Bern J.: Jag siktar in mig på att leva så gott jag kan, det ingår ju i programmet.

118 views

På vilket sätt föredrar du att leva? Lever du ett aktivt eller lugnt liv?

Jag är 77 år och har varit i farten sedan jag ramlade ur mamma. Jag har aldrig suttit mycket still utan är en mycket aktiv gubbe. Fortfarande lever jag ett väldigt aktivt liv, så mycket som jag orkar. Det är klart att det blir mindre och mindre för varje år. Man klarar ju inte alla saker idag när man är 77 som man gjorde när man var 25. Men jag tränar, kör med hantlar och styrkepass varje morgon, det har jag alltid gjort. Och så promenerar jag. Jag har en liten hund som hittades i en soptunna när hon var fem veckor med avklippta öron och svans. Den tog vi omhand, så det är min lilla kompis här nere. Vi promenerar väldigt mycket. Sen spelar jag boule. Jag är aktiv boulespelare och kapten för två lag här nere i division ett, så det är full rulle på gubben.

Gillar du att vara bland vänner i ett stort sällskap eller att vara mer med din familj? Hur ofta kommunicerar du med dina vänner och släktingar?

Ja, nu är det ju lite begränsat i och med corona, men vi är ett stort gäng här som umgås och äter ute tillsammans eller lagar mat hemma. Jag älskar att laga mat, så jag har mycket goda vänner som kommer över. Allting är mycket, mycket billigare här och så är ju allt frukt och grönt i princip direkt kommen från trädet, det är så färskt att det knastrar om det. Man blir ju väldigt bortskämd. Jag åker hem ibland och hälsar på i Sverige, och jag får ju panik – de betalar 30 kronor för några avokados som är små som kärnorna i avokadon här nere.

Hur ofta kommunicerar du med släkt och vänner hemma i Sverige då?

Varje dag. Jag har en jänta som är 22 och en grabb som är 24, vi pratas vid varje dag och skickar bilder till varann och de frågar hur farsgubben mår. Hon är en fena på att laga mat jäntan också så vi slåss med våra matbilder.

Hur mycket tid spenderar du på Internet, sociala nätverk?

Varje dag. Jag har en egen blogg som heter Viva Torre och så är jag på Facebook varje dag och skriver. Du kan gå in och titta på Berntojohan så får du se, då får du dig ett gott skratt för jag är ganska vild.

Jag antar att du känner dig delaktig i det sociala livet?

Absolut, det är ett väldigt fint socialt liv här nere. Man är rädd om varandra på ett annat sätt än i Sverige. Vi skandinaver bryr oss väldigt mycket om varann. Här ser man till att alla mår bra, och är det nån som inte skulle höra av sig, ja då är man där och kollar så att det inte har hänt någonting.

Gillar du att resa långt hemifrån eller hur ser dina resvanor ut?

Jag har varit fotograf i hela mitt liv. Jag har fotograferat mode och sport och har rest runt i hela världen. Hit och dit och fram och tillbaks. Så jag har varit en otroligt rörlig gubbe. Det är fantastiskt att min fru står ut med mig. Vi har varit samman i 39 år och jag har farit runt med vackra flickor runt om i världen men hon är mig lika kär idag.

Kan du säga att du är nöjd med den livsstil du har idag?

Absolut. Ja du vet, jag kan gå ut och plocka c-vitamin i mitt eget träd. Bara det! Det är sol här nere varje dag. Nu har det varit kallt i 3-4 dagar och då är det 15 grader varmt, då tycker vi att det är kallt som tusan och tar på oss långbyxor och fäller ner ärmarna på t-tröjan. Idag är det 16 grader och då är det lite småkyligt. Men framemot klockan två kommer solen och då blir det varmt igen.

Vad är familj för dig,  du sa att du hade två barn?

Två barn, en pojke och en flicka. Jag har fyra barn egentligen, jag har två äldre barn också och vi har ju kontakt vi med. Mitt nuvarande förhållande har varat i 39 år. Jag hämtade min lilla fru när hon var 19 år och idag är hon 58, så vi har kamperat ihop länge. Och det fungerar fantastiskt bra. Barnen kommer ner och hälsar på när de kan, de jobbar ju nu bägge två och är stora och har egna förhållanden. Men de kommer ner så mycket de kan och hälsar på gubben här nere.

Vilka saker lägger du gärna pengar på?

Mat. God mat är viktigt för mig. Jag älskar att laga mat och jag lagar mat med riktiga grejer, inget konservburkstjosan utan riktig mat. Goda köttbitar och fin fisk. Och så en flaska gott vin ibland, det sitter inte heller fel, och här är ju vinet billigt och väldigt gott. Här köper du ett supervin, en Rioja, för 4 euro. Till och med under fyra euro. Du måste ut med minst två och en halv hundralapp i Sverige för samma flaska.

Försöker du lära dig något nytt, som ett nytt språk, en ny teknik?

Ja, slutar man att suga åt sig kunskap då tror jag att man kastar in handduken ganska fort. Det är ju viktigt, och jag håller på och tragglar nu och ska lära mig spanska. Men jag är uselt dålig, jag skäms att jag inte kan bättre spanska, men jag klarar mig. Jag kan ju prata med folk som går förbi och hejar på dem och frågar hur de mår, så jag är inte helt nollad.

Vad tror du att du mer kan göra för att förbättra ditt liv?

Ja, det är ju om jag skulle vinna pengar på tipset eller nåt, men jag spelar aldrig nåt så det kan jag ju inte heller hoppas på, så det är väl bara att kämpa vidare. Men jag är faktiskt ganska nöjd med mitt liv. Jag vet inte vad som skulle göra mitt liv bättre, jag hoppas ju att jag kan få ha hälsan kvar så att jag ska må bra och kroppen ska fungera.

Vi känner oss alla ibland ledsna, uttråkade eller nere beroende på dagsformen. Vad hjälper dig att förbättra ditt humör?

Ja nu ska du få höra nånting roligt. Om jag skulle känna mig lite deppad, för det är klart nån gång så, det är väldigt sällan, peppar peppar, men om det händer. Vet du vad jag gör? Jag sätter på mig mitt dragspel och så spelar jag en gammal vals eller en trudilutt och så blir jag glad igen. Det är inte svårare än så. Och jag får det lugnt och skönt för då stänger grannarna alla dörrar och fönster. Det är det bästa botemedlet – jag spelar ”Drömmen om Elin” på dragspel och så blir jag glad igen.

Vad har du för fritidsintressen? Vad är det roligaste du vet att göra på din fritid?

Oj, det var en svår fråga. Ja, jag är ju fortfarande en väldigt aktiv fotograf, så det som känns som roligast är när jag tar bussen ner till stan. Jag bor ju en bit utanför Torrevieja, utanför själva centrum. Så jag tar kameran med mig, eller mitt ritblock, och så åker jag ner till stan och jagar reda på en massa trevliga människor som jag kan fotografera. Eller så sätter jag mig och skissar litegrann.

Och du sa att du gillar att vara fysisk, träna och så?

Ja, absolut. Jag är i fin form med tanke på min ålder. Jag kan till och med mäta mig med många 50-åringar och slå ut dem om det skulle vara. Jag har alltid mått bra, alltid tränat och varit väldigt aktiv i hela mitt liv. Jag har nog alla siffror och bokstäver när det gäller det där adh-programmet. Oavsett om jag har dem eller inte mår jag skapligt ändå. Jag brukar skoja och säga att jag fått alla bokstäver som finns utom I och Q, det har de glömt.

Vilka diskussionsämnen är intressanta för dig? Vad tycker du om att diskutera?

Jag tycker om att diskutera hälsa. Hälsa och välmående. Att man ska må bra, vara rädd om sig, utnyttja alla möjligheter man har att må bra, att man inte ska förkasta någonting. Att sätta sig ner en stund och fundera och titta på himlen, det kanske är ganska nyttigt ibland. Samla ihop sig och inte bara jaga vidare. Det är ju ett eländigt stressande i våra tider just nu, man försöker göra dubbelt så mycket för att hinna med göra en grej av vad man ska. Och det där är jag livrädd för. Stanna först tanken upp och titta dig omkring och andas! Ta ett djupt andetag och håll andan en stund och blås ut. Folk har en sån jävla panik, förlåt att jag svär. De har inte tid att bry sig om sig själva. De ska bara vara bäst. Det diskuterar jag gärna och jag har rätt så mycket torrt på fötterna då det gäller där där med att träna och hälsa och må bra, så jag kan ta ganska häftiga diskussioner med högt uppsatta människor och få dem att fundera faktiskt. Det är intressant. Sen är jag totalt opolitiskt intresserad.  Det som retar mig mest är att Sverige håller på att gå åt helsike, att vi har en regering som inte är klok, det blir jag irriterad över. Men det kan jag ju inte göra så mycket åt när jag sitter nere i Spanien. Det är tragiskt, men jag diskuterar aldrig politik för då blir man ofta ovänner. Så det finns viktigare saker att prata om än politik.

Hur tänker du när det gäller livskvalitet och livslängd, känns det viktigt att leva ett långt liv?

Ja, jag ska berätta något roligt för dig. För länge sen, jag var väl runt 20 år, så var jag uppe och fotograferade i Nordnorge, högt upp ovanför Alta i Norge. Då hade ett zigenarläger slagit upp sina husvagnar en bit bortanför så jag gick dit. Jag träffade en gammal tant som satt på trappan på en av husvagnarna och hon frågade om hon skulle spå mig. Jag sa att det vore trevligt, jag hade några norska silverkronor som hon fick i näven och så tittade hon i min hand. Hon sa att ”du kommer att leva ett väldigt långt liv. Du kommer inte att bli förmögen i pengar och saker, men du kommer att få fyra barn, tre flickor och en pojke, och du kommer att bli över hundra år”. Det lät ju roligt, så det tog jag fasta på. Och jag har faktiskt fått tre flickor och en pojke. Sedan var jag i Portugal 30 år senare, jag fotograferade utanför Porto i norra Portugal. Där var det ett zigenarläger så jag gick dit, tänkte att jag skulle ta lite bilder. Då satt det en tant på trappan till en cirkusvagn där och frågade om hon fick spå mig. Jag gick in och tanten tittade på min hand, hon var ganska ung den här gumman, och sa ”oj oj oj, du kommer att få ett jättelångt liv, du får inte mycket rikedomar och pengar, men du kommer att få tre flickor och en pojk, och du kommer att bli över hundra år gammal”. Samma sak, exakt likadant! Så jag ska nog sikta in mig på hundra.

Hur ser dina planer ut de närmaste tio åren, hur ska du fortsätta leva?

Jag ska leva som jag gör nu, sunt och hälsosamt och motionera och röra mig så mycket jag kan. Det var därför jag tog på mig Flex Repair, för man blir ju lite gnisten när man blir gammal. Lederna blir inte var de var förr. Jag tänkte att jag skulle testa det där, för jag tror att naturmedicin är melodin i framtiden. Allt det där kemiska kan de stoppa upp nånstans. Jag äter aldrig medicin annars. Jag siktar in mig på att leva så gott jag kan, göra det jag tycker är roligt och se till att min familj och övriga världen, vänner och bekanta, mår bra. Det ingår ju i programmet.

Hur kan du beskriva fördelarna med ålder?

Ja, de flesta misstagen har jag ju redan klarat av. Jag har stoppat näsan i fel saker många gånger men det gör jag ju inte om. Jag har gått i råttfällan några gånger så det passar jag mig för.

Gillar du din ålder?

Ja, jag trivs vansinnigt. Jag är inte rädd att fylla år, jag blir lika glad varje gång och har kalas, nu kör vi en vända till! Vet du vad jag gör på morgonen när jag kliver upp? Innan jag ska pinka tittar jag mig i spegeln och så säger jag ”tjenare gubbe, jaha, nu kör vi en dag till”. För mig passar det väldigt bra och jag tror att fler skulle göra likadant, så blir de glada.

Vad skulle du säga om du kunde skicka ett brev till dig själv 20 år tillbaka?

Då var jag alltså 57. Det vete fasen vad jag skulle säga…jag skulle nog säga: lev och ha roligt och försök att vara snäll. Alla människor säger att jag är en väldigt snäll människa, de tycker om mig för att jag är så snäll. De säger ”du har stort hjärta Bernt”, och det tycker jag om att höra, för jag försöker vara snäll. Sen har jag ju ett sjuhelvetes humör också och då ska man inte vara min ovän.

Vad har du råd med idag som du inte hade när du var yngre?

Nu har jag råd att sitta still. Jag mår jättebra idag. Idag är det en fin dag, och det ännu finare när solen kommit upp. Det är klart som sjutton att ekonomin alltid är hårt ansträngd, jag har en jättetaskig pension eftersom jag har inte betalt så mycket skatt när jag var ung. Men pengar är ändå inte allt. Jag har så att jag överlever och klarar mig bra och behöver inte känna mig helt naken mot månadsslutet utan har några euro i börsen kvar. Jag kan inte klaga på nånting.

Vilken sorts mat föredrar du?

Jag äter all mat men här nere äter man 50 procent mer grönsaker än vad man gjorde hemma i Sverige. Dels därför att det är gott, det är billigt och det finns en enorm tillgång av färska grönsaker. Att laga mat är bland det roligaste jag vet. Det är en av mina stora passioner här i livet. Jag gör gärna lite krångligt och experimenterar mycket. Jag testar på mina vänner och ingen har dött än, många kommer ju tillbaka. Vi hade en sjurättersfest för några dagar sen och de påstår att jag ska starta restaurang, men jag säger nej nej, aldrig i livet. Jag har min lilla restaurang här.

Tror du att du äter en balanserad kost?

Ja det tror jag, jag inbillar mig det i alla fall, för jag mår ju väldigt bra. Och peppar, peppar, nu ska jag inte sitta här och säga att jag är odödlig för då dör jag väl imorgon, men jag äter väldigt sunt. Dricker måttligt, tar mig gärna ett glas vin till maten och en whiskey ibland. Men inte så att det blir något överflöd av nånting. Och så har jag rätt balans på grönt, jag äter ju kött och fisk naturligtvis, kyckling är min favorit. Kanin som är så otroligt gott, det finns ju mycket här nere. Och all fisk som finns, skaldjur, det är nästan gratis jämfört med i Sverige.

Tror du att du får tillräckligt med näringsämnen från maten?

Ja, absolut. Men det är klart, man får aldrig i sig tillräckligt med vissa mineraler och spårelement och så, det kanske man ska ha ett tillskott till.

Använder du kosttillskott?

Ja, Flex Repair. Det är det enda jag har använt, inget annat. Det är för mina leder. Jag har ätit dem snart i fyra veckor och jag känner att det fungerat hittills hur bra som helst.

Jag har funderat på att äta lite blåbär, för syns skull, ögonen, det tror jag kan vara hälsosamt när man börjar bli lite gammal.

Läs mer om LIVSLÄNGD

Vad kan du ta reda på? Läs här: