Å leve på den engelske måten: Hvorfor lever folk så lenge i Storbritannia?

123 views

Øya Storbritannia er kjent, men ikke som en øy for velvære. Den skårer høyt på indekser for personlig sikkerhet, velvære, inntekt og lang levetid.

Den gjennomsnittlige forventede levealderen i Storbritannia er 81 år: 83 år for kvinner og 79 år for menn. Samtidig øker antallet mennesker som blir hundre år kontinuerlig. I år 2019 nådde dette tallet en rekord på 14,57 tusen mennesker, ifølge forskningen  Forventet levealder i Storbritannia. Og en av de eldste personen på planeten levde også på Storbritannias territorium: Robert Weighton, som døde i mai i år i en alder av 112 år.

Dessverre har ingen så langt, inkludert briter, funnet ut årsaken til den lange levetiden. Men vi vil i det minste prøve oss på en kvalifisert gjetning om hvorfor britene lever lenger enn mange andre.

Versjon én: Fra forskerne

Det er en kjent sak at det vi spiser og hvor fysisk aktive vi er er med på å bestemme hvordan vi føler oss og hvor lenge vi lever. Og jo eldre vi er, desto mer gjelder dette. Og selv om middelhavskostholdet blir betraktet for å være det beste for helsa og et langt liv, er det tradisjonelle britiske kostholdet også noe å være stolt av.

Egg

Egg og bacon er tradisjonelle ingredienser som tilbys til frokost i mange britiske hjem (som beskrevet i klassisk og populær skjønnlitteratur) er deilig og mettende og veldig bra for helsen. Som det ble vist i resultatene av forskningen «Eggforbruk og hjerte- og karsykdommer i en kohortstudie på 0,5 millioner voksne» publisert i Heart-tidsskriftet, reduserer bare ett egg pr. dag risikoen for hjerneslag med 26 % og risikoen for hjertesykdommer med 11 %. Forfatterne av forskningen antar at denne effekten oppnås som følge av eggets evne til å øke nivået av godt HDL-kolesterol, som beskytter hjertet og skyller ut «dårlig» kolesterol fra kroppen. Dessuten er egg rike på proteiner, noe som bidrar til å redusere nivået av sukker og opprettholdelse av sunn kroppsmasse, noe som reduserer risikoen for hjerneslag.

Vær oppmerksom på at disse sykdommene er blant topp fem av de mest utbredte kroniske sykdommene som finnes hos mennesker over 65 år, og som betydelig øker risikoen for en for tidlig død. Så dersom du ønsker å leve lenge, spis egg.

Havregryn

Dette er en annen tradisjonell ingrediens som det er umulig å forestille seg Storbritannia uten. Selv om du ikke liker (eller til og med hater) havregryn, tenk på det på denne måten: Fullkorns havregryn er en av de mest effektive og enkle måtene å regulere nivået av blodsukker på. Dette er støttet av forskningen «De metabolske effektene av havreinntak hos pasienter med diabetes type 2: En systematisk gjennomgang og metaanalyse». Havre fordøyes sakte, kontrollerer hastigheten på glukose som kommer inn i blodet, forhindrer insulintopper og opprettholder et sunt glukosenivå i blodet. Og ettersom diabetes, som trolig vil bli en av vårt århundres mest utbredte sykdommer, også påvirker levetiden betydelig, er det lite overraskende hvorfor briter lever lenger.

Te

Når man snakker om Storbritannia, og særlig England, kommer man selvfølgelig ikke utenom den mest populære engelske drikken, nemlig te. Selv om te er rikt på koffein, påvirker den hjertet og blodårene på en positiv måte. Og grønn te bidrar til og med til å kontrollere arterielt blodtrykk, ifølge forfatterne av forskningen «Effekten av inntak av grønn te på blodtrykk: En metaanalyse av 13 randomiserte kontrollerte studier». Men teens mest verdifulle ressurs er antioksidanter, som det finnes rikelige mengder av i teblader. Flavonoider, som finnes i te i store mengder, kan bidra til å beskytte celler mot frie radikaler og til og med nøytralisere eller redusere skader som forårsakes av dem, noe som vil øke levetiden til cellene som vist i forskningen «Biotilgjengelighet og antioksidantaktivitet av te-flavonoider etter inntak av grønn te».

Sex

Eksperter fra Harvard University kom i 2018 ut med «Ikke pensjoner deg – og ha rikelig med sex! Ny studie avslører de vitenskapelig påviste måtene å leve TI ÅR lenger på» har bekreftet at personer som holder seg seksuelt aktive etter 60 år, har sjeldnere behov for medisinsk hjelp, har færre problemer med hjerte- og karsykdommer, færre problemer med overvekt og takler sesongmessige sykdommer som influensa mye bedre.

Kjærlighet for gåturer

En brite kan sjelden sees hjemme: Britene elsker idrett og lange turer. Vi husker alle de klassiske skjønnlitterære heltene som gikk milevis i skoger, åser og ufruktbart land, uansett vær og vind (og i hvilke klær som helst, til og med upraktiske kjoler). Og de hadde rett! Den ovennevnte Harvards-forskningen har bevist at to lange turer pr. uke gir minimum 10 års lengre levetid. Og kanskje enda mer!

Versjon to: Personlige historier

Ingen kan fortelle om hemmelighetene bak et langt liv bedre enn de som har feiret hundreårsdagen. Som nevnt er det mange slike mennesker i Storbritannia, og de deler ivrig sine hemmeligheter.

Mindre dårlige vaner og riktig kosthold

Hennes majestet Elizabeth II har ennå ikke feiret hundreårsdagen, men er allerede forbi gjennomsnittlig forventning. Hva er hemmeligheten hennes for den lange levetiden? Vi vil anta at det for det første er fraværet av dårlige vaner, som den populære trenden med røyking i ungdomsårene, men dronningen har selv aldri vært en røyker. Tilsynelatende er hennes majestet likegyldig når det kommer til alkohol. Dickie Arbiter, dronningens tidligere pressesekretær, fortalte i et intervju til BBC at Elizabeth ikke drikker mer enn ett glass vin pr. måned.

Den andre åpenbare hemmeligheten er å ha et riktig kosthold og å være tøff mot seg selv. Dronningens tidligere personlige kokk, Darren McGrady, har avslørt at når hun ikke skal ha gjester, foretrekker hun veldig enkle retter, for eksempel grillet kylling med salat. «Hun er veldig streng mot seg selv. Regelen er – ingen stivelse, ingen poteter, ris eller pasta til middag», sa McGrady.

Færre ord, flere handlinger

Dette er regelen Madeline Dye lever etter, som feiret sin 108. bursdag i år. Kvinnen var aldri gift og prøvde å gjøre noe i alle ledige stunder. Hele livet arbeidet Madeline med å binde bøker og spaserte alltid til jobb. Selv i helgene hvilte ikke kvinnen, men gjorde hagearbeid eller strikket. I et intervju «Kvinne (106) sier nøkkelen til et langt liv er å være singel og ikke gå på pub på over 90 år», fortalte niesen at hver gang noen spurte om fritiden hennes, svarte Madeline Dye: «Det har jeg ikke, og derfor har jeg denne alderen». Da Madeline var i 90-årene, gikk hun inn på en pub for første gang bare av nysgjerrighet. Og gikk ut igjen overbevist om at hun ikke hadde gått glipp av noe i livet. «Det finnes mer spennende ting enn en halvliter øl».

Mer champagne!

Dorothy Flowers fra Northern Yorkshire, som har feiret sin 108. bursdag, sier at hun har oppnådd sin høye alder fordi hun aldri har nektet et glass champagne. Dessuten er forskerne enige med henne: Nye forskningsresultater viser at ett-to glass med musserende vin pr. dag hjelper kvinner med å håndtere stress bedre, og dermed leve lenger. Historien om alkohol og underholdning er så langt veldig forvirrende.

Flere pølseruller

I mellomtiden hevder Mary Emerson fra Sussex at hun har levd i 100 år fordi hun regelmessig spiste sin favorittrett, nemlig pølseruller. Hun nevnte at hun mesteparten av livet ga gjestene sine nybakte pølseruller. «Jeg elsker fortsatt å lage dem, men nå trenger jeg hjelp», sa hundreåringen. «Det er denne godbiten og den positive tankegangen som har hjulpet meg til å leve inn i alderdommen».

Og aldri gi opp

Bob Weighton, den eldste statsborgeren noensinne i Storbritannia, og som døde i mai i år i en alder av 112 år, forklarte sin høye alder med vanen med å slite og aldri gi opp. «Jeg har opplevd den samme frykten som alle. Jeg har overlevd forkjølelse, influensa, malaria og to eller tre operasjoner», innrømmet Weighton. «Det ble forventet at jeg skulle forlate denne verdenen for lenge siden, men jeg er en fighter», sa han i et intervju med Sky News. Og ærlig talt anser vi dette rådet om å aldri gi opp som det mest effektive.

Så hva er hemmeligheten?

Vi kan knapt forestille oss at det finnes briter eller innbyggere i noen andre land som kjenner til den magiske hemmeligheten med lang levetid og som ikke vil dele den med oss andre. Forventet levealder er faktisk avhengig av hellet vårt (genetikk, omstendigheter der vi lever, politiske og økonomiske situasjoner i ulike land og verden) og av vår innsats. Og vi synes det er en dårlig idé å gå glipp av sjansen til å leve lenger – selv om det eneste som skal til er å spise pølseruller oftere.

Hva kan du lære mer om? Les her: