Forskere sier at et lykkeligere liv betyr et lengre liv

111 views

Basert på data fra WHO er den gjennomsnittlige levealderen i verden 71 år. Denne indikatoren varierer avhengig av kjønn (gjennomsnittlig lengde på en kvinnes liv i verden er 73,5 år, og 68,5 for menn), bostedsland (på førsteplass er Hongkong, der kvinner i gjennomsnitt blir 87,3 år, og menn 81 år), og mange andre faktorer. Arvelighet spiller også en viss rolle; leger og forskere estimerer graden av påvirkning av arvelighet på forventet levealder til å være 25-30 % i gjennomsnitt. Likevel bestemmes hvor lang levetid vi får hovedsakelig av hvordan vi tar vare på helsen vår, hva vi spiser og drikker, hvor ofte vi er fysisk aktive og til og med av hvor lykkelige vi er.

Bidrar lykke til et lenger liv?

I 2016 publiserte et forskerteam fra University College i London resultater fra en studie som bekreftet at jo mer fornøyde vi er med livet, desto lenger får vi beholde det. Og det utrolige er at vi har en tendens til å takle dette oppdraget stadig bedre.

En studie kalt «Vedvarende glede av liv og dødelighet i eldre aldre: analyse av English Longitudinal Study of Ageing (ELSA)», med resultater publisert i BMJ, foregikk i 14 år. I løpet av denne tiden har forskere overvåket helsetilstanden til nesten 10 000 frivillige. Da studien begynte, var de fleste 50 år eller eldre. Fra 2002 til 2016 overvåket forfatterne av eksperimentet ikke bare hvor bra eller dårlig de frivillige følte seg, men også hvor fornøyde de var med livet og hvor lykkelige de anså seg selv for å være.

De kom med forbløffende resultater: Jo sunnere og lykkeligere deltakerne følte seg, desto større var sjansene deres for å leve et langt liv. I løpet av eksperimentet døde 1300 av de frivillige – omtrent hver tiende av dem. I alle de tre undersøkelsene som deltakerne fylte ut bemerket de fleste av dem deres misnøye med livet.

Blant de som klaget over livene sine i en av tre undersøkelser, økte sjansene for et langt liv med 17 %. På den annen side økte de som var helt fornøyde med livene sine og de som sannsynligvis ville fortsette å glede seg over det så lenge som mulig med hele 24 %.

Forskerne bak studien forsøker selvfølgelig ikke å overbevise oss om at evnen til å glede seg over livet er nøkkelen til et langt liv, men likevel er det kontraintuitiv å avvise korrelasjonen. Det er logisk å anta at det å ikke lide av kroniske sykdommer i en høy alder gjør at folk kan få en mer aktiv livsstil, kanskje fortsette å jobbe og føle seg av betydning, og det å selvfølgelig ikke ha noen alvorlige sykdommer rent teknisk er en fundamental betingelse for et lengre liv. Men resultatene fra denne studien er uansett en tilstrekkelig grunn til å teste hypotesen. Og hvem vet, kanskje etter en stund etter å ha fulgt alle medisinske anbefalinger, sammen med ønsket om et sunnere kosthold og en aktiv livsstil, vil legene bemerke: «Vi anbefaler deg å prøve å glede deg over livet oftere og bli litt lykkeligere».

Hva er hemmeligheten bak lykke?

Vi har alle vår unike, individuelle oppfattelse av begrep lykke. Likevel finnes det vaner og aktiviteter som virker å være effektive for å hjelpe oss med å føle oss lykkeligere, bli mer selvsikre og til og med øke nivået på lykke. Her er syv enkle ting du kan gjøre for å bli litt lykkeligere 🙂

Spis måltider i friluft

Noen ganger kan en kjedelig sandwich som du stapper i deg på benken i parken eller ved elvebredden bidra til mer lykkefølelse enn den mest sofistikerte middagen på en restaurant. En liten studie utført av forskere ved University of Sussex viste at de menneskene som tilbrakte lunsjtiden utenfor kontoret i frisk luft hadde en lykkeskår på 17, mens de som var vant til å spise lunsj ved skrivebordet bare oppnådde 1,5. (Mer positive arbeidere hvis de spiser utenfor kontoret, fant studien ut)

Mer sex

Forskere fra University of Colorado har gjort et annet overraskende funn om lykke: Analysen av dataene som ble innsamlet i undersøkelsen har vist at respondentene som hadde sex minst to til tre ganger i måneden, hadde 33 % mer sannsynlighet for å rapportere et høyere nivå av lykke enn de som ikke hadde sex i løpet av de 12 siste månedene. Du finner studien «Hemmeligheten bak lykke? Tro du har mer SEX enn naboene dine» her.

Her kommer for øvrig et viktig tillegg: Lykkenivået stiger med de samme 33 % dersom du bare tror at du har sex oftere enn vennene dine og bekjente.

Spis kjøtt

Australske forskere har utført et eksperiment kalt«Rødt kjøtt halverer risikoen for depresjon», der mer enn 1000 kvinner deltok. Funnene var overraskende: Tre til fire porsjoner storfekjøtt eller lam ukentlig halverte risikoen for depresjon og angst hos kvinner . Forskerne mener det kan skyldes det faktum at kjøttet til dyr som lever av gress er rikt på omega-3-fettsyrer.

Spill videospill

Videospill har vist seg å ha en evne til ikke bare å redusere, men også eliminere depresjonssykdommer. Slik var konklusjonen som forskerne trakk fra en undersøkelse av voksne og eldre spillere kalt «Vellykket aldring gjennom digitale spill: Samfunnsmessige forskjeller mellom eldre voksne spillere og ikke-spillere».  67 % av de spurte, hvis gjennomsnittsalder var 77 år, oppga at å spille datamaskin- og videospill gjør at de føler seg lykkeligere og fyller livet med mening og nye følelser.

Tur i skogen

Nettopp! Naturen er det beste av alt. I tillegg til at det å gå i frisk luft og være i kontakt med naturen hjelper oss å bli kvitt stress og slappe av, gjør duften av furunåler oss litt lykkeligere. I følge resultatene fra en studie utført av spesialister ved universitetet i Kyoto kalt «Psykologiske effekter av skogsmiljøer på sunne voksne: Shinrin-yoku (omgi seg med skogluft, turgåing) som en mulig metode for stressreduksjon», reduserer lukten av bartrær symptomer på depresjon og angst og øker følelsen av livsglede.

Hva annet kan vi gjøre?

Bortsett fra klassiske anbefalinger som det å bevege oss mer i løpet av dagen, ta hensyn til hva og hvor mye vi spiser, spise rent, ikke hoppe over regelmessige medisinske kontroller, foreslår vitenskapen noen flere ideer for hvordan vi kan oppnå lengre levetid. Det er enkle anbefalinger, men når de utvikles til vaner, kan resultatene bli betydelige.

Lær nye ting

Jo mer ny informasjon vi kommer over og behandler, desto mer praksis gir vi våre kognitive krefter. Jo flere ferdigheter vi tilegner oss og jo mer villige vi er til å dele kunnskapen med andre, desto mer energiske, tilfredse og belønnede føler vi oss. I tillegg blir hjernen smidigere og sunnere. Og selv om antallet leveår ikke øker, forlenger det hvertfall perioden med aktivt liv, som ikke er mindre fantastisk. Forskning fra 2013 kalt «Effekten av vedvarende engasjement for kognitiv funksjon hos eldre mennesker: Synapse-prosjektet» har kommet frem til at mennesker som hele tiden prøver å lære noe nytt, vil forbedre hukommelsen betydelig, være mer aktive og leve lenger.

Spis bær

Prøv å spise minst én porsjon med bær daglig – friske, frosne, tørkede eller som syltetøy. Den mest gunstige effekten er forventet å komme fra de sorte bærene – skinnet og saften inneholder flere unike antioksidanter som hjelper oss med å vedlikeholde nøytronforbindelsene. Disse er nødvendige for å bevare de kognitive funksjonene i hjernen. På toppen av dette bidrar antioksidanter til effektiv motstand mot betennelsesprosesser i kroppen og forhindrer utvikling av sykdommer som reduserer den forventede levealderen.

Le mer

Husker du sitatet til Lord Byron – «Alltid le når du kan, det er en rimelig medisin»? Det er selvfølgelig ironi, men budskapet er ikke langt unna sannheten: Latter kan bidra til å senke blodtrykket, redusere stress, støtte immunforsvaret i harde tider og hjelpe oss med å leve lenger. Gå derfor ikke glipp av muligheten til å le godt – det er ikke bare en glede som forener oss alle og hjelper til med å lette stemningen, men det er også sunt.

Sol er ikke alltid en fiende

Alt som angår helsa og velværen må selvsagt tas med en klype salt og vurderes innenfor fornuftens grenser. Ultrafiolett stråling er farlig ettersom det kan forårsake hudkreft. Å utestenge solen ut av livet ditt ville heller ikke være smart. En studie på solens effekt på forventet levealder, kalt «Unngåelse av soleksponering som en risikofaktor for de viktigste dødsårsakene: En konkurrerende risikoanalyse av melanom i en kohort i Sør-Sverige», viser at kvinner som jevnlig bruker tid og driver med idrett utendørs, ender opp med en lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer enn de deltakere som driver med idrett innendørs.

Drikk kaffe

Koffein bidrar til å redusere risikoen for farlige sykdommer som kan redusere forventet levealder, som diabetes type 2. Spesialister i 10 land gjennomførte en studie kalt «Kaffedrikking og dødelighet i 10 europeiske land», der de kom til den konklusjon at to eller tre kopper kaffe om dagen faktisk kan få oss til å leve lenger. Alt er selvsagt ikke så enkelt: Kaffen må være svart, uten sukker, krem og ingen dessert ved siden! Dette høres trist ut.

Dans!

For det første er dans en utmerket fysisk aktivitet, og vi skal ikke glemme at naturlig bevegelse blir viktigere for helsa vår når vi blir eldre. For det andre hjelper med opprettholdelse av et godt humør og styrker sosiale bånd, noe som er spesielt viktig for eldre mennesker. Vi kan vise til en studie fra 2017 kjent som «Dansing eller fitnesport? Effektene av to treningsprogrammer på hjernens funksjonelle plastisitet og balanseevnen hos sunne eldre», som viste at dans bidrar til å øke volumet av hippocampus, den delen av hjernen som er ansvarlig for våre kognitive evner. Så selv om dans ikke forlenger livet, hjelper det oss med å opprettholde et skarpt sinn og en god hukommelse selv når vi er veldig gamle.

De levde lykkelig alle sine dager

Og hvorfor ikke? Til tross for alle vitenskapelige fremskritt og funn i å forlenge livet og bekjempe aldring, er det dessverre usannsynlig at vi vil oppleve oppfinnelsen av den magiske antialdringspillen, men vi kan gjøre noe akkurat nå. Aktiv livsstil, optimisme, kommunikasjon, fortsatt læring, lage planer for fremtiden, drømme og tro på at ting blir bedre, uansett hvor gamle vi er – det er alt som kreves. Et meningsfylt liv er helt avgjørende, for uansett hvor lenge det varer, er et lykkelig liv vakkert!

Hva kan du lære mer om? Les her: