Hva skjer med helsa når det er lite sollys?

122 views

Du kan være forelsket i sommeren og mislike høst og vinter. Eller det kan være motsatt, og du venter kanskje utålmodig på øyeblikket når varmen går ned, fargene blir mykere og naturen blir mer romantisk. Men uansett hvilken årstid du foretrekker, er tilhengere av både sommer og vinter like forsvarsløse mot mørketiden. Sollyset er faktisk livet. Og når vi får mindre av det: Når dagene blir kortere, nettene lengre og solen ikke dukker opp på flere dager, kan helsa utsettes for fare. Her er hva som skjer med kroppen under den kalde og mørke tiden av året, og hva du kan gjøre for å hjelpe den.

Lyset helbreder

Vi må være minst 15 minutter under solen daglig for at kroppen skal produsere nok av D-vitamin, et vitamin som bestemmer normal funksjon av mange kroppslige systemer. Dessuten betraktes morgenlyset som vi mottar frem til middagstid som det mest nyttige. Og mens vi ikke har noe problem med å få tilstrekkelig dose om sommeren (for eksempel på vei til jobb), blir det vanskeligere for hver uke utover høsten. De fleste av oss foretrekker å kjøre til jobben med bil eller offentlig transport og hopper over å gå og sykle i den kalde perioden. Dessuten, jo lenger inn i vinteren vi kommer, desto senere står solen opp, og de fleste av oss går ut av hjemmene når det fortsatt er helt mørkt.

Det er det samme med kveldslyset: Mens vi får nok sollys i løpet av den varme og lette perioden av året når vi kommer tilbake fra jobb eller i løpet av kvelden, blir det vanskeligere. Som et resultat av dette blir vi mer utsatt for ulike sykdommer og til og med psykiske lidelser. Her er bare et fåtall av problemene som mest sannsynlig vil skje med oss om høsten.

Reduksjon i kognitive evner

Arbeidsevnen, hukommelsen og konsentrasjonsevnen påvirkes i høy grad om høsten. I forskningen «Effekten av sollyseksponering for kognitive funksjoner blant deprimerte og ikke-deprimerte deltakere: en REGARDS-tverrsnittsstudie», der mer enn 17 000 mennesker deltok, ble det bekreftet det direkte forholdet mellom mangel på sollys og forverring av kognitive evner. Dersom du opplever at det blir vanskeligere å jobbe for hver høstdag som går, kan du prøve å finne en mulighet til å komme deg utendørs i minst 15 minutter daglig; dette skal hjelpe.

Det økte søvnbehovet

Melatonin, et hormon som er assosiert med døgnrytmen, utvikler seg aktivt i mørket, og det er derfor vi vil sove. Dersom den naturlige døgnrytmen er i orden, og du ikke har forstyrret dem som følge av at du bruker mye tid på elektroniske dingser eller på grunn av stress, vil du sannsynligvis legge deg tidligere og sove mer om høsten. Dersom det er ok for deg, og hvis lengre søvn ikke forstyrrer dine daglige rutiner, anbefaler leger å unngå å slåss mot deg selv og heller sove så mye du vil. Dersom du kommer til å legge deg senere, kan du slå på sterkere lys om kvelden, og dempe det for hver time eller halvtime før du legger deg. Og ikke glem å unngå dine elektroniske dingser.

Lavere aktivitet

Om høsten og vinteren trenger vi mer motivasjon for å trene, og årsaken er ikke dårlig vær eller kulde, men rett og slet mangelen på lys. Forskningen «Sommertid som en potensiell folkehelseintervensjon: En observasjonsstudie av kveldslys og objektivt målt fysisk aktivitet blant 23 000 frivillige i 9 ulike land» har bevist at jo lenger dagslyset varer, desto mer aktive er vi. Men du bør ikke bukke under for latskap ettersom trening blir enda viktigere om vinteren og om høsten for å støtte immunforsvaret. Dessuten kan det å ta en varm og hyggelig badstue etter treningen være positivt.

Høyere risiko for depresjon

Det viser seg at høstdepresjon eller humørsyke ikke er noe tull, men en alvorlig diagnose. Forskningen «Hvordan mangel på lys forårsaker depresjon», som forskerne fra University of Pennsylvania har kjørt på rotter, har bekreftet at mangel på sollys kan føre til tristhet og til og med forverre depresjon. Etter seks ukers opphold i mørket hadde nevrotransmitterne, som har som oppgave å transportere dopamin og serotonin (følelseshormonene), nesten død. Så dersom du føler at humøret ditt er på bunn og du fortsetter å føle deg deppa, fortvilet og frustrert over livet ditt og deg selv, bør du vurdere å kjøpe en sollampe med det naturlige spekteret. Planlegg også et besøk til fastlegen ettersom depresjon er et alvorlig problem.

Høyere risiko for hjerteinfarkt

I en studie fra 2008 kalt «Sommertid: Stilling av klokka påvirker risikoen for hjerteinfarkt» har en gruppe forskere fra Sverige oppdaget at frekvensen av hjerteinfarkt øker de første tre dagene etter at klokka er stilt til vintertid med omtrent fem prosent. Ifølge forskerne kan årsaken til dette være endringer i søvnmønsteret, noe som fører til høyere produksjon av stresshormoner, som igjen kan indusere et hjerteinfarkt hos de som er utsatt for hjertesykdommer. Dermed, dersom du eller dine nærmeste lider av hjerte- og karsykdommer, bør du være mer oppmerksom på helsen din om høsten og etter at klokka er stilt til vinterstid.

Oftere hodepine

Når det er mørkt ute hele tiden, er det ikke bare vi som lider, men også våre døgnrytmer. Når vi legger oss tidligere, varer nattesøvnen lenger. Dersom vi må stå opp før soloppgangen, blir døgnrytmen enda mer uregelmessig ettersom vi ifølge kroppen våkner opp på feil tidspunkt dag etter dag. Disse lidelsene fører til høyere risiko for cluster-hodepine, noe som dukker opp på den ene siden av kroppen og som kan fortsette ganske lenge. Dette er en veldig farlig hodepine, og som kan føre til alvorlige nevrotiske lidelser. Dersom dette er tilfellet ditt, bør du oppsøke lege.

Kjemp mot mørket

Hva kan vi gjøre for helsa under den mørke perioden av dagen? Her er noen enkle råd.

Trening

Og den beste måten å gjøre det på er å ta en tur utendørs: Ut i gata eller i det minste til en terrasse. Dersom du ikke har en mulighet til å dra ut, må du sørge for at rommet du befinner deg i får frisk luft. Morgentrening er bra i løpet av alle årstider, men om vinteren vil den gi deg ekstra energi og stimulere stoffskiftet ditt, som vanligvis bremser opp om høsten og vinteren.

Sov riktig

God hvile om natten er særlig viktig når det ikke er nok sollys, og når det ikke er mulig å få mer energi. Sørg for at du legger deg og våkner på samme tidspunkt, tar elektroniske dingser ut av soverommet (det er bevist at de fleste av dem påvirker søvnkvaliteten negativt) og får deg avslappingsvaner, som det å lese eller skrive dagbok (men kun med penn og papir, ingen bærbare datamaskiner).

Ta en spasertur ved lunsjtider

En kort spasertur ved lunsjtider vil for det første eksponere deg for litt sollys, som har så kort varighet under denne tiden av året, og for det andre vil dette gi deg en mer aktiv livsstil. Kun 20 minutter daglig, og du vil oppnå et ukentlig aerobt fysisk treningsmål. Bare fordeler!

Få tykke gardiner

Du trenger dem kun på soverommet. Jo mørkere soverommet er, desto bedre sover du, og desto lettere er det for kroppen å produsere melatonin, som igjen vil gi deg enda bedre hvile. Det beste du kan gjøre i den mørke perioden av året er å sove godt og bruke den korte dagen til det fulle.

Spis mat rik på vitamin D

Selv om vitamin D også blir kalt for «solvitaminet», kan du også få det gjennom mat. Dette vitaminet finnes i store mengder i sopp, fet fisk, ost, reker og annen sjømat, så vel som i vanlige hønseegg. Prøv å spise disse produktene hver eneste dag, og spesielt til frokost. Da vil mangelen på sollys bli lettere å håndtere.

Ta kosttilskudd med vitamin D

Det høres kanskje rart ut, men den største mangelen på vitamin D finnes i de landene som har mange solskinnsdager pr. år, og hvor innbyggerne nesten ikke er klar over hva mangelen på sollys kan føre til. I land der høsten og vinteren er ekte mørketid, er underskuddet imidlertid mindre. Mest sannsynlig er årsaken til dette vanen med å ta vitaminkomplekser og kosttilskudd. I Nord-Europa tas disse oftere og i større mengder. Dette er en god vane, spesielt hvis du bor på steder der slutten av sommeren betyr mindre sollys og lengre netter.

Er det mulig å bli glad i høst og vinter?

Det er ikke bare mulig, du også bør elske disse årstidene ettersom høst og vinter utgjør halvparten av livet, og vi kan ikke bare kaste bort denne tiden. Høsten kan bli en vakker tid på året, full av romantikk, fredelige gleder og spennende møter. Det viktigste er å ta vare på seg selv og de nærmeste og huske at vi mennesker alltid er i stand til å endre omstendighetene til vår fordel.

Hva kan du lære mer om? Les her: