelser på netthinna, retinale pauser og andre skader kan føre til prikker, flekker eller til og med blinking på øynene. Det er viktig å oppsøke lege så raskt som mulig for å begynne med behandling umiddelbart. Å få tidlig behandling er viktig ved øyelidelser.

Tørre øyne

Kvinner lider av tørre øyne oftere enn menn, spesielt i overgangsalderen ettersom redusert produksjon av visse hormoner kan føre til tørre slimhinner. De tørre øynene kan være forårsaket av kontaktlinser, tørr luft innendørs eller utendørs, eller av medisiner. Uansett årsak er det viktig å oppsøke lege tidlig.

Hva kan gjøres for å beskytte synet?

De fleste av oss kommer til å oppleve synshemninger ettersom verken fysiologien, vitenskapen eller medisinen så langt er i stand til å forhindre aldersrelaterte endringer. Men vi er i stand til å utsette dette øyeblikket og gjøre skadene minimale. Her kommer noen enkle endringer for livsstilen og spisevanene dine som kan bidra til å beskytte øynene og synet.

Spis spinat minst to ganger ukentlig

Spinat inneholder mye lutein, et nyttig stoff som bidrar til å forhindre aldersrelatert degenerasjon av macula lutea. Ifølge forskningen «Lutein for å forhindre macular degenerasjon» av American Macular Degeneration Foundation, vil bare en halv porsjon spinat to ganger ukentlig reduserer risikoen for denne øyesykdommen betydelig og holde synet skarpt selv hos eldre mennesker.

Ha skjermen litt under øynene

Når du jobber på datamaskinen, bør du ha skjermen litt under øyehøyde. På denne måten blir øynene delvis lukket med øyelokkene, noe som vil redusere fordamping og forhindre utvikling av tørre øyne.

Få litt fysisk trening

Sport er bra for helsa, noe som inkluderer synet. Regelmessig trening forbedrer blodsirkulasjonen. Som et resultat får alle kroppens organer mer oksygen. Prøv å trene minst 150 minutter ukentlig, og du vil redusere sjansene for å utvikle grønne stær med 40 % i henhold til forskningen «Fysisk aktivitet, kardiorespiratorisk trening og grønne stær».

Hopp over transfett

Søtsaker, chips og spesielt stekt mat kan være farlig for helsa og synet. Jo oftere vi spiser dem, desto sterkere blir en skjult betennelse, og desto raskere kan vi utvikle makuladegenerasjon etterfulgt av blindhet.

Bruk solbriller

Velg solbriller med full UVA- og UVB-beskyttelse. UV-strålingen skader øyenlinseprotein, noe som øker risikoen for aldersrelaterte grå stær. Dette fremkommer i forskningen «UVA light-excited kynurenines oxidize ascorbate and modify lens proteins through the formation of advanced glycation end products: implications for human lens aging and cataract formation». Det er viktig å bruke solbriller ikke bare om sommeren og våren, men også om vinteren, da sollyset som reflekteres av snøen kan skade øynene i stor grad.

Sjekk for allergi

Dersom øynene klør, kan det være et symptom på infeksjon eller utvikling av allergi. Dessuten kan det å gni infiserte øyne føre til utvikling av bindehinnekatarr og andre infeksjoner. Så dersom du mistenker en allergi, må du oppsøke en lege og følge anbefalingene.

Stump røyken

Regelmessig røyking svekker ikke bare synet ditt, men også muligheten til å skille farger fra hverandre. Studien med tittelen «Synshemming som følge av tobakksbruk», publisert i Psychiatry Research har vist at røykere mister muligheten til å skille farger i det rødgrønne og blågule spektrumet. I tillegg fører røyking av mer enn én pakke daglig til en redusert evne til å skille kontraster.

Drikk te

De av oss som drikker minst én kopp te daglig kan redusere risikoen for grønne stær betydelig, som er en av de mest utbredte årsakene til blindhet i dag. Forskning publisert i British Journal of Ophthalmology har vist at vanlig te-drikking kan redusere risikoen for disse farlige sykdommene med hele 74 %.

Ta vitaminer og kosttilskudd

Studien med tittelen «Aldersrelaterte øyesykdommer» utført av National Eye Institute (USA) i 2006 har bekreftet at regelmessig inntak av kosttilskudd som inkluderer lutein, zeaxanthin og antocyanin (sistnevnte finnes i store mengder i blåbær), vitamin C, A og E samt sink kan redusere risikoen for netthinnelidelser eller til og med forhindre utviklingen av sykdommer. De deltakerne i forskningen som regelmessig inntok kosttilskudd, vitaminer og mikroelementer, forbedret synet med 25 % i løpet av forsøkets 5-årige varighet.

Stol på øynene dine

Aldri før har vi hatt så mange krav til synet som i løpet av de siste tiårene. Elektroniske dingser og datamaskiner, som er en integrert del av livet for de fleste av oss, gjør øynene våre konstant stressede og trøtte. Det blå lyset som sendes ut fra disse enhetene påvirker også synet negativt. Forurenset luft forsterker også den effekten og øker risikoen for øyeforstyrrelser, noe som kan føre til delvis eller totalt tap av syn. Likevel er det viktig å vite at uansett hvor gammel du er, kan små endringer i livsstilen og spisevanene dine, medisinsk behandling til rett tid, rimelig bruk av elektroniske enheter og inntak av vitaminer hjelpe øynene dine og bevare synet skarpt i lang tid fremover.

Hva kan du lære mer om? Les her: