Närsynthet och långsynthet: varför uppstår de och vad ska man göra?
Enligt WHO ser över 2 miljarder människor på jorden inte så klart som de skulle. Det innebär att cirka en fjärdedel av alla människor i världen behöver synkorrigering. De vanligaste synfelen är närsynthet och långsynthet (översynthet). Närsynthet är ett synfel när man ser närliggande objekt mycket klart men inte kan urskilja objekt på långt håll.…
Läs mer
 
Vad vi äter: hur kan man börja äta riktigt hälsosamt?
Vilket är viktigast för hälsan, det som vi har ärvt från våra föräldrar eller den livsstil som vi själva har nu? Experter är eniga om att ju bättre och nyttigare vi äter varje dag och ju oftare vi tränar och sportar desto bättre är vår hälsa. Det är lika viktigt att ägna tid åt regelbundna…
Läs mer
 
Tänd ljuset: varför ser man dåligt i mörkret?
Vi kan märka att det har blivit svårare att se i mörkret när vi blir äldre. Först är det bara obekvämt men med tiden leder det till betydlig försämring av livskvaliteten. Den här artikeln handlar om orsaker till synförsämring och hur man kan undvika det. Hur fungerar ögonmusklerna? Vi brukar betrakta personens regnbågshinna som hans…
Läs mer
 
Serotonin och dopamin – vad vet vi om lyckohormonen?
Alla vet att lycka är någonting individuellt och mycket personligt. Hittils har man inte kommit på den bästa definitionen av lycka. Men var och en av oss kan säkert känna lycka och urskilja den från den motsatta känslan. Nästan alla vet att lyckokänsla beror inte bara på ödets egendomliga vilja och några mystyska existentiella faktorer…
Läs mer
 
Nu kan du se: så håller du dina ögon friska och synen bra
Enligt rapporten “Blindness and vision impairment” av Världshälsoorganisationen, är 36 miljoner människor blinda världen över, och 1,3 miljarder är drabbade av någon form av synfel. Rädslan för blindhet ligger på topp fem av de vanligaste fobierna (på fjärde plats), men trots det gör de flesta ytterst lite för att skydda sina ögon och minska risken…
Läs mer