Menns helse: Hvordan leve lenger og lykkeligere

153 views

Hvert år viser ulike undersøkelser den samme trenden: Uavhengig av kontinent, den økonomiske utviklingen i bostedslandet, kulturelle trender og religiøse aspekter, så lever menn konsekvent mindre enn kvinner. Dessverre er ekspertene mer og mer overbevist om at de viktigste årsakene til den lavere forventede levealderen er uforsiktighet i forhold til helse, motvilje til å utføre forebyggende undersøkelser og forsømmelse av anbefalinger fra legen.

Hvorfor lever menn mindre?

I følge data fra Verdens helseorganisasjon, var forventet levealder ved fødselen 61,2 år for kvinner og 56,4 for menn i år 1970. I løpet av 40 år har denne parameteren økt med nesten 11 år, men forskjellen mellom kjønnene er ikke redusert. Den har snarere økt: Forventet levealder var 73,3 for kvinner og 67,5 for menn.

I ulike land kan forskjellen mellom forventet levealder for menn og kvinner være ti år eller mer.

Hva er årsaken til en så stor ulikhet? Oversikten til WHO over sosiale determinanter for helse for den europeiske regionen viser at det finnes 67 risikofaktorer for økt dødelighet, der 60 av dem er utbredt hos menn.

En av hovedårsakene til en så betydelig forskjell mellom forventet levealder for menn og kvinner er imidlertid en forskjell i holdningen til helse.

Ekspertene til WHO intervjuet 50 000 europeere. De som ble intervjuede svarte på spørsmålet: «Oppsøker du lege minst én gang pr. år?» Det viste seg at i aldersgruppa 36-45 år var det 40 % av mennene og 60 % av kvinnene som oppsøkte medisinsk hjelp; i alderen 46-60 år var disse tallene 41 % for menn og 59 % for kvinner. For mennesker over 60 år var korrelasjonen den samme. Det viser at kvinner i alle aldersgrupper oppsøker medisinsk hjelp 20 % oftere enn menn i gjennomsnitt.

Menns helse: Dette trenger du å vite

Du må kjenne risikofaktorene dine så tidlig som mulig for å kunne iverksette forebyggende tiltak i tide.

Jo flere bokser du krysser av i nedenfor, desto høyere er risikoen:

 • Du er eldre enn 60 år,
 • Noen av familiemedlemmene dine har dødd av hjerteinfarkt eller hjerneslag,
 • Du røyker,
 • Du har et høyt kolesterolnivå,
 • Du har ofte et høyt blodtrykk,
 • Du har en stillesittende livsstil,
 • Du er overvektig,
 • Du har diabetes,
 • Du drikker alkohol oftere enn 2 ganger i uken,
 • Du har merket at du føler deg betydelig dårligere de siste 5-7 årene,
 • Du utfører medisinske undersøkelser mindre enn én gang per år,
 • Du bor alene,
 • Det er vanskelig for deg å utføre et minimum av fysisk trening (for eksempel synes du det er vanskelig å ta trappene opp til 2. eller 3. etasje).

Disse vanene kan hjelpe menns helse

Jo eldre vi er, desto viktigere blir vår livsstil og våre vaner. Det vi gjør nå vil definere grunnlaget vi får i en mer sårbar alder. Her er noen enkle vaner du bør få så tidlig som mulig for å leve så lenge som mulig.

Ikke vær redd for fastlegen

Mens kvinner oppsøker medisinsk hjelp etter å ha følt seg dårlig i kort tid, pleier menn å vente til siste sjanse, ignorere symptomene og bare gå til legen når sykdommen har blitt irreversibel. Menn legger også mindre vekt på følelsene sine og ser bort fra mange alarmerende signaler, deriblant akutt hodepine eller ubehagelige følelser i brystet (første tegn på hjerteinfarkt eller hjerneslag), og vurderer det for å være en konsekvens av en ubehagelig stilling i senga eller værforandringer.

Hovedregelen er å alltid oppsøk medisinsk hjelp når du kjenner ubehagelige eller uvanlige følelser. Ikke vent til de forsvinner, ikke aksepter dem, ikke google dem, og ikke prøv selvhelbredelse. Gå til en lege umiddelbart og beskriv alle symptomene i detalj. Noen ganger kan man forebygge alvorlige og farlige forstyrrelser i en tidlig fase bare ved å ikke ventet på en økning i kroppstemperatur skal forsvinne eller merke en liten smerte i magen i tide.

En annen nyttig vane er å gjennomføre en årlig medisinsk undersøkelse, selv i fravær av alarmerende signaler. Etter fylte 40 bør du kontrollere blodtrykket, sukkernivået, kolesterolet, ta blodprøver og gjennomføre en fysisk test. Fastlegen din vil hjelpe deg med å lage en liste over de mest kritiske testene.

Kontroller kostholdet

Det er ingenting komplisert her. Mest sannsynlig kjenner du allerede til reglene: Spis mindre sukker og salt og hopp over transfett. I tillegg bør du konsumere mindre bearbeidet kjøtt, søte drikker og raske karbohydrater. Prøv å fylle kostholdet ditt med

○ fersk frukt og grønnsaker,

○ fullkornsprodukter,

○ fiberrike matvarer,

○ magert kjøtt, fjærfe, fisk.

Beveg deg

Hjertesykdommer er en av de mest utbredte dødsårsakene blant menn over hele verden. En aktiv livsstil er en av de mest effektive måtene å forhindre dem på. Dessuten vil regelmessig fysisk aktivitet forbedre psykisk helse, hukommelse og kognitive evner. I følge data fra WHO holder det med 150 minutters trening i uka – ikke bare aerob trening, men også styrketrening.

Hold øye med buksestørrelsen

Nei, dette er IKKE en spøk. Magefett er farlig for helsa. Fettet som akkumuleres i dette området kapsler inn de indre organene og hindrer dem i å fungere normalt. Den kritiske størrelsen rundt livet er 86 cm, så hvis du har mer enn dette, bør du iverksette tiltak.

Kontroller mengden av vitaminer og mineraler

I en ideell verden hadde vi fått i oss alle nødvendige vitaminer, mineraler og andre nyttige stoffer sammen med mat, men i realiteten er dette nesten umulig. Et balansert kosthold er bra og viktig, men du bør sjekke om du har en mangel på viktige mineraler og vitaminer. Om nødvendig bør du i samråd med fastlegen din vurdere å ta kosttilskudd.

Beskytt huden din

Melanom er en hudkrefttype og en av de dødeligste formene av denne sykdommen Ifølge informasjon fra American Academy of Dermatology (ADD) er denne risikoen spesielt høy for menn som har passert 50 år. Hva kan vi gjøre for å beskytte helsa? Først av alt må du beskytte deg maksimalt mot farlige ultrafiolette stråler. Bruk solkrem (ikke bare på stranda, men også i byen), bruk solbriller også om vinteren for å beskytte den følsomme huden rundt øynene, og ikke ta solarium. Det er også viktig å besøke en hudlege regelmessig og oppsøke en lege dersom du har funnet nye eller endrede føflekker eller andre merker på hudoverflaten.

Sjekk helsa til prostata regelmessig

Prostatakreft er en av de vanligste lidelsestypene i dette organet hos menn. Du bør oppsøke lege dersom du har problemer med urinering, føler smerte når du urinerer eller ser blod i urinen. Men selv om det ikke er noen alarmerende symptomer, bør du regelmessig oppsøke en proktolog for ikke å gå glipp av sykdomsutbruddet.

Vær spesielt oppmerksom på tarmen din etter fylte 50

Tykktarmskreft er en av de vanligste sykdommene. Den dreper hundretusener av mennesker over hele verden. Dette er en aldersrelatert sykdom som oftest blir diagnostisert hos mennesker over 50 år. Det er derfor det er så viktig å ta regelmessige tester av tykktarmen etter fylte 50. Koloskopi er kanskje ikke den behageligste prosedyren, men den kan bokstavelig talt redde livet ditt i noen tilfeller.

Lur systemet

Statistikk er bare tall. Når alt kommer til alt avhenger ditt eneste og unike liv kun av deg – og litt flaks. Ta vare på deg selv, ikke glem helsa di og husk: Det er ikke verdt å dø for stereotypene. Kanskje er det verdt å gi opp bare en liten del av prangende maskulinitet for lykken som oppstår fra å leve lenger sammen med de som elsker deg og de du elsker.

Hva kan du lære mer om? Les her: