Undrets födelse: vad är viktigt för mammans och det kommande barnets hälsa?

254 views

Under graviditeten förbrukar kvinnans kropp dubbelt så mycket energy. För att försörja sig själv och barnet förbrukar den sina egna resurser. Om kvinnan inte ägnar tillräcklig uppmärksamhet åt sin kost och försörjer sig med vitaminer i tid kommer konsekvenserna påverka både henne och barnet. Maten ska vara tillräcklig, fullständig och varierad, dessa är de tre grundpelarna som den gravida kvinnans kost ska bygga på. Ingen av dem tre kan underskattas eller ignoreras.

På vilket sätt förändras matvanor?

Förstö och främst tänker man på mängden av mat. Trots att kvinann äter för de båda växer antalet kalorier obetydligt. Enligt undersökningen “Energy Requirements, Energy Intake, and Associated Weight Gain during Pregnancy“ blir behovet av kalorier större med bara 15 procent (man ska lägga till 300-350 kalorier i genomsnitt varje dag). Vad gäller näringsämnen, vitaminer och mineraler blir behovet av några av dem mer än 2 gånger större.

Det är protein som blir särskild viktig för kvinnor. Under graviditeten behöver kvinnan 25 gram mer av den än tidigare, visar undersökningen “Protein and Amino Acid Requirements during Pregnancy“.

Om du inte är laktosintolerant och du har gillat mejerivaror även före graviditeten ska du inte välja bort dem nu. Mjölk och mejeriprodukter innehåller mycket kalcium, vilket är välbehövligt under graviditeten. Man ska dock inte välja fettfria produkter för man behöver fett för att smälta kalcium, annars gör det ingen nytta. Om du däremot inte gillar mejeriprodukter ska du kontrollera kalciumnivå för att kunna ta det som en tillsats i tid.

Tidigare rekommenderade man gravida kvinnor att begränsa saltintaget för man trodde att salt höjer risken av toxemi som kan bli livsfarlig. Det finns dock inga bevis på att begränsning av saltintag förhindrar eller minskar toxemi. Tvärtom, behovet av natrium ökar rejält under graviditeten. Forskarna som har gjort undersökningen “Impact on Cardiac and Renal Structure in Newborns“ tycker däremot att i de flesta fallen finns det inget behov av att äta mer salt än vanligt.

En annan vanlig rekommendation gäller begränsning av koffeinintag. Flera undersökningar, bland annat “Caffeine Intake During Pregnancy and Neonatal Anthropometric Parameters”, visar upp samband mellan det att gravida kinnor konsumerar mer än 150 mg koffein om dagen och högre risk av spontant missfall och låg vikt hos det nyfödda barnet. Forskarna på American Academy of Nutrition and Dietetics som genomförde undersökningen “Adherence to the Caffeine Intake Guideline during Pregnancy and Birth Outcomes: A Prospective Cohort Study” rekommenderar begränsa koffeinintag till 200mg om dagen.

Vad behöver kvinnans kropp?

Idag är de flesta kvinnorna medvetna om vad det betyder att bli mamma och ändrar på sin kost i god tid. Det är rätt! Det är bäst att gå över till ”mamma-kost” ett halvår före den planerade graviditeten fast det är viktigast att följa dessa rekommendationer under själva graviditeten.

Folsyra

Den allmänna hälso- och sjukvården i Storbritannien skriver i sina rekommendationer “Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy” att gravida kvinnor behöver minst 400mg folsyra om dagen. Det är särskilt viktigt att ta tillskott som innehåller folsyra för kvinnor som har använt sig av ett sådant preventivt medel som p-piller  för de här kvinnorna upplever ofta brist på folsyra. Intag av tillskott med folsyra höjer folatstatus av modern. Låg folatstatus hos modern är en riskfaktor i utvecklingen av neuralrörsdefekter hos det utvecklande fostret som drabbar hjärnan och ryggmärgen. Enligt de senaste undersökningarna, bland annat “Folic Acid Supplementation and Pregnancy: More Than Just Neural Tube Defect Prevention”, rekommenderas alla kvinnor i barnafödande ålder ta 0,4-0,8mg folsyra om dygnet även före själva graviditeten.  

Kalcium

Kalcium behövs för att upprätthålla normalt skelett. Om kalcium inte levereras till kroppen regelbundet under graviditeten kan kvinnans benvävnader bli betydligt glesare, vilket får bekräftelse i undersökningen “Calcium and bone disorders in pregnancy”. Det är viktigt att diskutera sin kalciumnivå i blodet med läkaren och ta extra kalciuminnehållande tillsatser om det behövs.

Järn

Under graviditeten behöver kvinnor järn nästan dubbelt så mycket, 27mg om dagen jämfört med de vanliga 18mg, påstår undersökningen “Importance of Iron During Pregnancy“. Det beror för det första på att den gravida kvinnan får dubbelt så mycket blod. För det andra samlar fostret järnet aktivt så att det räcker under de första åren. Dessutom bidrar järn till normalfunktion av röda blodkroppar och hemoglobin som leverar syre som är så viktig för utvecklingen. Det är viktigt att kontrollera järnnivå i blodet, och om den är sänkt ska man be sin läkare att skriva ut järnförsörjande tillsatser.  

B-vitaminer

Undersökningen av forskarna på Drexel universitet i Stockholm “Antenatal nutritional supplementation and autism spectrum disorders in the Stockholm youth cohort: population based cohort study” bekräftade att kvinnor som hade tagit B-vitaminer under graviditeten hade en 30 procent mindre risk av att föda barnet med ASD eller intellektuell funktionsnedsättning. Vitamin B är viktig för mental funktion. Forskarna undersökte medicinska uppgifter av 273107 mödrar och deras barn i Sverige. 

Omega-3

Det är först och främst mamman som behöver omega-3 fettsyror för de är viktiga för normal vaskulär funktion samt bidrar till normal hjärtfunktion. Dessutom hjälper omega-3 syror upprätthålla den blivande mammans immunförsvar genom att bidra till att bilda eikosanoider, substanser som påverkar kroppens försvarsfunktion.

Men även barnet behöver omega-3! Under fosterutvecklingen tränger DHA och EPA syror sig in i kroppens alla vävnaders membranstrukturer och tillgodoser att de utvecklas på det rätta sättet.

Tillräcklig halt omega-3 i den blivande moderns kropp är speciellt viktig för normal utveckling av fostrets nervsystem. Friska nervceller är rika på Dokosahexaensyra tack vare vilken de kan snabbt överföra nervimpulser. Det bidrar till att upprätthålla normal hjärnfunktion.

Hur kan man stödja kroppen under amningsperioden?

Bröstmjölk är det bästa alternativet om det inte finns kontraindikationer eller begränsningar. Men under amningsperioden är det viktigt att kontrollera halten av fellsyror för minst hälften av alla syror i kvinnans kropp ska överföras till fostret och användas av fostrets kropp. Fettsyror bidrar till den normala synutvecklingen hos upp till 12 månader gamla spädbarn och kan hjälpa till normalfunktion av immunsystemet. Moderns intag av fettsyror bidrar till den normala hjärnutvecklingen hos foster och ammade spädbarn. Tidigare fick kvinnor rekommendation att äta mer fet fisk med idag är det större risk av allergier och fysiologisk oförmåga att tåla fisklukt (speciellt under toxikos). Dessutom kan man lätt köpa fisk av låg kvalitet som har förvarats under fel förhållanden, vilket kan vara farligt. Så det enklaste sättet är att ta omega-3 som tillsats till maten. Trots att graviditeten är en naturlig process i sig är den en ganska stor utmaning för kvinnans kropp. De nio månaderna under vilka en ny människa ska växa i moderns kropp är en svår och mycket viktig period. Därför är det speciellt angeläget för den blivande mamman att göra allt för att förbättra sitt tillstånd, ta hand om sin hälsa och förstärka kroppens funktioner så att de räcker både för henne själv och för barnet. Födelse av en ny människa, en helt ny värld är alltid ett enastående under så varför inte utnyttja alla möjligheter för att göra det till en perfekt upplevelse?

Vad kan du ta reda på? Läs här: