Närsynthet och långsynthet: varför uppstår de och vad ska man göra?

250 views

Enligt WHO ser över 2 miljarder människor på jorden inte så klart som de skulle. Det innebär att cirka en fjärdedel av alla människor i världen behöver synkorrigering. De vanligaste synfelen är närsynthet och långsynthet (översynthet).

Närsynthet är ett synfel när man ser närliggande objekt mycket klart men inte kan urskilja objekt på långt håll. Vid långsynthet är det precis tvärtom – man kan se ett bussnummer där borta men behöver glasögon för att läsa en bok.  

Varför blir synen sämre?

Det är helt olika orsaker till närsynthet och långsynthet. Närsynthet förekommer när glaskroppen förlängs. Hos närsynta människor är glaskropparna snarare äggformade än runda. En sådan form har att göra med DNA. De första tecknen på närsynthet brukar visa sig i tonåren. Föräldrarna tror då att barnet förstörde synen genom att sitta framför datorn hela tiden. Men tekniska apparater kan egentligen försvåra situationen bara då det finns benägenhet till ett sådant problem. Om allt är bra med synen kommer böcker eller dataspel inte påverka den på något allvarligt sätt. Trots det rekommenderar läkare begränsa tid som barnet tillbringar framför skärmen.   

Långsynthet uppstår däremot när glaskroppen krymper. Det är förresten därför alla spädbarn är långsynta. Ju mer barnet växer desto större blir glaskroppen, och synen kommer oftast till sitt normala skick. I medelåldern kommer långsyntheten dock tillbaka.

Saken är att med åren försämras linsen och blir mindre elastisk. Det är en naturlig process som påbörjar när man är 25-30 år och utvecklas stadigt. Vid 40-50 års ålder börjar man märka att det blir alltsvårare att fokusera synen.  

Inställningen att synen blir ännu sämre om man har på sig glasögonen länge och att man ska välja bort både glasögon och linser är en myt. Det bevisade forskarna i undersökningen “Myopia Myths Debunked”. Med åren använder vi läsglasögon allt mer, och synen fortsätter försämras. Det är lätt att skylla det på linser men det är inte de utan åldern. Det spelar ingen roll vilken fantastisk syn du har haft hela livet för alla kan bli långsynta när de har gått i pension.  

Är det nödvändigt att använda glasögon?

Läkare är säkra på att man ska använda välpassande glasögon vid vare sig långsynt het eller närsynthet. Det är särskilt viktigt för barn som lider av synproblem. Om ett barn med synproblem inte har på sig glasögonen kan det uppstå en funktionell synnedsättning, nämligen amblyopi, vid vilken ena ögat (det som ser sämre) inte kan fungera som det ska. Det visade undersökningen “Interventions to slow progression of myopia in children”. Dessutom börjar man ofta läsa snabbare med hjälp av glasögon, och får mindre risk för skelning.

Hur kan man bevara synen?

För att se bra i skymningen är det viktigt att ta vitamin  A och äta produkter som är rika på denna vitamin, till exempel blåbär. Brist på A-vitaminen leder till synnedsättningar i svagt ljus och torra ögon. Vitaminer С och Е samt B-vitaminer bidrar också till ögonhälsa. Undersökningen “Folic Acid, Vitamin B6, and Vitamin B12 in Combination and Age-related Macular Degeneration in a Randomized Trial” som genomfördes 2009 visade att dagligt intag av tillsatser med kombinationen av vitaminerna  B6, B9 och B12 kan minska risken för synnedsättningar i hög ålder.

Dessutom är det viktigt att vänja sig vid att ”se långt”. Ju längre man har suttit i rummet desto svårare är det för ögonen att se på objekt på långt håll. Det är därför man regelbundet genomför lektioner ute och installerar panoramaförnster i klassrum i Japan. Undersökningen “A review of environmental risk factors for myopia during early life, childhood and adolescence“ bevisar faktiskt alla fördelarna med den här rutinen. Om du vill förebygga närsynthet ska du vänja dig vid att promenera ute och se överhorisonten varje dag.

Däremot har man inte bevisat nytta av de olika optometriska apparater, såsom glasögon med små hål. Många undersökningar, bland annat “Myopia: attempts to arrest progression” ifrågasätter sådana metoder och är skeptiska mot dem.

Så det bästa är att äta  hälsosamt i enighet med läkarnas kostrekommendationer och träna ögonen, men… om läkaren sa till dig att ha på dig glasögon är det nog bäst att lyda honom eller henne. Det är viktigt att känna när man behöver bra hjälp i rätt tid.

Vad kan du ta reda på? Läs här: