En kort test om ledhälsa

162 views

Enligt den senaste statistiken lider mellan 22 och 30 procent av jordens befolkning av olika slags ledbesvär (länk). Men vi har goda nyheter: även om du har en genetisk benägenhet för ledsjukdomar kan du skjuta upp sjukdomen ordentligt och till och med skydda lederna mot den genom att äta hälsosamt, ha måttlig och medveten fysisk aktivitet och, vilket är viktigast, kontrollera noggrant ledernas tillstånd och besöka en läkare så snart du märker en minsta förändring. Det är förresten viktigt att göra allt detta även om ingen i familjen har haft ledbesvär tidigare. Din hälsa beror för det mesta på din livsstil! 

8 övningar för självundersökning

Med ålder blir vi allt mindre rörliga och flexibla och våra leder blir mer sköra. Detta är ofrånkomligt. Experter rekommenderar göra en hälsokontroll varje år även om det inte finns några anledningar till oro. Då kan man förebygga och stoppa utvecklingen av många sjukdomar mycket tidigt. 

Här är några enkla övningar som kan visa hur det går för lederna och ryggraden. 

  • Stå rakt med fötterna tillsammans och armarna längs sidorna. Böj dig långsamt utan tvära rörelser så att handflatorna når golvet. Om du har lagt båda handflatorna på golvet har du absolut ingenting att oroa dig för. Om du bara har nått golvet med fingertopparna är det inte så dåligt ändå. Om du inte kunde nå golvet alls ska du kanske boka tid hos en läkare. 
  • Kom tillbaka till den ursprungliga ställningen. Om du har gjort det utan smärta i ländryggen mår dina leder jättebra! Om du känner obehag är det bäst att besöka en läkare. Det är sannolikt att broskvävnaden i ryggraden har börjat förstöras.
  • Sätt dig på golvet och sträck fram benen. Försök att luta dig fram från den här positionen för att nå knäna med pannan. Om du kunde göra det utan smärta eller obehag är det fantastiskt! Men om du känner ont i ländryggen eller ont under knäna behöver dina leder förmodligen hjälp.
  • Lägg dig på golvet, böj knäna så att det är en 90-gradersvinkel och försök att stanna i denna position så länge som möjligt. Allt är bra om du inte känner något obehag. Om du börjar känna ont i ryggen eller i ett eller båda knäna eller om benen blir trötta för snabbt ska du undersöka lederna. 
  • Sätt dig på golvet och håll de utsträckta benen brett isär. Lägg en linjal mellan fötterna så att noll är där hälarna börjar. Sträck fram armarna och luta dig fram utan att böja knäna. Om du kan nå 15 cm på linjalen eller mer är dina leder och muskler i ett utmärkt skick. Mellan 5 och 15 cm är också bra men om du har nått mindre än 5 cm ska du lägga märke till din rygghälsa.
  • Stå rakt, vänd huvudet åt höger och försök att nå underarmen med hakan. Gör samma på vänstra sidan. Om du kunde göra det utan extra ansträngning eller smärta i nacken är allt under kontroll. Annars får du kanske besöka en läkare.
  • Försök att sammanfläta fingrarna bakom ryggen. Den ena handen ska gå uppifrån över axeln medan den andra kommer nerifrån nedre ryggen. Om fingrarna har träffats eller till och med sammanflätats är det toppen! Om du inte kunde göra det behöver ryggen och lederna verkligen hjälp!
  • Gå långsamt upp- och nedför trapporna. Om du inte har känt obehag i knäna, höfterna eller ländryggen under detta är din ledhälsa utmärkt. Sök upp vård ifall du känner minsta obehag. 

Hur kan man skydda lederna?

Här kommer några steg som läkare rekommenderar oss att ta för att bevara ledrörlighet och flexibel rygg så länge som möjligt. 

Kontrollera vikten

Visceralt fett är konstigt nog ledernas största fiende. Den omger de inre organen och lagras i midjan. Även om extra vikt uppstår i höfterna och lemmarna är det viktigt att kontrollera den för varje extra kilo skapar ett alvarligt tryck och stress på lederna, vilket leder till att vävnaden förstörs snabbare. 

Ät hälsosamt

Det finns inga trovärdiga undersökningar som skulle bevisa att vissa livsmedel kan förebygga ledbesvär. Trots det är de flesta experter eniga om att så kallad medelhavskost bidrar mest till ledhälsan. Först och främst är den rik på polyomättade fetter. För det andra upprätthåller den en hälsosam vikt.

Drick vatten

Ledvävnad och brosk består av 65-80 procent vatten. Ju mer vätska kroppen får desto mer rörliga och elastiska blir lederna och desto lättare blir det för dem att återkomma till den normala ställningen efter ansträngning och återhämta sig. Så det bästa du kan göra för lederna just nu är att dricka ett glas vatten helt enkelt. 

Välj lämplig fysisk aktivitet

Rörelse är lika viktigt för lederna som hälsosam kost. När vi ger kroppen måttlig träning utvecklar vi inte bara musklerna. Vid fysisk aktivitet producerar kroppen extra broskvävnad mer aktivt, och detta bidrar till ledhälsan. Därför rekommenderar läkare att träna på till och med till de som redan fått de första tecknen på ledbesvär. Det är dock viktigt att välja rimlig aktivitet. Simning, cykling, gång, pilates, vattengympa samt skidåkning skapar ingen stress för lederna eller, som i fall av simning och vattengympa, ersätter den med rörelserna.

Grundpelare för god hälsa

Det är viktigt att ha koll på ledernas och ryggens tillstånd oavsett hur gammal man är. Det är naturligtvis inte den enda grundpelaren för god hälsa, men den är verkligen oerhört viktig.  Kontrollera vikten, ät hälsosamt, se till att du har en aktiv livsstil och, vilket är viktigast, gör hälsokontroller regelbundet för att inte missa början av oväntade förändringar och kunna förebygga deras vidareutveckling. Vår hälsa ligger i våra händer – glöm inte det!

Vad kan du ta reda på? Läs här: