Nærsynthet og hypermetropi: årsaker og mulige løsninger

105 views

I følge WHO ser mer enn 2 millioner av jordas befolkning ikke verden så tydelig som de egentlig burde. Det betyr at omtrent en fjerdedel av alle mennesker i verden trenger synskorrigering. Nærsynthet og hypermetropi er de vanligste tilstandene.

Nærsynthet (nærsynthet) er en synshemming der et menneske kan se gjenstander som ligger i nærheten, mens gjenstander som ligger lenger borte er uskarpe. Med langsynthet er det motsatt. Da kan et menneske se nummeret på bussen fra lang avstand, men trenger briller for å kunne lese en bok.

Hvorfor blir synet dårligere?

Årsakene til nærsynthet og hypermetropier veldig forskjellige. Nærsynthet oppstår når øyeeplet forlenges og mister sin opprinnelige form. Årsaken til akkurat dette er genetikk. Vanligvis dukker de første tegnene på nærsynthet opp i ungdomsårene, og foreldre tror det er det blå lyset som datamaskiner og smarttelefoner sender ut som «ødelegger» øynene hos barna. Faktisk kan misbruk av slike dingser kun forverre problemet dersom du har en disposisjon for det. I alle andre tilfeller vil ikke det å se på en skjerm påvirke synet. Likevel anbefaler leger at man begrenser tiden foran skjermen som et forebyggende tiltak.

Langsynthet er resultatet av den komprimerte formen på øyeeplet. Dette er forresten årsaken til at alle babyer er langsynte. Når barnet vokser, forstørres øyeeplet og synet har en tendens til å bli normalt igjen. Men når vi bli blir godt voksne, kommer hypermetropi tilbake.

Faktum er at linsen brytes ned og blir mindre elastisk med årene. Dette er en naturlig prosess som begynner omtrent i en alder av 25-30 år og utvikler seg gradvis. Fra en alder av 40-50 år begynner folk å legge merke til at det blir vanskeligere og vanskeligere å fokusere med øynene.

Oppfatningen om at bruk av briller kan svekke synet og at øynene må «trenes» ved å slutte med briller og linser er en myte, hvis man skal tro forfatterne av «Sannheten om nærsynthet-mytene».

Med årene bruker vi i en stadig økende grad briller til å lese, men synet fortsetter å forverres. Det er lett å legge skylden på linsene. Men det handler ikke om briller det handler om alder. Det spiller ingen rolle hva slags syn du har hatt hele livet, — ved pensjonsalderen vil mange ha utvikle hypermetropi.

Så er det nødvendig å bruke briller?

Leger sier det er viktig å bruke riktige briller ved langsynthet og nærsynthet. Dette er spesielt viktig for barn med synsproblemer. Barnets øye lærer barnet å se. En studie kalt «Intervensjoner for å bremse utviklingen av nærsynthet hos barn» viser at et barn som trenger briller, men som ikke bruke dem, kan utvikle en tilstand kalt amblyopi, som er funksjonell blindhet der synet er dårligere på det ene øyet enn det andre. Dessuten kan det å bruke de riktige brillene bidra til å øke lesehastigheten samt redusere risikoen for å utvikle skjeling. Skjeling er en tilstand der øynene ikke justeres etter hverandre når man ser på et objekt.


Hvordan vedlikeholde et godt syn?

For å sikre et sterkt mesopisk syn anbefaler leger at man tar vitamin А  og spiser mat som inneholder rikelige mengder av dette næringsstoffet, deriblant blåbær og bjørnebær. Mangel på vitamin A fører til et redusert syn i svak belysning og tørre øyne.

Vitaminene С og Е anbefales også for øynenes helse sammen med В-vitaminer. Det finnes en forskningsstudie fra 2009 kalt «Folinsyre, vitamin B6 og vitamin B12 i kombinasjon og aldersrelatert makuladegenerasjon i en randomisert studie» (du finner den publisert her) som beviste at daglig forbruk av kosttilskudd med vitaminene B6, B9 og B12 kan redusere risikoen for aldersrelatert øyedegenerasjon.

Vi kan også trene øynene for å se på lang avstand. Jo lenger du begrenser deg innenfor fire vegger, desto vanskeligere blir det for øynene dine å fokusere på fjerne objekter når du kommer utendørs. Dette er for eksempel årsaken til at skoler i Japan ofte har skoletimene ute i skolegården eller klasserom med panoramavinduer. Forskerne i studien «En gjennomgang av miljørisikofaktorer for nærsynthet under et tidlig stadium av livet, barndommen og ungdomsårene» bekrefter effektiviteten av denne praksisen. Så dersom du vil forebygge nærsynthet, bør du prøve å gå nedover gaten flere ganger om dagen og se på horisonten.

Når det er sagt, har effekten av ulike optometriske enheter, som briller med hull, aldri blitt bekreftet. En rekke studier (en av dem er «Nærsynthet: Et forsøk på å arrestere progresjon») stiller spørsmål ved slike metoder og behandler dem med en betydelig grad av skepsis.

I et nøtteskall er forebygging alltid bedre enn en kur. Det er mye bedre å sørge for at du har et sunt kosthold ved å følge øyelegenes anbefalinger, trene øynene og ikke forsømme briller dersom dette har blitt foreskrevet til deg av spesialist. Som med alle andre organer i kroppen, trenger også øynene hjelp i tide!

Hva kan du lære mer om? Les her: