Ungdomsproteinet: Hvor kommer det fra, og hvorfor mister vi det?

88 views

Det er populært å tenke at kollagen er et magisk stoff som gir ungdommelig kraft til huden. Og at det er nødvendig med kontinuerlig påfyll av det og tilrettelegging ved bruk av ulike kosmetiske produkter. Kollagen er faktisk et ganske vanlig protein som produseres av kroppen gjennom hele livet, og som utgjør den største sammensetningen av hår, negler og hud sammen med brusk, vev og bein. Hvorfor trenger vi kollagen? Og hva kan vi gjøre for å øke produksjonen naturlig? La oss prøve å finne ut av det.

Hva er det vi egentlig har med å gjøre?

Kollagen er et fundamentalt protein for alle byggeprosessene i kroppen, både hos mennesker og alle andre pattedyr. Planter, sopp, bakterier, protozoer og virus har ikke denne kraftige byggekomponenten. Navnet på proteinet kommer fra det greske ordet kolla, som betyr «lim», og det er med god grunn. Mange eksperter sammenligner hovedfunksjonen til kollagen med nettopp lim. Molekylene danner lange, tynne proteinfibre, kjent som fibriller. De holder vevsceller sammen og binder kroppen sammen til en enkel feilfri maskin.

Hos pattedyr er kollagen det vanligste proteinet og utgjør 25 % til 45 % av alle «byggematerialene» i cellene våre. I dag finnes det 28 kjente kollagentyper, der tre av dem er å finne i menneskekroppen. Kollagen type I utgjør 90 % av strukturen til hår, negler og hud. Kollagen type II danner grunnlaget for bruskvev, og kollagen type III, som er de fibrøse proteinene som utgjør bein, brusk, dentin, sener og bindevev. I tillegg danner kollagen veggene i blodkarene – arterier, vener og kapillarrør.

Hvorfor trenger vi det?

Vi har allerede nevnt at kollagen er som et magisk lim i organismen. Det binder alt sammen slik at vi kan bevege og utvikle oss uten hindringer. Hud, hår, brusk, bein og kar kan ikke eksistere uten dette proteinet! Det er verdt å påpeke at kollagen inneholder tre viktige aminosyrer: glysin, hydroksyprolin og prolin. Hver av dem er involvert i viktige kroppsprosesser: hormonsyntese, fordøyelse, søvnregulering og mye annet. Dessuten vil helsen til det kardiovaskulære systemet på visse måter være avhengig av kollagen. Dersom man opplever en mangel på dette proteinet, blir veggene i blodkarene stive og rigide, noe som kan hemme blodtilførselen til organer.

Ved hvilken alder reduseres kollagenproduksjonen?

Fra vi blir vi født og helt fram til 20-årene vokser kollagenivået i kroppen. Denne produksjonen når toppen når vi blir omtrent 25 år. Vi balanserer på produksjonstoppen en liten stund, men så vil produksjonen begynne å avta, selv om det er ganske sakte i begynnelsen. I perioden fra 25 til 50 år mister vi omtrent 1 % kollagen pr. år.

Et skikkelig «kollagenhull» hos kvinner oppstår i overgangsalderen (i gjennomsnitt går kvinner gjennom overgangsalderen i en alder fra 51-53 år). I løpet av de første fem årene etter dette stadiet mister vi kollagen spesielt raskt. Og i alderen 60-70 år opplever både menn og kvinner en betydelig mangel på dette proteinet.

Hva forårsaker kollagentapet?

Det er ikke bare den naturlige aldringsprosessen som påvirker kollagenproduksjonen. Syntesen av disse proteinene avhenger av aminosyrer, som igjen påvirkes av en rekke prosesser. Det betyr i utgangspunktet at du kan begynne å oppleve for tidlig aldring i nesten en hvilken som helst alder. Her er hovedårsakene til at kollagenivået kan reduseres:

  • Et ubalansert kosthold, samt inntak av mat som inneholder mye sukker,
  • Dårlige vaner,
  • Langvarig eksponering for UV-stråler,
  • Søvnmangel,
  • Hormonelle forstyrrelser,
  • My stress, nødssituasjoner,
  • Mangel på fysisk aktivitet.

Kan vi øke kollagennivået i organismen?

Kollagenet som menneskekroppen produserer, er endogent. Og den gode nyheten er at du kan hjelpe kroppen med å produsere enda mer av det sunne proteinet. En av de mest effektive måtene er å normalisere søvnen din. God søvn vil dekke mangelen på kollagen. Denne konklusjonen kom frem etter forskning utført på Universitetet i Manchester. Les flere detaljer om studien kalt «Skjønnhetssøvn kan være ekte» her.

Det er også viktig å holde seg fysisk aktiv, drive med sport og bruke mer tid ute i frisk luft ettersom regelmessig trening vil stimulere kollagenproduksjon.

Til slutt er det viktig å ha et balansert kosthold: Kollagen er et protein og vi kan få det gjennom mat. I tillegg finnes det også matvarer som stimulerer til produksjon av dette proteinet.

Matvarer som kan høyne kollagenivået ditt

Kjøtt

Proteinet i kjøttet består av essensielle aminosyrer som menneskekroppen ikke kan generere av seg selv. Biff og kylling består også av ikke-essensielle aminosyrer, hvorav noen utgjør kollagen. Spising av kjøtt gir kroppen de ekstra lagrene av aminosyrer som den trenger for å produsere kollagen.

Grønne erter

Dette er en utmerket kilde til plantebasert protein og spesielt viktig for vegetarianere. Prinsippet er det samme: Når et protein kommer inn i kroppen, blir det delt opp i aminosyrer, som deretter blir «samlet» til kollagen.

Paprika

Vitamin C er avgjørende for kollagenproduksjon, og knasende paprika er en perfekt kilde til vitamin C.

Gulrot

Vitamin A finnes i gulrøtter og er et nyttig stoff. Uten dette vil kollagenproduksjon være umulig. Gulrøtter består av mye vitamin C, men husk at dette vitaminet er fettløselig, så tilsett litt vegetabilsk olje eller rømme til gulrøttene, eller spis dem sammen med nøtter og hummus.

Spinat

Spinat er en skikkelig vinner dersom du leter etter en ultimat vitamin- og kollagenforsterker. Dersom du ofte inkluderer spinat i måltidene dine, har du en flott kilde til vitamin C, vitamin A og sink for organismen din. Sistnevnte er spesielt viktig for kollagenproduksjon. Liker du ikke spinat? Spis kål i stedet, ettersom kål også er veldig rikt på kollagenfremmende stoffer.

Kikert

I tillegg til vitamin A, vitamin C, sink og protein, er kikerter rike på tiamin, et vitamin som bidrar til nedbrytning av proteiner til aminosyrer.

Oppsummering

Kollagen er et viktig protein og helt uunnværlig for at systemene i menneskekroppen skal fungere effektivt. Bein, hud, sener og til og med blodkar eksisterer takket være kollagen. Selv om et usunt kosthold og søvnmangel har en negativ effekt, er det mulig å redusere prosessen litt. Søvn, riktig ernæring, fysisk aktivitet og inntak av riktige vitaminer kan opprettholde balansen mellom «ungdomsproteinet» og gjør at vi holder oss sunne, aktive og vakre.

Hva kan du lære mer om? Les her: