De vanligaste kroniska sjukdomarna som utvecklas vid 65 års ålder

3621 views

Läkare skämtar om att kroppens garanti löper ut efter 30. Vad som händer med en persons hälsa därefter är upp till personen i fråga. Livsstil, matvanor, huruvida man vidtar förebyggande åtgärder eller ej, och regelbundna kontroller hos läkaren är samtliga faktorer som påverkar hälsotillståndet. Vid 40 års ålder blir kroppen mer sårbar enligt resultaten från en studie som innefattade uppgifter från 370 000 vuxna i Nordeuropa. (https://www.nature.com/articles/s42003-019-0290-0) Från den här åldern ökar risken att ådra sig en farlig sjukdom exponentiellt och dubblas var åttonde år. Uppgifter från studien visar att den viktigaste faktorn kopplad till risken att utveckla de vanligaste kroniska sjukdomarna, med påverkan på livslängden, är åldersmekanismen i sig. En del studier visar att var och en av oss har ådragit oss upp till 5 kroniska sjukdomar vid 60 års ålder, varav majoriteten inte enbart påverkar livskvaliteten utan även livslängden.

65 – en farlig ålder?

För närvarande är den största och snabbast växande gruppen i världen åldersgruppen över 60 år. Det är resultatet av en så kallad ”baby boom” med ökade födslar, vilket var karakteristiskt för Västeuropa och Nordamerika mellan 40- och 60-talet, i kombination med plötsliga stora medicinska genombrott som leder till en högre livslängd och aktivare livsstil som senior. Alla dessa faktorer ledde till att majoriteten av jordens befolkning utgjordes av äldre. Man tror att nästan 2 av 10 miljarder av världsbefolkningen kommer att vara över 60 år 2050.

Dessvärre är det få människor som når denna ålder vid god hälsa. Enligt uppgift från världshälsoorganisationen, inträffar nästan en fjärdedel av de allvarliga sjukdomarna, såväl som dödsfall, mellan 60 och 65 års ålder. Vidare är det olyckligt att det i de flesta fall skulle gå att minska risken för att utveckla dessa sjukdomar som påverkar livskvaliteten, enbart genom att anta bra vanor, en hälsosam livsstil och att ta sig till läkaren i tid.

Vad gör kroniska sjukdomar farliga?

Att endast ha en kronisk sjukdom som påverkar livslängden när man är 60 år eller äldre, dubblerar risken för en för tidig död. Det var slutsatsen av studien utförd under ledning av Emanuele Di Angelantonio. För varje ytterligare sjukdom dubbleras risken för en för tidig död ännu en gång. Om man vid 60 års ålder har diagnostiserats med två kroniska sjukdomar som påverkar den beräknade livslängden innebär det att man kommer leva 12 år mindre än jämnåriga vid god hälsa. Om man har tre sådana sjukdomar kan man dra av 15 år på den genomsnittliga livslängden.

Vilka sjukdomar är farligast?

Författarna av denna studie (https://www.nature.com/articles/s42003-019-0290-0) observerade att det idag finns drygt 10 miljoner människor över 60 år i Västeuropa och USA som diagnostiserats med en eller flera sjukdomar som kan minska deras livslängd. De vanligaste och farligaste av dessa är hjärtsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar (Alzheimers, Parkinsons, och andra typer av demens bland äldre), diabetes och KOL (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Praktiskt taget alla dessa sjukdomar beror på genetiska anlag men matvanor och livsstilsval har en stor inverkan på utvecklingen av dessa sjukdomar (i synnerhet när man blir äldre).

Hjärtsjukdom: risker och förebyggande åtgärder

Hjärtsjukdomar är fortfarande den största dödsorsaken i världen, och den står för ungefär en fjärdedel av alla dödsfall. Genetik och ärftliga anlag utgör 20 % av risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar, medan resterande styrs av livsstil. Här följer några förebyggande åtgärder man kan överväga för att minska risken för att utveckla hjärtsjukdom:

Ha en aktiv livsstil (WHO rekommenderar 150 minuter aerob träning i veckan för vuxna, såväl som styrketräning 2-3 gånger i veckan).

Vidhåll hälsosamma matvanor, vilket innebär att du undviker lätta kolhydrater, transfetter, äter mindre socker och salt, och även äter tillräckliga mängder färska frukter och grönsaker som är rika på bra fetter.

Sluta röka.

Begränsa ditt alkoholintag.

Kontrollera kolesterolnivåer, blodtryck, hjärtfrekvens och gör en årskontroll där hjärtat undersöks med kardiogram, ultraljud och andra metoder.

Cancer – orsaken till 1 av 6 dödsfall i världen

Tätt efter hjärtsjukdomar som dödsorsak hamnar cancer. Var sjätte dödsfall i världen är kopplat till onkologisk sjukdom. Över 50 % av dessa dödsfall drabbar människor över 65 år. Idag tror forskare att detta är resultatet av två faktorer: en minskad förmåga för kroppen att reparera skadat DNA och den växande mängden potentiellt skadliga mutationer i genomet.

För närvarande är en tidig diagnos den viktigaste faktorn för att lyckas behandla onkologiska sjukdomar. Det är därför viktigt att man får flera undersökningar och tester utförda årligen, såsom koloskopi, lungröntgen, datortomografi av lungorna, mammografi och livmoderhalsundersökning, för att upptäcka tumörer tidigt. En annan viktig förebyggande åtgärd är att ha en aktiv livsstil och att äta hälsosamt. Ät livsmedel som är rika på fibrer och D-vitamin och avstå processat kött. Du bör även sluta röka och minska ditt alkoholintag för att minska risken för att utveckla cancer.

Demens – var tredje persons sjukdom?

WHO förutspår att neurologiska sjukdomar kommer att vara den tredje vanligaste dödsorsaken år 2030. Vidare kommer antalet personer med Parkinsons att dubblas, och antalet drabbade av Alzheimers att tredubblas.

Ålder är den huvudsakliga riskfaktorn för båda dessa sjukdomar, och det är väldigt ovanligt att unga patienter utvecklar dem. Vid 65 års ålder förekommer Alzheimers sannolikt hos 2 av 1000 personer per år, och var femte år därefter dubblas sifforna.

Dessvärre kan moderna behandlingar inte bota denna sjukdom, men om den diagnostiseras tidigt är det möjligt att sakta ner dess utveckling betydligt och skjuta fram de allvarligare stadierna ett par år eller till och med årtionden. Det är därför det är viktigt att besöka en neurolog regelbundet efter 65 års ålder (även om du inte har några oroväckande symtom) och att uppmärksamma om ditt minne eller andra kognitiva funktioner på något vis börjar försämras. Det är även viktigt att inkludera förebyggande åtgärder i ditt liv, och läkare rekommenderar att du tar hand om din hjärna redan i ung ålder.

Utöver att utmana din hjärna, såsom att lära dig ett nytt språk, lösa matematiska problem, korsord eller annan intellektuell träning, har läkaren även identifierat flera andra viktiga metoder för att förhindra kognitiva störningar. Några exempel är fysisk aktivitet (då idrott hjälper till att plocka isär farliga proteiner som kan blockera dina neurala vägars normala funktion), att dricka vatten regelbundet (vatten löser bokstavligen upp plack nästan lika fort som de uppstår) och relationer. Sociala kontakter, intimitet och trygghet såväl som nära förhållanden, är några av de mest effektiva sätten att förhindra demens.

Diabetes – den europeiska epidemin

Redan för 9 år sedan talade specialister från WHO om diabetes-epidemin i Europa. Idag har över 60 miljoner invånare i Europa typ 2 diabetes. 10,3 % av männen och 9,6 % av kvinnorna över 25 har registrerats med att ha det, medan antalet diabetesfall hela tiden växer över alla åldersgrupper. Bland de faktorer som starkast bidrar till risken för att få diabetes, hamnar ålder på första plats och övervikt från en ohälsosam livsstil tätt därefter på andraplats. Läkare har även uppmärksammat faran med det metabola syndromet – ett tillstånd där cellernas tolerans för glukos ökar. Detta tillstånd kallas även prediabetes.

Hur kan man förhindra diabetes? Först och främst genom att kontrollera glukosnivåerna i ditt blod och besöka läkaren vid första tecknet på symtom (törst, frekvent urinering, försämrad syn, sår på dina ben, och oförklarlig viktuppgång). Vidare ska du äta hälsosamt genom att minska intag av livsmedel som innehåller socker och snabba kolhydrater samt öka mängden färsk frukt och grönsaker såväl som att hålla dig borta från sötade drycker. Slutligen håller regelbunden fysisk aktivitet dina blodsockernivåer normala eller till och med sänkta, i synnerhet när du går från intensiv till lättare träning.

Lungsjukdom – dödar 1 av 20

År 2015 var 5 % av världens dödsfall kopplade till KOL. Trots det faktum att de flesta fall inträffar i fattigare länder, utgör lungsjukdomar en stor fara för människor i väst- och Nordeuropa. KOL är en av de kroniska sjukdomarna som man är mer benägen att drabbas av när man fyllt 65, och som påverkar livslängden.

Du bör besöka läkare om du upplevt följande symtom under två veckor: hosta, andfåddhet, väsande ljud, tränghetskänsla i bröstet, dålig sömn, viktnedgång och trötthet.

Det viktigaste du kan göra för att förhindra lungrelaterade sjukdomar och för att upptäcka dem i tid är att göra en årlig lungröntgen och datortomografi av dina lungor i de fall det behövs. Du bör även sluta röka och börja med någon idrott som ökar din lungvolym och hjälper till att hålla dina lungor hälsosamma.

Medvetenhet – den bästa ”tabletten för hög ålder”

Trots de höga riskerna att utveckla kroniska sjukdomar som påverkar livslängden, har var och en av oss möjligheten att sänka denna risk efter 65 och gå med i klubben för 80- och 90-åringar. Med dessa enkla regler: regelbundna läkarundersökningar, en aktiv livsstil, en hälsosam kost, återhållsamhet från dåliga vanor och uppsökande av medicinsk hjälp i tid minskar verkligen risken för att utveckla kroniska sjukdomar och ökar chanserna till ett långt liv!

Vad kan du ta reda på? Läs här: