Hva kan du gjøre for å forhindre leddlidelse?

106 views

I henhold til data fra WHO lever 22-30 % av alle mennesker i hele verden av en slags leddsykdom. Dette betyr at en av tre muligens vil oppleve leddbetennelse, redusert leddmobilitet, smerter og andre symptomer på lidelsene, noe som negativt påvirker livskvaliteten og til og med kan føre til funksjonshemning. Sykdommer som påvirker leddene, avhenger av mange årsaker, deriblant arvelige faktorer, metabolisme, økt kroppsvekt, livsstil og en rekke andre ting. I mellomtiden hjelper det godt å holde leddene fleksible for å utsette behovet for medisinsk hjelp og inntak av legemidler.

Dette vil leddene dine sette pris på.

På samme måte som for mange andre lidelser, er livsstil en av de viktigste enkeltfaktorene som kan forhindre ubehagelige ledd. Det finnes flere enkle vaner folk bør ta til seg på et så tidlig stadium som mulig. Dette vil bidra til å unngå legebesøk eller utsette besøkene så lenge som mulig.

Hold kontroll på vekta di

Dessverre er overvekt et av de mest utbredte og viktigste aspektene som påvirker leddenes tilstand. Overraskende nok er det visceralt fett som er det farligste. Jo større livvidden er, desto høyere er risikoen for å utvikle leddproblemer.

Påvirkningen på leddenes bæreflate øker proporsjonalt med vektøkningen. Her er en enkel utregning. For et menneske med en kroppsvekt på 70 kg, vil belastningen pr. 1 cm2 av hans eller hennes menisk ikke overskride 4,5 kg. Med en kroppsvekt på 100 kg økes trykket imidlertid med 7 kg/cm2, med en vekt på 100 kg — med 8 kg/cm2. Når vi blir eldre, legger mange av oss på oss kun på grunn av nedsatt metabolisme, og vi anbefaler ikke at du går på diett. Som en tommelfingerregel kan du huske at en sikker økning i kroppsvekt er 5 kg på 10 år dersom du begynner å telle fra vekten du hadde da du var 30. På denne måten tilpasser leddene seg til belastningen gradvis og blir ikke skadet.

Drikk mer vann

Bruskvevet består av 80 % vann, og det er dette vevet som gjør at brusk kan bevege seg, trekke seg sammen, utvide seg og fungere som støtdempere for leddene. Ved å drikke tilstrekkelige mengder vann støtter vi brusket i sin normale tilstand og forlenger levetiden. 

Vær fysisk aktiv

Øvelser som utøver moderat trykk på leddene, som det å gå, sykle, trene med egen kroppsvekt, svømme og yoga, vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsvekt og stimulere til dannelse av bruskvev. Moderat trening får kroppen til å utvikle en ekstra porsjon med brusk, noe som vil gi ekstra leddbeskyttelse.

Hold et øye med kostholdet ditt

Kun trening er ikke tilstrekkelig og bør ledsages av et godt kosthold. Dersom du ikke er sikker på om kostholdet ditt inneholder alle nødvendige næringsstoffer i nødvendige mengder, kan du støtte leddenes mobilitet ved å ta et kosttilskudd, som også består av nødvendige vitaminer og mineraler.

Hvilke kostholdstilskudd blir brukt i ulike land?

I Japan, som er verdensledende når det kommer til tilgjengelighet av kosttilskudd i et daglig kosthold, tar 98 % av innbyggerne kosttilskudd. USA, der dette tallet ligger på 70 %, tar en andreplass, mens Europa tar tredjeplassen med 38 %. Eksperter antar imidlertid at kosttilskudd innen 2030 vil bli tatt av mer enn 50 % av alle europeere.

Italia

Dette landet er ledende innen forbruk av kosttilskudd i Europa. Italia har vist den høyeste veksten i etterspørsel etter kosttilskudd basert på naturlige komponenter. Et av de mest populære kosttilskuddene for leddpleie i dette landet er et ekstrakt fra ingefær, paprika med capsaicin, gurkemeie og en plante kjent som katteklo.

Storbritannia

I følge data fra 2019 var de mest populære kosttilskuddene blant briter de som var basert på Boswellia, et harpiks-tre som vokser i Sør-Amerika og Asia. Boswellia-ekstrakt kan tas alene og som en del av komplekse kosttilskudd.

Dette er grunnen til at vår leddformel er unik.
Bare se selv!

Frankrike

I Frankrike kjøper folk ofte kosttilskudd basert på kondroitin, et stoff som påvirker fosfor-kalsiummetabolismen i brusk. Effektivitet til kondroitin er ikke bevist, men dette kosttilskuddet er veldig populært, spesielt blant eldre franskmenn.

USA

Amerikanere foretrekker glukosaminbaserte kosttilskudd. Det brukes ofte av idrettsutøvere for raskere restitusjon av muskler og ledd etter intensiv trening.

Tyskland

I Tyskland blir kosttilskudd basert på hyaluronsyre i flytende form ansett for å være et universelt middel for egenomsorg. Hyaluronsyre i naturlig form i kroppen vil ikke føre til noen bekymringer, slik at det kan påføres både eksternt og internt.

Asia

I Vietnam og Thailand er avokadobaserte kosttilskudd for leddpleie spesielt populære. Avokadoolje påføres på knær- og albueområder samt svelges i kapsler. En interessant ting er at avokadoen i seg selv ikke er særlig populær i disse landene.

Til tross for en høy sannsynlighet for at vi alle kommer til å utvikle leddsykdommer, kan vi også gjøre mye forebyggingsarbeid. Vi kan opprettholde en god helse gjennom å ha sunne spisevaner, vedlikeholde en sunn kroppsvekt, ha en aktiv livsstil (velge moderat fysisk trening som ikke overbelaster leddene) og opprettholde et balansert kosthold ettersom ernæring fortsatt vil være det viktigste middelet for god helse.

Hva kan du lære mer om? Les her: