Slik tar man vare på tarmhelsen

128 views

Gastrointestinale sykdommer kan kalles for sykdommer for innbyggere i store byer. Morgenstress, lange arbeidsdager, pendling og forurensning bidrar ikke positivt til vår velvære. I følge forskningen «Økende forekomster og utbredelse av inflammatoriske tarmsykdommer over tid, basert på en systematisk gjennomgang», opplever opptil 95 % av innbyggere i byer problemer med tarmsystemet. De vanligste tarmsykdommene er ulcerøs kolitt (i europeiske land er det 505 tilfeller av sykdommen pr. 100 000 innbyggere), Crohns sykdom (322 tilfeller pr. 100 000 innbyggere) og irritabel tarmsyndrom (IBS), med 10 % til 2 % mennesker over hele verden som sliter med dette, ifølge «Irritabel tarmsyndrom: En inngående undersøkelse».

Dersom du er en kvinne på 40 år eller eldre og bor i en storby, bør du virkelig ta vare på tarmen, – og det er ikke bare for å ha en behagelig fordøyelse.

Mellom tarmen og hjernen

Kanskje er den mest fantastiske forbindelsen i kroppen vår den som finnes mellom hjernen og tarmen. Tro det eller ei, men humøret, kognitive evner og til og med noen personlige egenskaper (for eksempel mot) avhenger av hvordan tarmene presterer og hvor godt de gunstige bakteriene som bor i dem har det. Her er bare noen få eksempler på denne fantastiske forbindelsen.

Fakta 1: Humøret ditt blir pisket opp i tarmen

Opptil 90 % av nevrotransmitteren serotonin, som er ansvarlig for godt humør, produseres i tarmene av spesielle nerveceller. Derfor vil et riktig kostholdvalg ikke bare gjøre mage-tarmkanalen lykkelig, men også oss som personer.

Fakta 2: Pågangsmotet kommer også fra tarmen

Det finnes et morsomt uttrykk, jeg hadde hjertet i halsen( Att få kalla fötter). Vel, faktisk går det litt lengre ned i tarmene. Under et interessant testforsøk transplanterte forskere bakterier fra tarmene til varsomme mus til sine noe mer modige kolleger. De ble sjokkert over resultatet: Kort tid etter operasjonen begynte de musene som tidligere var modige å oppføre seg mye mer forsiktig. De musene som tidligere var feige, som mottok bakteriene fra tarmene til de modige musene, begynte derimot å svare mer aktivt på utfordringene og var ikke lenger redde.

Du kan finne mer i rapporten «Tarmbakterier og atferd: Angsten kan ligge i tarmen, ikke i hodet».

Fakta 3: Hjernens hastighet er avhengig av tarmbakteriene

Ønsker du å øke prestasjonene dine på universitetet eller på jobben? Begynn å konsumere flere produkter som inneholder probiotika: sylteagurk, surkål, surmelk og yoghurt. Jo bedre miljøet er for gunstige bakterier i tarmen, desto raskere fungerer hjernen.

Fakta 4: Jo sunnere tarmen er, desto bedre er hjernen din beskyttet

Mitokondrier er små partikler i cellene som i tillegg til å «kontrollere» cellens helse, også bestemmer om det er på tide for cellen å dø. Det er nemlig mitokondriatilstanden som kan forhåndsbestemme sykdommer som Alzheimers eller Parkinsons, diabetes og til og med kreft. Den største fienden til mitokondrier er betennelse. Og spesielt farlig er den betennelsen som oppstår fra ubalansen mellom gunstige bakterier i tarmen.

Fakta 5: Ubalansert tarm kan utløse depresjon

Dersom vi kostholdet inkluderer en sjenerøs mengde sunt fett og vitaminer, reduserer vi også risikoen for depresjon. Mat som inneholder mye sunt fett, som kakao, te, kaffe og til og med rødvin, bidrar til å opprettholde en sunn tarmflora. Lette karbohydrater og en stor mengde sukker vil derimot fortrenge gunstige bakterier og øke sannsynligheten for å utvikle farlige sykdommer.

Hvilke sykdommer starter i tarmen?

Dersom tarmene ikke utfører sine funksjoner, og dersom balansen mellom gunstige bakterier blir forstyrret, vil nesten alle systemene i kroppen vår bli påvirket. Her er bare et fåtall av sykdommene som moderne medisin knytter opp mot tarmdysfunksjon.

Tykktarmkreft

Artikkelen «Pasienter med familiær adenomatøs polypose har kolonisk biofilm med bakterier som fremkaller tumor» er publisert i Science-tidsskriftet i 2018 og konkluderer med at to typer tarmbakterier, E. coli og B. fragilis, kan skade DNA-et og dermed utløse utvikling av tykktarmskreft. Forfatterne bak studien mener at tester for å oppdage høye nivåer av disse bakteriene i tarmen kan bidra til å identifisere de menneskene som kan være utsatt for tarmkreft.

Multippel sklerose

Multippel sklerose får kroppens immunsystem til å angripe nevronenes myelinbelegg. I følge forskningen «Tarmbakterier fra pasienter med multippel sklerose modulerer menneskelige T-celler og forverrer symptomene i musemodeller».

Pasienter med multippel sklerose rapporterer om dobbelt så mange forekomster av visse stammer av tarmbakterier som kan forårsake endringer i blodceller, og som resultat av dette øke sannsynligheten for en farlig autoimmun respons.

Revmatoid artritt

Denne autoimmune sykdommen beskriver en tilstand der immunforsvaret angriper leddene så vel som huden, øynene, lungene, hjertet og blodårene. Det finnes overbevisende vitenskapelig bevis på at tarmbakterier påvirker tilstanden.

Etter å ha blitt undersøkt nøye viste pasienter med revmatoid artritt å huse en viss tarmbakteriestamme. Forskere transplanterte en frisk bakteriestamme i mus med revmatoid artritt, og tilstanden deres ble bedre. Forskere er ennå ikke klare til å komme med endelige konklusjoner om hvordan denne mekanismen fungerer, men de er sikre på at tarmbakterier kan stimulere immunforsvaret til å angripe kroppen. Høres uhyggelig ut, eller hva?
Du kan lære mer om disse studiene her: «Tarmbakterier kan forårsake, forutsi og forhindre revmatoid artritt».

Allergier

En av de immunforsvarets vanligste responser er en allergi, som kan manifestere seg på flere måter: allergi mot visse matvarer, sesongbasert høysnue eller allergisk respons på visse kjemikalier. En studie kalt «Nye perspektiver på allergisk sykdom, det humane mikrobiomet, forebygging av smittsomme sykdommer og rollen til målrettet hygiene» bekrefter sammenhengen mellom antibiotikabruk og den påfølgende ubalansen i tarmbakterier, noe som kan føre til nedsatt immuntoleranse og økt risiko for allergisk sykdommer.

Diabetes

Pasienter med diabetes har problemer med å behandle sukker i blodet. Du bør også huske at jo mer fiber kostholdet består av, desto bedre blir glukosenivået. I studien «Et fiberrikt kosthold gir tarmmikrober og senker blodsukkeret hos diabetikere» fremgår det at kostfiber er med på å gi næring til tarmbakterier, som igjen har en positiv effekt på insulin, et hormon som omdanner sukkeret i blodet.

Hjertesykdommer

Farlig plakk som dannes i arteriene, som snevrer inn eller til og med blokkerer dem, er en av årsakene til hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er viktig å vite at dannelsen av slikt plakk avhenger blant annet av tilstanden til tarmene våre. Forskning publisert i The Atlantic forklarer at noen bakterier som lever i tarmen kan skape kjemikalier som påvirker kroppens evne til å bryte ned kolesterol, og dermed redusere skadelig plakk. For mer informasjon, gå til lenke.

Depresjon og angst

Enkelte kjemikalier som tarmbakterier produserer fungerer som nevrotransmittere og overfører informasjon mellom nevroner i hjernen og stimulerer frigjøring av stoffer som kan forsterke angst eller andre psykiske lidelser.

Forfatterne av studien «Mental helse kan avhenge av skapninger i tarmen» klarte å lindre symptomer på depresjon, angst og til og med autisme ved å transplantere sunnere bakteriestammer i laboratorierotter.

Hvordan tolke tarmsignalene dine?

Det er selvsagt vanskelig å holde øye med den konstante følelsen av ubehag eller smerter i tarmområdet. Problemet er imidlertid at disse symptomene er langt fra de første tegnene på nye helseproblemer. Her er noen tidlige eller uvanlige symptomer som kan indikere at tarmhelsen er i risikosonen.

Mageproblemer

Slike vanlige problemer som halsbrann, kvalme eller oppblåsthet er alle tegn på forstyrrelser i mage-tarmkanalen. Vi har også forstoppelse eller diaré, samt ubehag etter måltider, spesielt måltider som er rike på karbohydrater. Dersom du regelmessig oppdager noen av de opplistede symptomene hos deg selv, er det på høy tid at du oppsøker legen din.

Du har et sug etter usunn mat

Dette gjelder først og fremst sukker og søtsaker. Som oftest skyldes søtsug ubalanse i tarmbakterier. Et konsekvent ønske om å spise søtsaker oppstår noen ganger etter en antibiotikakur når de «gode» bakteriene dør. I dette tilfellet er det viktig å spise mer mat som inneholder probiotika, noe som vil bidra til å normalisere balansen mellom bakterier i tarmene.

Vekten din går opp og ned

Mange vet at funksjonelle tarmlidelser kan føre til forstyrrende vektøkning. Likevel er det få som er klar over at for mange av visse bakterier kan forårsake dramatisk vekttap, Noen av disse forstyrrer fettabsorpsjonen. Dersom du trodde dette var gode nyheter, må du tenke om igjen. Den konstante mangelen på viktige næringsstoffer vi spiser sammen med sunn fet mat vil nesten garantert påvirke helsen din negativt.

Du opplever uro eller depresjon

Som det ble nevnt tidligere, så produseres det meste av serotoninet (90 %) i tarmen, og på ingen måte må vi undervurdere denne nevrotransmitteren. Serotonin påvirker nemlig humøret vårt, sosial oppførsel, søvn, appetitt, hukommelse og til og med libido. Så dersom du merker et økt angstnivå eller depresjon, bør du ta kontakt med en gastroenterolog for å finne ut årsaken til problemet ditt!

Søvnforstyrrelser

En mangel på hormonet serotonin kan føre til søvnforstyrrelser og søvnløshet. Det høres kanskje merkelig ut, men dersom du har søvnproblemer, er det kanskje på tide å sjekke tarmene dine ettersom serotonin hovedsakelig produseres der!

Hudsykdommer

Erfarne hudleger vet at dersom en pasient klager over hudproblemer, er det viktig å kontrollere funksjonen til mage-tarmkanalen. Eksem, hudutslett, kviser og mange andre tilstander kan tilskrives ubalansen i tarmbakteriene. Dermed vil behandling ikke kreve langvarige og kostbare kosmetiske prosedyrer eller produktbehandling, men en probiotikakur og andre legemidler som støtter tarmhelsen.

Hva forårsaker tarmproblemer?

I de fleste tilfeller kan utvikling av sykdommer i mage-tarmkanalen forhindres. Arvelighet bestemmer en meget liten del av dem. De fleste utløses av ufullkommenheter i livsstilen vår der ernæring spiller en viktig rolle. Her er de vanligste årsakene.

Usunt kosthold

Vi er det vi spiser. Rollen våre spisevaner spiller i utviklingen av sykdommer i mage-tarmkanalen bør ikke undervurderes. Fibermangel, mangel på ferske grønnsaker i kostholdet, misbruk av fet mat, hurtigmat, mat med mye transfett, salt og tomme karbohydrater øker risikoen. En annen bjørnetjeneste er å utvikle en vane med å hoppe over måltider (særlig frokost) og spise for mye om kvelden. Husk det gamle ordtaket: «Spis frokost som en konge, lunsj som en prins og middag som en fattigmann».

Vær forsiktig med faste og dietter, spesielt de «hurtige». Alt dette, med mindre det er koordinert og anbefalt av legen din, kan ødelegge mage-tarmsystemet og føre til utvikling eller forverring av visse sykdommer.

Alkoholmisbruk

Verdensstatistikken viser at menn dør av gastrointestinale sykdommer 38 % oftere enn kvinner, og de fleste eksperter mener at en av årsakene er at menn er mer utsatt for å misbruke alkohol. Alkoholholdige drikker påvirker ikke bare leveren, men også tarmene, slimhinnene i mage og spiserør, bukspyttkjertelen og nyrene lider også av regelmessig bruk.

Infeksjoner

De fleste av oss har opplevd rotavirus og matforgiftning minst én gang i livet. Bakterier som salmonella, stafylokokker og E. coli, som kommer inn i menneskekroppen, forårsaker gastrointestinale infeksjoner hvis symptomer er velkjente for de fleste av oss. Magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, feber og intoksikasjon er tegn på gastrointestinale sykdommer forårsaket av infeksjoner.

Helicobacter pylori

Denne lille bakterien som lever i magen og tolvfingertarmen kan ligge i dvale i årevis. Opptil 90 % av «vertene» vet ikke engang at de er smittet av denne bakterien. Men akkurat denne bakterien forårsaker dannelse av magesår og tolvfingertarmsår.

Stress

Hvordan kan stress påvirke mage-tarmhelsen? Jo høyere aktivitet nervesystemet har, desto dårligere blir blodtilførselen til fordøyelsessystemet. Som et resultat kan det hende at maten ikke fordøyes ordentlig, og det kan ta lengre tid å fordøye den. Jo lenger maten blir værende i magen, desto mer irriterer den slimhinnene. Så ja, sykdommer i mage eller tarm er ofte stressrelaterte.

Du mangler noen vitaminer

Organismen vår er ikke bare et tilfeldig potpurri av muskelsekker og vev, men også et komplekst, sofistikert system der elementer påvirker hverandre fordi de er koblet sammen og relatert med hverandre. Mage-tarmkanalen er kanskje et av de mest dominerende elementene: Hva, hvor mye og i hvilken kvalitet mat- og drikkevarene vi får i oss hver dag påvirker dens funksjon. Uansett hvor gamle vi er og hvilken helsetilstand vi har, så er det viktig å ta vare på tarmene. Spis rent, lev en aktiv livsstil, kutt ut dårlige vaner, og sørg for at du får i deg nok vitaminer og andre viktige stoffer. Med litt innsats og disiplin vil du øke sannsynligheten for ikke bare å blåse ut lysene på din 100-årsdagskake, men også nyte denne kaken med et glass champagne!

Hva kan du lære mer om? Les her: