“Ungdomsprotein”: varifrån kommer kollagen och varför förlorar vi det?

135 views

Kollagen brukar betraktas nästan som en magisk substans som gör huden yngre och som man måste få med hjälp av olika slags skönhetsprodukter. Kollagen är egentligen en av de vanligaste proteinerna i kroppen som produceras under hela livet och utgör en betydlig del av hud, hår och naglar samt bindväv, brosk och till och med skelett. Varför behöver vi kollagen och går det att höja den naturliga produktionen av detta protein? Låt oss ta reda på det.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som förekommer i kroppens bindväv. Alla djur har detta protein, men växter, svampar, bakterier och de enklaste virusen saknar det. Dess namn kommer från det grekiska ordet “kolla”, vilket betyder “lim”.  Det heter så inte av en slump. Det är ju lim som många experter jämför kollagens främsta funktion med. Dess molekyler bildar långa och tunna proteinfibrer som heter fibriller. Fibriller binder samman vävnadsceller och därmed hela kroppen.

Kollagen är det vanligaste proteinet hos däggdjur, det utgör 25-45 % av cellernas “byggmaterial”. Nuförtiden finns det 28 typer av kollagen men det ör bara tre av dem som förekommer i människans kropp. Kollagen I utgör 90 % av hår, naglar och hud, kollagen II förekommer huvudsakligen i brosk och kollagen III är fiberproteiner som bildar ben, brosk, tandben, senor och bindväv. Dessutom bildar kollagen artär-, ven- och kapillärväggar.

Varför behöver vi kollagen?

Som vi har sagt är kollagen ett slags lim i kroppen. För det första, varken hår eller hud, varken ben eller brosk eller blodkärl kan finnas till utan detta viktiga protein. För det andra, kollagen består av tre viktiga aminosyror, glycin, hydroxiprolin och prolin, som deltar i viktiga processer i kroppen såsom hormonsyntes, matsmältning, sömnreglering och andra. Till sist, hjärt- och kärlsystemets hälsa beror på kollagen. Om det är brist på kollagen i kroppen blir kärlväggarna hårda och rigida och försörjer de livsviktiga organen sämre med blod.

Vid vilken ålder minskar kollagenproduktion?

Från födseln tills man fyller 20 år ökar kollagennivån i kroppen hela tiden. Den når sin topp till ungefär 25 års ålder. Under någon tid dröjer den kvar på toppen men sedan börjar den gå ner. Fast först pågår det mycket sakta. Mellan 25 och 50 års ålder förlorar vi ungefär 1 % av kollagen om året.

Kvinnor börjar förlora kollagen snabbare under menopausen (som förekommer vid 51-53 års ålder). Under de första fem åren efter den förlorar kvinnor kollagen särskilt snabbt, och till 60-70 års ålder uppstår en tydlig brist på kollagen hos både kvinnor och män.

Varför kan vi börja förlora kollagen?

Det är inte bara åldrande som kollagenproduktion beror på. Produktion av detta protein beror även på aminosyror som kan i sin tur påverkas av väldigt många olika faktorer. Så man kan egentligen börja åldras i vilken ålder som helst. Här är de vanliga orsakerna till att kollagennivå minskar i kroppen:

  • Obalanserad kost och intag av produkter med mycket socker,
  • Ovanor,
  • Långvarig påverkan av UV-strålning,
  • Sömnbrist,
  • Hormonella svängningar,
  • Ofta förekommande stress, ångest,
  • Brist på fysisk aktivitet.

Kan man höja kollagennivå i kroppen?

Kollagen som syntetiseras av kroppen kallas för endogent. Vi har en bra nyhet för dig: det går att hjälpa till kroppen att producera mer kollagen. God sömn återställer till exempel normal kollagennivå, enligt undersökningen “Beauty Sleep could be real” genomförd av forskarna på Manchester University.

Det är lika viktigt att leva aktivt för regelbunden träning stimulerar kollagenproduktion.

Hälsosam kost är också en viktig faktor. Kollagen är ett protein så vi kan få det med mat. Det finns produkter som stimulerar kollagenproduktion.

Här kommer produkter som kan höja kollagennivå i kroppen.

Magert kött

Kött som vi äter bryts ner i magsäcken och omvandlas till aminosyror som deltar sedan i syntes av sina egna proteiner, bland annat kollagen.

Gröna ärtor

Det är ett perfekt vegetabilisk proteinkälla som är särskilt viktig för vegetarianer.  Samma princip gäller här: i kroppen omvandlas protein till aminosyror som sedan bildar kollagen. 

Paprika

C-vitamin spelar en viktig roll i kollagenproduktion och denna färgstarka och nyttiga grönsak är rik på den.

Morot

A-vitamin är ett annat näringsämne som är nödvändigt för kollagenproduktion. Morötter innehåller mycket A-vitamin. Den hör till fettlösliga vitaminer så det är bäst att äta morötter med vegetabilisk olja och nötter.

Spenat

Det är en riktigt fantastisk produkt för spenat innehåller C- och A-vitaminer samt zink som också är viktigt för kollagenproduktion. Gillar du inte spenat? Då kan du ersätta den med kål. Den är också rik på ämnena som är nödvändiga vid kollagensyntes.

Kikärter

Förutom A-, C-vitaminer, zink och protein innehåller kikärter mycket tiamin som hjälper att bryta ner protein till aminosyror. 

“Ungdomsproteinet” bara för unga?

Kollagen är det viktigaste protein utan vilket vår kropp inte hade kunnat fungera. Skelett, hus, senor och till och med blodkärl finns till bara tack vare kollagen. Fast vi verkligen förlorar kollagen med ålder (och på grund av ohälsosam livsstil) är det upp till oss att göra denna process långsammare. Vi kan få “ungdomsproteinet” tillbaka och förbli friska, aktiva och vackra med hjälp av god sömn, hälsosam livsstil, fysisk aktivitet samt intag av vissa vitaminer.

Vad kan du ta reda på? Läs här: