Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor grad påverkas av vad vi äter. Det innebär dock inte alltid att maten man serveras förser kroppen med det den verkligen behöver. Vad kan man göra åt det?
Variation eller brist?
Den perfekta menyn är lite av en illusion idag. Även om livsmedelsbutiker erbjuder ett utmärkt utbud av olika produkter som passar alla smaker och plånböcker, så har de flesta av oss inte en balanserad kost. Modetidningar och Instagrammare förser oss visserligen med en mängd information om proteiner, kolhydrater och fetter, så man kan samla in och bearbeta mycket information om man verkligen håller sig uppdaterad inom ämnet. Det blir dock lite knepigt när det gäller mikronäringsämnen – vitaminer, mineraler, spårämnen och de biologiskt aktiva föreningarna.
Det biologiska värdet av mat har sett en häpnadsväckande minskning de senaste årtiondena. Med den senaste teknologin strävar man efter att modernisera och strömlinjeforma alla processer i kedjan mellan jordbruk och leverans av de färdiga varorna. Livsmedel ska produceras snabbare, billigare och i större mängder: strävan efter maximal avkastning, tidig skörd, variation och sorter som kan förvaras längre ledde till en minskning av nödvändiga substanser för den mänskliga kroppen. Exempelvis har grönsaker förlorat 43 % järn, 15 % C-vitamin och cirka 40 % B2-vitamin. Frukter är dessvärre inget undantag. Numera är våra måltider allt mer producerade av raffinerade produkter som förlorat många av de nödvändiga ingredienserna. Värmebehandlingen tar bort mellan 25 % och 100 % av vitaminerna och mineralerna från maten vi konsumerar. Slutsatsen vi drar här ger upphov till stor oro: enligt forskare saknar nästan hälften av befolkningen i europeiska länder vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, fleromättat fett och andra viktiga näringskomponenter. Om vår organism konsekvent upplever en brist på dessa ämnen kommer hälsan förr eller senare att brytas ner.
Så bryter man den onda cirkeln
Nu för tiden har man tillgång till all möjlig information och kan samla in och bearbeta den för att anpassa sin rutin till kroppens behov för en bra hälsa. Så hur förhåller man sig då till näringsunderskottet i ens kost? Ett av alternativen är att vända sig till populära produkter som är rika på vitaminer, mineraler och mikroelement. Yoghurt, keso, kefir där kalcium, vitaminer och probiotika har tillsatts – inte illa, eller hur? Mjölk som berikats med vitamin A och D är också ett bra val, och ju högre fetthalt produkten har, desto bättre kommer kroppen att absorbera och bearbeta den. Det kan dock innebära problem för personer som inte kan äta fettrika produkter. Det gjordes ett bra försök att berika bröd med extra näring, men bröd utgör blygsamma 3 % av produktionsvolymen av livsmedel. Det visar som bekant att det uppstår fler frågor ju mer man lär sig inom ett område. En av dem, den absolut svåraste, är hur man beräknar och planerar sin kost på ett bra sätt när produkter innehåller olika vitaminer och näringsämnen i olika proportioner.
Det finns en annan, effektivare lösning på den här gåtan. “Kosttillskott är avsedda att eliminera brist på vissa näringsämnen, upprätthålla normal balans av vissa näringsämnen eller stötta vissa fysiologiska funktioner. De är inte mediciner och kan inte utöva en farmakologisk, immunologisk eller metabolisk effekt. Dessutom är de inte avsedda att bota eller förebygga sjukdomar eller modifiera fysiologiska funktioner ”, säger European Food Safety Authority . Tvekar du fortfarande? Kosttillskott är oftast helt naturliga. De är gjorda av växtbaserade, animaliska, marina och mineralbaserade råvaror som man får från hälsosamma substanser. Det är viktigt att komma ihåg att kroppen inte kan producera de flesta av dessa komponenter, därför kallas de oersättliga.
Kosttillskott skiljer sig åt i ingredienser och egenskaper
För att hålla det enkelt, har vi delat upp dem i tre grupper:
Den första gruppen kompletterar kosten och hjälper till att göra den mer balanserad. Den inkluderar vitaminer, mineraler, aminosyror och fleromättade fettsyror.
Den andra gruppen inkluderar kosttillskott som används som hjälpmedel i behandlingen av sjukdomar. Dessa är inte medicinska substanser men utgör ett stödjande team i kroppen under perioder av stress, sjukdomar eller med höga påfrestningar från omvärlden. Dessa är organiska syror, bioflavonoider och glykosider.
Den tredje gruppen är kosttillskott med probiotika, vilket normaliserar tarmens mikroflora som förutbestämmer ditt immunsystems styrka.
Det finns även ett antal förenade substanser som kombinerar egenskaperna från olika grupper. Därutöver har vissa kosttillskott inga ingredienser med animaliskt ursprung, vilket gör dem perfekta för vegetarianer och veganer.
Totalt sett ger den primära funktionen av kosttillskott människor möjlighet att effektivt kontrollera sin hälsa. Att inta kontroll och att ha en ansvarsfull inställning till hälsan är en fråga om individuella val.
Läs mer om VAD VI ÄTER?
Vad kan du ta reda på? Läs här: