Kolesterol: fordeler og bivirkninger
Vi utfordrer alle myter om den farligste forbindelsen i matvarer – vi skal fortelle deg hvordan kolesterol kan være til nytte for kroppen.
Hva er kolesterol?
Kolesterol kalles ofte for fett, noe som ikke er helt sant ettersom kolesterol kun delvis består av fett. Det er en fettholdig alkohol som er helt avgjørende for cellestrukturen i menneskekroppen. Det er faktisk kolesterol som beskytter cellene mot påvirkning fra ytre omgivelser og regulerer leveransen av næringsstoffer til dem. Kolesterol deltar for eksempel i «konstruksjonen» av myelinskjeden, som er ansvarlig for nevronenes elektriske isolasjon i hjernen og hastigheten på impulsoverføringer. Uten kolesterol vil kroppen hverken kunne produsere vitamin D eller syntetisere viktige hormoner som testosteron, progesteron og østrogen. Dette er en nødvendighet hver eneste dag, så derfor produseres 80 til 90% av kolesterolet i leveren. Mesteparten kommer altså ikke fra eksterne kilder.
Dette er gode nyheter: Du bør ikke kutte ut matvarer med høyt kolesterolinnhold (som egg) fra kostholdet ditt.
Selv om frokosten består av noen eggeplommer daglig, er det lite sannsynlig at kolesterolnivået ditt vil endre seg i betydelig grad av dette.
Dårlig og godt kolesterol: Hvordan skiller dem fra hverandre?
For å nå de ønskede cellene integreres kolesterolmolekyler med transportproteiner for å danne et lipoproteinkompleks. I den innledende fasen består dette komplekset av mer fett enn protein og blir derfor kalt for lav-densitet-lipoproteiner (LDL). LDL-kapselen kommer inn i sirkulasjonssystemet og «reiser» gjennom blodkarene for å levere kolesterol til organer og vev. Under returen øker forbindelsens proteintetthet ytterligere, og høy-densitet-lipoproteiner (HDL) blir sendt tilbake. Dette bringer restene av kolesterolet tilbake til leveren, som fjerner det fra kroppen ved hjelp av gallesyrer.
Begge forbindelser er nyttige – hvis én mangler, blir hele transportsystemet forstyrret. LDL har imidlertid skyld i åreforkalkning. Slik foregår det hele: Når små sprekker dukker opp i blodkaret, prøver blodplater å fylle dem igjen, og lipoproteinkapsler med lav densitet prøver å hjelpe dem. Kolesterolets viktigste oppgave er å bygge cellemembraner. Derfor begynner det å fylle sprekkene og lappe blodkaret. Fettproteinkomplekset dekker det skadede blodkaret fra innsiden og løser problemet, men samtidig reduserer kolesterolet og blodplatene området for normal blodgjennomstrømning. Organer som trenger næring får ikke tilstrekkelige mengder.
Hjerneslag, hjerteinfarkt, trombose, aterosklerose – disse sykdommene er forårsaket av blokkering av blodkar, og svaret på årsaken til dette finnes nøyaktig i hva som forårsaket skadene på dem. Hvis blodkarene hadde vært elastiske og friske, ville det ikke vært noe for kolesterolet å lappe.
Kolesterol og kosthold
Å slutte å spise visse matvarer eller grupper av matvarer for å redusere det «dårlige kolesterolet» gir ingen mening. Kolesterol er ikke fullstendig satt sammen av fett, og leverceller ekstraherer ikke utelukkende fra animalskt fett – proteiner og karbohydrater kan også være «leverandører». Så uansett hva du slutter å innta – smør, kjøtt, sjokolade – leveren vil fortsette å produsere kolesterol. Du bør heller ikke slutte med vegetabilsk fett i kostholdet: «Kolesterolfri» skrevet på etiketten til en flaske vegetabilsk olje er ikke noe annet enn et markedsføringstriks. Planter inneholder ikke kolesterol i det hele tatt, men en annen fettholdig alkohol – fytosterol.
Det er ikke nødvendig å redusere kolesterolnivået. Dette kan føre til brudd på syntetiseringen av hormoner, vitamin D samt frarøvelse av næringsstoffer fra kroppens celler (hvis du stanser «dårlig» kolesterol, blokkerer du også for det «gode», som er livsviktig). Men det er verdt å ta vare på blodkarene: Sørge for balansert ernæring, begynne med fysisk aktivitet og slutte å røyke. Og besøk fastlegen din regelmessig.
Hva kan du lære mer om? Les her: