Mäns hälsa: hur lever man en långt och lyckligt liv?

247 views

Olika undersökningar visar från år till år samma tendens – kvinnor lever längre än män på alla kontinenter och i länder med helt olika ekonomiska situationer, traditioner och religioner. Varför det? Ju mer experter fördjupar sig i ämnet desto säkrare blir de att det beror på att män inte tar ordentlig hand om sin hälsa, kontrollerar hälsan mer sällan och ignorerar läkarnas rekommendationer.  

Varför lever män mindre?

Enligt Världshälsoorganisationen var förväntad livslängd i världen 61,2 år för kvinnor och 56,4 år för män 1970. 40 år senare blev medellivslängden 11 gånger större men skillnaden mellan könen minskade inte utan blev mer: 73,3 år för kvinnor och 67,5 år för män.

Om man betraktar medellivslängden i vissa länder ser man att skillnaden mellan medellivslängden för kvinnor och man kan vara 10 år och ännu mer.

Vad beror en sådan stor skillnad på? WHOs undersökning av sociala hälsofaktorer i Europa visade 67 riskfaktorer för död, och 60 av dem berör män.

Men en av de främsta orsakerna till en sådan imponerande skillnad mellan medellivslängd för män och kvinnor är att de tar hand om sin hälsa olika.

WHOs experter genomförde år 2015 en rundfråga där 50 000 europeer deltog. Deltagarna fick svara på frågan ”Kontaktar du läkaren åtminstone en gång om året?” Det visade sig att läkaren kontaktas av 40 procent män och 60 procent kvinnor mellan 36 och 45, 41 procent män och 59 procent kvinnor mellan 46 och 60 och samma antal kvinnor och män över 60. I alla ålderkategorierna kontaktar kvinnor läkare i genomsnitt 20 procent oftare än män.    

Mäns hälsa: vad ska man veta?

Man ska ta reda på sina personliga riskfaktorer så tidigt som möjligt för att hinna vidta åtgärder i tid.

Ju fler av de nedanstående punkterna du håller med desto större personlig risk löper du:

 • Du är över 60 år;
 • Någon i din familj dog av hjärtslag eller stroke;
 • Du röker;
 • Du har hög kolesterolnivå;
 • Du har ofta högt blodtryck;
 • Du har en stillasittande livstil;
 • Du har övervikt eller grav fetma;
 • Du har diabetes;
 • Du dricker alkohol oftare än 2 gånger i veckan;
 • Du har mått betydligt sämre de senaste 5-7 åren;
 • Du har medicinsk undersökning mer sällan än en gång om året;
 • Du bor ensam;
 • Du har svårt att uthärda fysisk belastning (till exempel gå uppför trappan till tredje eller fjärde våningen) 

Vilka vanor kan bidra till bättre hälsa?

Ju äldre man blir desto större roll spelar vår livsstil och våra vanor för oss. Det beror i hög grad på oss och våra vanor idag hur vi kommer till den sköra åldern. Här kommer några enkla vanor som man ska utarbeta så tidigt som möjligt för att leva länge.

●    Var inte rädd för läkare

Kvinnor kontaktar läkaren redan vid kortvarigt illamående medan män är vana vida att tåla smärtan till slutet, bota sig själva och ignorera symptomen. När de äntligen vänder sig till läkaren får de veta att sjukdomen har blivit kronisk. Dessutom är män mindre uppmärksamma till sina känslor och tänker att sådana varnande signaler som skarp huvudvärk eller störningar i bröstet (första tecken på stroke eller hjärtslag) beror helt enkelt på en obekväm ställning på natten eller väderförändringar.

Huvudregeln här är att kontakta läkaren direkt när man har fått vilka som helsk obehagliga eller ovanliga symptom. Man ska inte vänta tills det har försvunnit av sig självt, tåla det, googla på det eller försöka bota sig själv. Man ska gå till läkaren och beskriva alla symptomen så detaljerat som möjligt. Ibland lyckas man fånga allvarliga och farliga sjukdomar när de bara har börjat utvecklas just eftersom man inte väntade på när febern försvinner av sig själv eller var uppmärksam till lite ont i magen.

En annan nyttig vana är att gå igenom medicinsk undersökning varje år även om ingenting oroar en. När man har fyllt 40 ska man börja kontrollera blodtryck, socker- och kolesterolnivå i blodet, göra blodtest för cancer regelbundet besöka flera läkare. Din läkare kan hjälpa dig göra en lista på vad som behövs. 

●    Kontrollera vad du äter

Det finns ingenting svårt i det, du kan kanske alla reglerna. Man ska äta mindre salt och socker, inga transfetter, mindre bearbetat kött, sockerdrycker och snabba kolhydrater. Lägg till i din vardagliga kost så många av följande produkter som möjligt:

 • Färska frukt och grönsaker;
 • Helkornsprodukter;
 • Produkter som är rika på fiber;
 • Magert kött, mager fisk och fågel.

●    Rör på dig

Hjärtsjukdomar är en av de vanligaste orsakerna till mäns död i hela världen. Det effektivaste sättet att förebygga dem är att ha en aktiv livsstil. Regelbundna träningar och gymnastik bidrar även till bättre psykisk hälsa och till och med bättre minne och kognitiva förmågor. Enligt WHO räcker det med att göra fysisk träning 150 minuter i veckan och det är bäst att kombinera träning i den friska luften med styrketräning på gym – men med måtta.

●    Kontrollera byxstorleken

Nej, det är inte ett skämt. Magen är en farlig kroppsdel. Fett som samlas där omger inre organ och stör deras normalfuktion. Det störst möjliga midjemåttet är 86 cm. Om man har en sådan eller större midja ska man vidta åtgärder omedelbart.

●    Kontrollera vitamin- och mineralnivån

Idealt ska vi få alla nödvändiga vitaminer, mineraler och andra hälsosamma ämnen med maten men i praktiken upplever nästan alla brist på några viktiga ämnen. Välbalanserad kost är viktigt och hälsosamt men man ska också kolla då och då om man inte har brist på de främsta viktiga komponenterna och diskutera vid behov med läkaren om man kanske ska börja ta speciella kosttillskott.

●    Skydda huden

Melanom är en av de allvarligaste formerna av hudcancer. Enligt American Academy of Dermatology (AAD) är det män över 50 som har en särskild stor risk att få den. Vad kan man göra för att skydda sin hälsa? Först och främst ska man skydda sig från påverkan av UV-strålning – använda solkräm (inte bara på stranden utan även i stan), ha på sig solglasögon även på vintern för att skydda huden runt ögonen, samt undvika sola solarium. Dessutom är det viktigt att besöka dermatolog regelbunder för undersökning och kontakta läkare omedelbart om man har märkt nya eller förändrade födelsemärken eller andra märken på huden.  

●    Undersök prostata regelbundet

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna hos män. Kontakta läkaren omedelbart om du märker problem med urinering, känner ont vid urinering eller ser blod i urinen. Även om det inte finns några allvarliga symptom ska man gå till medicinsk undersökning för att inte missa sjukdomen.

●    Ta hand om tarmen, speciellt om du är över 50

Tjocktarmscancer är en annan ofta förekommande sjukdom som hundra tusen människor i hela världen dör i varje år. Den här sjukdomen är kopplad till ålder och förekommer oftast hos människor över 50. Därför är det viktigt att gå igenom undersökning för kolorektal cancer regelbundet. Kolonoskopi-undersökningen är inget trevligt förstås men det är viktigt att komma ihåg att den kan rädda ditt liv.

Att lura systemet?

Statistiken är bara siffror. Ditt enda unika liv beror ändå bara på dig – och lite på hur mycket tur du har i livet. Ta hand om dig, tänk på din hälsa och kom ihåg att stereotyper inte är värda att dö för. Kanske är det bättre att visa sig som en svag person och leva längre med sina nära och kära än att bevisa sin manliga uthållighet och styrka?

Vad kan du ta reda på? Läs här: