DÄRFÖR ÄR FASTA INGEN GIVEN LÖSNING

692 views

Behöver jag avstå socker helt och hållet? Vad händer om jag bara äter på morgonen och eftermiddagen? Hjälper “detoxifiering” till med viktnedgång?

Vi vänder oss till vetenskapen för att tillsammans ta reda på vad som är myt och vad som är sant.

Avstå från vissa produkter

Kött, mjölk, smör och förrädiska desserter – ganska många myter och spekulationer har växt sig stora kring samtliga av dessa. Det är synd då det finns kalorier i alla livsmedel, och kalorier i sig delas inte in nyttiga eller skadliga sådana. Här är det viktiga att förstå vikten av en balanserad kost som innehåller proteiner, fett och kolhydrater. I slutändan handlar det om att vara medveten om sina gränser. Exempelvis rekommenderar WHO både vuxna och barn att planera kosten så att den inte tillåter mer än 5 % fria sockerarter (honung, sirap och fruktjuicer) av energiintaget.

Registrerade dietisten och specialisten inom intuitiv näring, Taylor Wolfram, tror inte att dieter som tvingar dig att skära ner på eller fullständigt avstå från livsmedelsgrupper/makronäringsämnen är nyttiga: du kan beröva kroppen på nödvändiga näringsämnen. Dessutom finns det inga övertygande bevis på att en kombination av särskilda livsmedel, att äta mat vid särskilda tidpunkter (exempelvis kolhydrater precis innan lunch) skulle bidra till viktnedgång. Föreställningen om att ”fel” kombination av livsmedel omgående skulle omvandlas till fett har inte heller fått vetenskapligt stöd.

Dagar med detox

Detox-dieter, som utöver eventuell viktnedgång sägs kunna hjälpa till att ”rena” levern från toxiner, har varit inne under många år. Du ska vara medveten om att det inte finns några vetenskapliga studier för att införandet av fastande dagar i livet, dagarna då du enbart äter vetesallader (vetegräs), dricker smoothies med gojibär, kombucha eller andra superlivsmedel, verkligen hjälper kroppen mer än en vanlig hälsosam kosthållning. Detox verkar vara en aggressivt marknadsförd historia: din lever och dina andra organ är utformade för att kunna eliminera toxiner på egen hand. Om de inte klarar av det och behöver extern hjälp ska det tillhandahållas av läkare då det finns saker som kan bli farliga enligt Edzard Ernst, professor i alternativmedicin på Exeter University. År 2009 vände sig en grupp forskare till leverantörer av detoxprodukter för att få en förklaring: vilken innebörd de lade i detox, eller åtminstone vilka toxiner de magiska teerna och dryckerna som betecknas som ”detox” avsåg rensa bort. Det kom aldrig något svar. En detox-diet kan hjälpa med viktminskning, vilket är logiskt då man byter ut sin vanliga kost mot grönt te och bärsmoothies, och därmed konsumerar färre kalorier. Men så snart man återgår till sin vanliga diet kommer även de förlorade kilona att återvända.

Periodisk fasta

En bidragande faktor till att periodisk fasta blivit så framgångsrik kan vara det faktum att det fungerar som mest naturligt för den mänskliga organismen. Detta då flera hundra år av evolution har lärt oss att äta på dagen och sova på natten. Monique Tello, MD, MPH från Harvard Medical School beskriver denna mekanism på följande sätt: ”Mellan måltider, såvida vi inte äter mellanmål, går insulinnivåerna ner och våra fettceller kan frigöra sitt lagrade socker för att använda det som energi. Man går ner i vikt om man låter insulinnivån sjunka. Hela tanken med periodisk fasta är att låta insulinnivåerna sjunka tillräckligt lågt och länge för att kunna bränna fett”.

Att äta ditt mål innan sen eftermiddag eller att äta tidigt (eTRF) eller mitt på dagen (mTRF) under din periodiska fasta är väldigt hälsosamt. Forskare från Alabama University upptäckte att testobjekt med extrakilon som intog mat enbart mellan 7 och 15 under 5 veckor, hade lägre blodtryck och insulinnivåer i blodet efter det kontrollerade testet. Till och med de som inte gått ner i vikt hade minskat sin aptit. Periodiskt fastande bör dock inte ses som en lösning för alla: det finns inga vetenskapliga uppgifter som bevisar att periodiskt fastande är mer effektivt än en måttlig restriktion av kaloriintaget. Till dem som bestämmer sig för att endast äta på eftermiddagen, rekommenderar forskare ett minskat intag av mellanmål, att man är aktiv under dagen och att man förbättrar muskeltonen – det innebär att man håller en hälsosam livsstil (och äter hälsosamt), för utan detta kommer inga restriktioner att fungera.

För att gå ner i vikt och inte se kilona återkomma längre fram, är det inte kortsiktiga restriktioner du behöver utan en omstrukturering av hela kosten. Om du till exempel väljer att hålla dig till en specifik tidpunkt för frukost, lunch och middag, kommer du undvika frestelsen av att ta ett mellanmål eller två mellan måltiderna. Du kan även börja föra matdagbok och anteckna hur du känner efter måltider: jag känner mig lite hungrig, jag är mätt, det blev lite för mycket med en brownie. Ett så pass enkelt steg kommer med säkerhet hjälpa dig att justera och kontrollera dina levnadsvanor. Du behöver inte räkna dina kalorier till punkt och pricka om det inte finns några medicinska indikationer för noggrann viktkontroll.

Vad kan du ta reda på? Läs här: