Å FYLLE 60: EN LYKKELIG ALDER

179 views

Vi har alle blitt velsignet med noen gaver, og vi har alle vår egen unike idé om hva lykke er. Noen vil si at lykke fordeler seg ujevnt: Noen får litt av det og for det meste i barndommen, mens andre våkner opp hver morgen, smiler bredt til en ny dag og ser frem til nye eventyr og nye opplevelser. Noen kan kvalifiseres som lykkelige målt etter sosiale eller fysiske standarder, og samtidig ikke ha det så bra med seg selv. Er det mulig å utvikle en formel for lykke som passer alle? Det eneste forskere kan gjøre i dag er å måle det gjennomsnittlige nivået av lykke i ulike land med noen grunnleggende kriterier som levestandard, tilgang til helsetjenester eller klima. Forskere prøver også å finne ut hvilke hendelser og ting som gjør at vi føler oss bedre med oss selv, og hvilke ting som fører til frustrasjon og tap av selvtillit. I tillegg er de nysgjerrige på hvilke aldersgrupper som har de lykkeligste menneskene.

Forskeren Hannes Schwandt ved London School of Economics mener at det finnes to lykketopper i et menneskeliv: Den første kommer ved 23 år, og den andre ved 69 år. Studien heter «Uoppfylte ambisjoner som en forklaring på U-formen i alder hos menneskers velvære» og ble utviklet i forbindelse med en undersøkelse av nesten 24 000 tyske borgere i alderen 17 til 85 år. Resultatene var fantastiske: Lykkefølelsen vi opplever gjennom livet følger en U-formet kurve, med topper som oppstår nøyaktig ved 23 og 69 år. Bunnpunktet der livet gleder oss minst er ved 50 år.

Så hvorfor nøyaktig 23 og 69?

Vel, det er mer eller mindre enklere å forstå 23. Dette er alderen der vi føler oss på topp når det kommer til helse og energimengde, vi er fysisk aktive, kombinerer en jobb eller to med studier, har ville fester der vi morgenen etter går til forelesninger og på kvelden jobber deltid – det virker som om vi klarer alt. Dette er dessuten alderen der vi allerede har begynt å innhente litt erfaring fra det virkelige liv etter å ha navigert i samfunnet. Etter denne alderen har mange allerede mer eller mindre tydelig skissert et livsmål som er stimulerende og inspirerende. Våre foreldre og eldre slektninger er ikke bare i live, men er også uavhengige. Vi føler oss mer eller mindre trygge, og vi forventer et «ekte voksenliv» der vi gleder oss til oppdagelser, prestasjoner og anerkjennelser. Selv om den samme studien viser at forventningene til denne livsperioden overskrider det oppnådde resultatet og tilfredsheten med omtrent 10 %, mimrer vi fortsatt om ungdomstida vår og ser tilbake på livet vårt. Det kan tilskrives det faktum at vi levde og så på fremtiden som en mulighet til å forandre og takle utfordringer med entusiasme. Alt det gode virket å bare være i startfasen.

Ok, men hva kan få oss til å hoppe ut av sengen om morgenen når vi nærmer oss 70? Forskere tror at hemmeligheten ligger i kombinasjonen av noen få faktorer. For det første er det evnen til å finne tilfredsstillelse med små ting og enkle gleder. Vi lærer oss å gire ned gjennom hele livet, og til slutt, når vi når 60, begynner vi å glede oss over det.

For det andre pensjonerer vi oss og vi får en mulighet til å leve et liv fritt fra arbeidsrelaterte plikter, stress og samtaler med sjefer eller kolleger som vi kanskje ikke synes er så hyggelig. En jobb vi elsker og synes er givende fyller selvfølgelig livet med en følelse av formål og positive følelser, men her må vi bare være ærlige: Som oftest føler vi oss overbelastede og undervurderte eller føler at verden vil stoppe opp dersom vi ignorerer en e-post som tikker inn tidlig om morgen.

Et annet interessant aspekt som gjør at mennesker på 60+ kan føle seg lykkelige er uavhengighet. I denne alderen har barna allerede blitt ansvarlige nok til å ta vare på seg selv, i tillegg kan de om nødvendig hjelpe sine foreldre. På dette tidspunktet har barna funnet sitt kall og yrke, mange stifter sin egen familie, og foreldrenes stress forbundet med bekymring for barnas trivsel blir naturlig redusert.

Ifølge Schwandt befinner folk seg følelsesmessig i bunn når de fyller 50. Sannsynligvis er dette knyttet til det faktum at de innser uunngåeligheten av det som ligger foran dem. Endringene kan ingen gjøre noe med. De kan ikke spole tiden tilbake, og de uoppfylte ambisjonene og forventningene smerter forholdsvis ganske hardt. Dessuten dveler ensomheten: Dette er alderen da de fleste av oss mister foreldre og faller ut av omgangskretsen. Sett fra den lyse siden, så er mennesker svært fleksible av natur, og så snart vi slår oss til ro og lærer oss å tilpasse oss nye forhold og omstendigheter, begynner vi å anerkjenne flere overraskende fordeler og lærer oss å takle nye utfordringer. Det er faktisk fullt mulig å føle seg lykkeligere for hvert år som går. Alt du trenger å gjøre er å følge noen enkle strategier.

Hva kan gjøres for å få 60 til å bli den lykkelige alderen?

Først av alt er det viktig å leve innenfor fornuftens grenser og behandle helsa godt. En studie i stor skala «Påvirker lykke i seg selv dødelighet direkte? », som involverte mer enn 1 million deltakere viste at friske mennesker føler seg lykkeligere enn de som har en form for sykdom. Det er derfor svært viktig å ta hensyn til helsa di i denne livsfasen da sannsynligheten for å utvikle kroniske sykdommer som påvirker både livskvalitet og forventet levetid er spesielt høy. Det er viktig å få kontroll på ernæringen og livsstilen generelt. Helsetilstanden avhenger av dette i større grad enn genetisk anlegg eller kvaliteten på helsetjenester. Vi må lære oss å takle stress og tilbringe mer tid i naturen, eller hvertfall utendørs, kontrollere inntaket av vitaminer og kosttilskudd og utføre regelmessige medisinske kontroller.

Det finnes en haug med andre enkle vaner du kan følge som forskere støtter. Nedenfor er de mest effektive vanene du kan følge.

HA KVALITETSTID SAMMEN MED DINE NÆRE OG KJÆRE

Sosialpsykologen Daniel Gilbert fra Harvard hevder i sitt arbeid «Å snuble over lykke» at tiden vi tilbringer med familie, venner eller mennesker vi beundrer og respekterer kan bidra til en større følelse av lykke enn et hvilket som helst kjøp og reising. Dessuten er kommunikasjon med mennesker som er nære dessuten enda viktigere for lykkefølelse enn god helse, ifølge forskeren. Så unngå å miste kontakten med familie, venner og andre mennesker du liker, fordi dette er din beste nøkkel til lykke.

SMIL

Selv om noen har ødelagt morgenen din eller du er fanget i en bølge av negativitet, kan du prøve å smile og se deg selv i speilet. Forskerne ved University of Michigan hevder i et arbeid kalt «Smil som om du mener det», at selv det å bare tenke på en morsom historie eller favorittkomedie slik at smilet kommer frem vil forbedre humøret, og du vil føle deg mye bedre.

GI TIL VELDEDIGHET

Nevroøkonomer fra Harvard Business School kom til en konklusjon om at selv det å love seg selv å være mer raus er nok til å utløse en forandring i hjernen vår som gjør oss lykkeligere. Når vi donerer $ 500 til en god sak, opplever vi en endorfin-utløsning som tilsvarer omtrent en pengepremie på $ 10 000. Du kan finne mer om dette i deres nye studie kalt «Generøse mennesker lever lykkeligere liv». Dermed kan lykken multiplisere seg dersom du deler den med andre.

TREN

Det ser ut til at fysisk aktivitet virkelig betyr noe. Jo mer aktiv og hyppig den fysiske aktiviteten din er, desto gladere føler du deg. Dette er konklusjonen fra forskere ved Yale og Oxford som er publisert i den analytiske gjennomgangen «Trening er viktigere for din mentale helse enn penger». Resultatene fra studien der mer enn 1,2 millioner mennesker deltok viste at de som regelmessig drev med sport eller hadde en aktiv livsstil følte seg glade dobbelt så ofte i løpet av året enn de som hadde en stillesittende livsstil.

MEDITER

Det finnes en interessant del i den indre delen av hjernebarken kalt precuneus. Denne delen er involvert i episodisk hukommelse fra fortiden, visuospatial prosessering, refleksjoner om seg selv, aspekter av bevissthet og planer for fremtiden. Når vi mediterer, øker mengden grå materie inni den. Studien  av «Det strukturelle nevrale substratet for subjektiv lykke» publisert i Scientific Reports fra 2015 bekreftet forbindelsen mellom aktivering av denne hjernefliken og lykkefølelse.

HVA ER HEMMELIGHETEN TIL LYKKE?

Det finnes selvsagt ingen metode som passer for alle i søken etter lykke. Derimot kan enkle ting som å bry seg om egen helse, pleie relasjoner med nære mennesker, være oppmerksom på og hjelpe de som trenger hjelp samt utføre fysisk aktivitet og meditasjon bidra i stor grad til en følelse av tilfredshet i livet. Og det viktigste av alt er å minne seg selv på det klassiske sitatet fra Forrest Gump: «Livet er som en sjokoladeeske. Du vet aldri hva du får».

Hva kan du lære mer om? Les her: