Vad kan du göra för att förhindra problem med lederna?

675 views

Enligt WHO lever mellan 22 och 30 procent av alla människor i världen med några ledsjukdomar. Det innebär att var tredje av oss kommer att drabbas av ledinflammation, försämrad ledrörlighet, ledvärk och andra symptom på ledsjukdomar som sänker livskvalitet betydligt och kan leda till funktionshinder. Sjukdomar som drabbar lederna påverkas av många faktorer, bland annat hereditet, ämnesomsättning, övervikt, livsstil och många andra. Men om man stöttar ledrörlighet kan man skjuta upp tiden då man behöver gå till läkaren och ta mediciner.

Vad kommer lederna att gilla?

Precis som med de flesta andra sjukdomar är det livsstilen som spelar en avgörande roll för att förebygga obehagskänsla i lederna. Det finns flera enkla vanor som man ska utveckla så tidigt som möjligt för att slippa kontakta läkaren i många år framöver.

Kontrollera vikten

Övervikt är tyvärr en av de vanligaste och viktigaste faktorer som ledhälsa beror på. Och det är konstigt nog visceralt fett som är farligast. Ju bredare midjan är desto skörare är lederna. Belastning på ledernas stödyta växer proportionellt med viktökningen. Det är enkelt att räkna: om man väger till exemper 70kg är trycket på 1 cm2 menisken högst 4,5kg. Men om man väger 100kg växer trycket med 7kg/cm2, och vid 120kg blir det plus 8kg/cm2 osv. Det är sant att många av oss går upp i vikt på grund av långsammare metabolism med ålder men vi ska tänka på att det är säkert för lederna när belastning på dem blir 5kg högre var 10 år om man börjar räkningen när man är 30 år. Då anpassar lederna sig gradvis till belastningen och skadas inte.

Drick mer

Broskvävnaden består av 80% vatten tack vare vilket brosken kan röra sig, dra ihop sig och utvidgas för att dämpa belastning på lederna. Genom att dricka tillräckligt med vatten kan vi upprätthålla broskhälsa och förlänga deras liv.

Rör på dig

Fysisk aktivitet som belastar lederna måttligt, såsom gång, cykling, träning med egen kroppsvikt, simning och yoga hjälper en att inte bara upprätthålla normalvikten utan också stimulerar utveckling av broskvävnadsceller. Måttlig belastning får kroppen att producera en extra ”portion” och skydda lederna.  

Se till att du äter ordentligt

Men det räcker inte bara med fysisk aktivitet, det är lika viktigt att äta hälsosamt. Om du tvivlar på att din kost innehåller tillräckligt med allt kroppen behöver kan du stötta ledrörlighet med hjälp av kosttillskott som innehåller nyttiga vitaminer och näringsämnen.

Vilka kosttillskott använder man i olika länder för att ta hand om leder?

Japan är på första plats bland länder där man använder kosttillskott. Ungefär 98 procent av Japans invånare tar kosttillskott dagligen. USA där antalet är nästan 70 procent ligger på andra plats. Europa är på tredje plats, där tar bara 38 procent av invånarna kosttillskott men experter påstår att det här antalet kommer att öka till 50 procent till 2030.  

Italien

Italien tar första plats i Europa vad gäller användning av kosttillskott. Idag ser man högst efterfrågan på kosttillskott baserade på naturliga ingredienser i Italien. Ingefärsextrakt, kapsaicin (chilipeppar), gurkmeja och en växt som heter kattklo-unkaria är bland de populäraste kosttillskotten för lederna i Italien.

Storbritannien

Enligt statistiken för 2019 är det kosttillskott med boswellia som huvudkomponenten som är det populäraste kosttillskottet för leder bland invånarna i Storbritannien. Boswellia är ett träd som växer i Sydamerika och Asien. Man använder dess extrakt både separat och med andra komponenter i kosttillskott.

Frankrike

I Frankrike köper man oftast kosttillskott för leder med kondroitin som påverkar omsättning av fosfor och kalcium i broskvävnaden. Trots att kondroitins effekt inte har bevisats av forskare än är detta kosttillskott mycket populärt, särskilt bland äldre fransmän.

USA

Amerikaner föredrar kosttillskott med glukosamin. Idrottare använder det särskilt ofta så att musklerna och lederna återhämtar sig snabbare vid extra belastning.

Tyskland

Kosttillskott med hyaluronsyra, flytande dessutom, betraktas av tyskarna som ett universiellt behandlingsmedel. Hyaluronsyra är ett naturligt ämne och man använder det både enteralt och parenteralt.  

Asien

I Vietnam och Thailand föredrar man kosttillskott för leder med avokado. Man applicerar avokadoolja på knäna och armbågarna och tar den enteralt i kapselform. Det är märkligt att man inte äter så mycket av färsk avokado i dessa länder.

Trots att sannolikheten av att vi alla kommer att drabbas av ledsjukdomar är stor kan vi göra ganska mycket för att bevara ledhälsa. Vi kan äta hälsosamt, hålla normalvikten, ha en aktiv livsstil (genom att välja måttlig aktivitet som inte överbelastar lederna) och se till att vår kost är balanserad. Kost förblir den viktigaste hälsofaktoren för hälsan.

Vad kan du ta reda på? Läs här: