Åldrandekunskap: vad ska man lära sig idag för att inte vara rädd för ålderdomen?

101 views

Medellivslängden på jorden växer med varje decennium som går. Enligt experterna på Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle som har genomfört undersökningen “How healthy will we be in 2040“ kommer befolkningen i i-länder att leva 5 år längre till år 2040. Vad gäller befolkningen i u-länder växer denna siffra till 10 år. Förväntad medellivslängd överskrider redan 80 år i nästan alla de västeuropeiska länderna. Om forskarna från Seattle har rätt ska det vara helt vanligt att fylla 90 år till 2040.

Men det finns en stor nackdel med allt detta. De flesta extra år som mänskligheten vinner från döden har ändå att göra med ålderdomen. Det visar sig att genom att höja livslängden förlänger vi ålderdomen, och det är just den här perioden som alla fruktar så mycket. Vi kan ge hur många exempel på lycklig ålderdom som helst och påstå att vår generation kommer att vara lyckligare i hög ålder än våra föräldrar (och visst blir vi lyckligare jämfört med våra föräldraföräldrar och deras föräldrar) men ”livets höst” betraktas fortfarande som en hemsk period. Ensamhet, begränsade fysiska förmågor, risk för kognitiva störningar – vad kan vara mer motbjudande än alla de här nästan oundvikliga symptom som drabbar alla under livets sista årtionden? Forskare är dock optimistiska: vi är inte helt hjälplösa. 

Att åldras på ett vackert sätt? Intressant!

Vi är alla olika, vi lever och åldras på olika sätt. Forskare inom det här området brukar urskilja 4 grundläggande åldrandetyper, vilka är konstruktiv, passiv, skyddande och aktiv-aggressiv, enligt undersökningen “The impact of depressive symptomatology on physical disability: MacArthur Studies of Successful Aging“.Vårt tillstånd i hög ålder beror inte bara på typen av nervsystemet och temperament utan också på vår livsstil. De vanor och till och med karaktärsdrag som vi har utvecklat spelar en viktig roll. Den mest positiva typen är den som man kallar konstruktiv. De som håller sig vid denna åldrandestrategi förmår både att acceptera sin ålder och intressera sig för framtiden utan att ångra någonting som de har gjort eller oroa sig för negativa förändringar idag eller i framtiden. Sådana människor behåller förmågan att glädja sig åt livet, bevara goda förhållanden med andra människor och sitt sinne för humör. De visar en neutral reaktion på beskedet om att måste gå i pension och till och med om att de ska dö snart. Samtidigt fortsätter de att planera sin framtid, och dessa planer gäller inte bara deras egna behov utan de närståendes också. Och det viktigaste är att de bevarar förmågan att vara glada för allt som kommer att hända i framtiden.

Kan man lära sig att tänka på så sätt? Det är klart att en sådan livsåskådning om sig själv och ålderdomen inte dyker upp av sig själv utan kommer som resultat av den vanliga livsåskådningen. Men du har alla möjligheter att börja utveckla dessa vanor hos dig själv även om du känner att du saknar medvetande om det som pågår, förmågan att acceptera verkligheten som den är utan att ångra det otillgängliga och klamrar dig fast vid det som håller på att försvinna.

Vilka egenskaper hjälper att åldras utan bekymmer?

Forskare har konstigt nog svar även på den här frågan. Undersökningen “Older Adults’ Perspectives on Successful Aging“ som nästan 1000 människor över 80 år hade deltagit i visade att de viktigaste egenskaperna för lugnt och lyckligt åldrande är uthållighet, förmåga att anpassa sig till nya omständigheter, förmåga att se ljusa sidor och möjligheter i sitt nya tillstånd utan att grubbla över några förlorade möjligheter. Det är viktigt att ha dessa egenskaper i alla åldrar eftersom man tyvärr ofta går igenom förluster, allvarliga sjukdomar och andra omständigheter som kan förändra livet helt i ungdomen och till och med i barndomen. Det är dock precis i ålderdomen det är mycket viktigt att kunna klara nya omständigheter, anpassa sig till dem och samtidigt förbli sig själv. Så hur gammal du än är kan du lära dig att se möjligheter i krisen, fokusera på nya öppna dörrar och inte gråta över de som har stängts. När du blir 80 ska du säga tack till dig själv! 

Inga hinder – bara målet!

Det finns en annan viktig förmåga som inte bara hjälper att bevara den optimistiska inställningen i ålderdomen utan gör åldrandeprocessen långsammare. Det är förmågan att sätta mål. Experter har samlat uppgifter från den storskaliga nationella undersökningen i USA om människors hälsa när de har fyllt 50 år. Forskarna har undersökt fysiska funktioner hos nästan 4500 av deltagarna och bett människor att fylla i enkäter om sin fysiska och psykiska hälsa. De deltagarna i undersökningen “Association Between Purpose in Life and Objective Measures of Physical Function in Older Adults“ som skrev att de har vissa mål i livet (även mycket små och oviktiga vid första anblicken) visade 14 procent bättre fysiska funktioner.

Hur fungerar det? Forskarna hävdar att människor som har ett livsmål brukar ta hand om sin hälsa och lägga märke till sitt tillstånd. De ägnar överhuvudtaget mer uppmärksamhet åt sin hälsa, kontaktar läkare oftare och lyssnar till deras rekommendationer. Dessutom är de mer aktiva och umgås oftare med andra människor och på så sätt hanterar ensamheten som också är livsfarligt för de äldre.

Har du en hobby?

Ju äldre vi blir desto viktigare blir denna fråga. När vi jobbar, uppfostrar barnen och deltar aktivt i samhällsivet har vi inga problem med livsmål. I vissa perioder har vi däremot för många av dem. Men förr eller senare måste de flesta av oss gå i pension och svara sig på frågan: varför ska jag stiga upp idag? Det är sant att man blir frestad att lata sig och låta sig göra allt det som man inte kunnat göra på åratal. Att ligga kvar i sängen (eller soffan) och titta på teve hela dagen kan verkligen vara lättare och till och med trevligare men det kommer säkert en stund då livet känns tomt och meningslöst. Man ska dock ha en hobby som intresserar en för att överleva. Och hur du tillbringar din ålderdom beror i stort sätt på hur snabbt du hittar det du gillar att göra. Vi ska ge några råd som kanske kan hjälpa till med det.

Minns

De flesta av oss var otroligt upptagna när vi var unga och hade varken tid eller energi för att göra det som vi verkligen gillade. Någon av oss ville sjunga, andra ville måla, designa kläder eller snickra. Erinra dig vad du ville syssla med länge sedan och börja göra det just nu. Tänk inte på hur gammal du blir när du har lärt dig detta, lyssna inte på de som säger att du är för gammal för det – det är bara din lust som gäller. Det är bra om denna hobby gör dig lite lyckligare varje dag. Men resultatet kommer säkert att vara minst lika viktigt för dig som processen. 

Tjuvtitta

Ibland är det bara fantasi som saknas när man letar efter sitt livs hobby. Vi skulle kanske gärna börja med något (och nå imponerande mycket) men vi glömmer ofta att vi kan göra det. Ta reda på dina favoritkändisars eller vänners hobbys, tänk om det vore intressant för dig. Försök att föreställa dig hur du skulle känna dig om du sysslade med det och välj!

Fråga noga

Ibland ser man verkligen bättre från sidan, bland annat våra speciella egenskaper. Det är verkligen tråkigt men de flesta känner sig osäkra och föreställer sig inte hur fantastiska de är. Be din familj och dina vänner att berätta vilka av dina egenskaper verkligen imponerar på dem och vilka förmågor de också gärna skulle vilja ha. Det går också bra att fråga dem direkt vad du är duktig på och vad du skulle kunna göra bäst av alla. Deras svar kommer att förvåna dig.

Dröm

Målet är en dröm som vill uppfyllas. Försök att föreställa dig din perfekta framtid om typ 5 år. Beskriv din perfekta dag så detaljerat som möjligt, timme efter timme. Tänk sedan vad du ska göra för att göra denna bild levande och nära. Du kommer på en ny hobby på noll tid. 

Härma

Se dig omkring, du hittar säkert någon som inspirerar dig i din omgivning eller i världen. Försök att ”låna” hans eller hennes intressen, prova dem själv. Det blir säkert något som passar dig perfekt.

Ingen kritik

Ett av de vanligaste fel som kan störa alla våra ansträngningar att välja ett nytt livsmål är att bedöma sig själv och sina prestationer. Nedgångar och baksteg är oundvikliga när man börjar syssla med någonting helt nytt, och man kan ofta tappa motivationen. Det händer alla, ingen har undvikit sådana stunder, inte ens de som redan har nått stora framgångar i sitt område. Det går absolut inte att vara sträng och kräva från sig själv maximala framgångar hela tiden för då kan man plötsligt tappa intresset för det man gör och för alla andra hobbys på köpet. Sätt små mål, jämför dina prestationer med det du har åstadkommit tidigare och inte med något ideal, och glöm inte att processen är lika viktig som resultatet!

Åldrande är också en konst

Vi lär oss verkligen hela livet och hög ålder är inget undantag. Vi kan börja plugga en mycket viktig vetenskap, åldrandekunskap, just nu. I processen lär vi oss att vara tacksamma i alla situationer, fokusera på nya möjligheter, sluta ångra det förflutna och, vilket är viktigast, börja leva mer medvetet så att ålderdomen inte skrämmer oss utan blir en ny, fin livsperiod. 

Vad kan du ta reda på? Läs här: