Vi vill skaffa ett barn! När börjar man förbereda sig till graviditeten och hur gör man?

275 views

Den vanligaste åldern för mammor och pappor i Europa idag är 32 år. Läkarna säger att det är perfekt för mammor i den här åldern är mer stabila både psykologiskt och emotionellt. Men på grund av sämre ekologi och matkvalitet samt ökad stress behöver de flesta blivande mammor förbereda sin kropp till graviditeten för att undvika komplikationer.

Nuförtiden kan vi ofta höra termen ”pregravid beredning till graviditet”. Denna komplicerade ordfras innebär en hel rad manipulationer vars syfte är att upptäcka avvikelser i mannens och kvinnans hälsa. Med andra ord, pregravid beredning är en speciell medicinsk undersökning som båda partners ska genomgå. Den har följande funktioner:   

  • Att upptäcka och behandla sjukdomar och infektioner hos båda partners;
  • Att upprätthålla och stabilisera tillståndet vid kroniska sjukdomar;
  • Att kontrollera tillståndet av den blivande mammans hormonsystem;
  • Vid ärftliga sjukdomar hos någon av partners – konsultation hos en klinisk genetiker

Förutom allmänna rekommendationer finns det avskilda aspekter som gäller förberedelseprocessen för blivande mammor och pappor.

Hur kan kvinnan förbereda sig till graviditet?

Först och främst är det visst undersökning hos ginekolog. Med hjälp av den här undersökningen kan man utesluta sjukdomar som har att göra med reproduktionssystemet. Ginekolog ska också bedöma livmoderhalsens tillstånd. Visservisen erbjuds det också att göra kolposkopi, ta utstryk på flora och cytologi samt göra en ultraljudsundersökning av bäckenorgan.

Det är viktigt att ta prover för gruppen TORCH. TORCH är en förkortning som består av engelska versaler. Versalerna står för de vanligaste vertikala smittor, de är farligast för fostret och kan leda till missfall eller grova missbildningar.  

  • Toxoplasma gondii
  • Allmänna infektioner: Сhlamydia trachomatis, Ureaplasma spp, Micoplasma hominis, Micoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Humant papillomvirus
  • Rubella
  • Cytomegalovirus (CMV)
  • Herpes simplex virus (HSV)

Ägna särskild uppmärksamhet åt tänderna! Under graviditeten lånar fostrets kropp kalcium från moderns kropp så det är viktigt att ta hand om tänderna och besöka tandläkaren regelbundet under hela graviditeten.

En annan viktig läkare är ögonläkare. Du kan fråga honom eller henneom det är möjligt att ha naturlig förlossning, speciellt om den blivande mamman har dålig syn. Fysisk belastning vid förlossningen kan vara farligt!

Dessutom kan läkaren skriva ut några läkemedel till kvinnan för att förbereda sig inför graviditet ordentligt.  

Folsyra

Det är det viktigaste medlet som man ska börja ta inte bara under graviditeten utan när man börjar planera den. Folsyra stimulerar hematopoes, förbättrar fettomsättning, stimulerar hjärnaktivitet, förbättrar arbetsförmåga och minne.  

Kaliumjodid

Jodinnehållande substanser  är huvudkomponenten av sköldkörtelshormoner. Du kan få jod från bland annat valnötter, strandkål och fisk, kakiplommon samt fikon eller köpa den i form av tabletter. Man ska ta jod bara enligt läkarens föreskrift och följa doseringsanvisningarna noggrant!  

В-vitaminer

De påverkar hormonell nivå och kroppens immunförsvar.

Hur kan mannen förbereda sig till graviditet?

Det är visst bäst att genomgå fullständig undersökning som innehåller undersökning av den hormonell nivå, urogenitala systemet, spermogram och prostatafunktion.

Mannen måste i alla fall:

  • Avstå från sprit och tobak
  • Välja bort hård fysisk träning
  • Avstå från att värma sig för mycket i bland annat bastu, sauna och varm dusch
  • Avstå från jobbet som har att göra med användning av kemiska medel
  • Gå ner i vikt om den överstiger normalvikten

Vilken diet ska man hålla?

Om du regan har hållit en diet tidigare (förutom de rekommenderade av läkaren) är det bättre att komma tillbaka till fullständig kost för din kropp ska få tillräckligt med mineraler och vitaminer för att återhämta sig och bli redo för nästa utmaning. Här kommer listan på produkter som man kan äta dagligen:

Avokado

Avokado innehåller vitaminerna A, С, Е och К, nyttiga fetter och kolhydraten mannoheptulos (sockret som förhindrar insulinproduktionen och bidrar till bättre tillgodogörande av kalcium). Avokado innehåller mer kalium än bananer och det ansvarar för att hålla musklerna hårda, normaliserar ner- och hjärt- och kärlsystemets funktion, bidrar till cellmetabolism.

Kål

Vitkål, brysselkål eller broccoli – det spelar ingen roll. Det viktigaste är att de alla innehåller 16 aminosyror (tryptofan, lisin, metionin, tyrosin, histamin och andra. Kål är rik på vitaminerna А, В1, В6, С (аскорбиген), Р, К, vitamin U; kalium- och fosfornitrater, mikronäringsämnena kobalt, koppar, zink och magnesium.

Tranbär

Tranbär innehåller många antioidanter, bland annat quervetin för kardiovaskulär hälsa.

Tomater

Lykopen från tomatextrakten har en antioxidativ effekt. Lykopen som tomater innehåller har en skyddande effekt på kroppen / bidrar till att skydda cellmembran mot oxidation. Lykopen har också en positiv påverkan på sockernivån i blodet.

Fet fisk

En diet som är rik på flermättade syror kan stödja normalfunktion av immunsystemet. Fet fisk bidrar även till normal kolesterolnivå. Den bidrar också till att upprätthålla normalt blodtryck. Men det är viktigt att välja fisk vars kvalitet man litar på för tungmetaller, speciellt kvicksilver, samlas i kroppar av många fiskarter på grund av vattenföroreningar. Därför säger de flesta experterna att det är säkrast att ta fiskfett i form av ett tillsats som innehåller omega-3. Man ska förstå att förberedningsprocessen till graviditet kan ta flera veckor eller till och med månader. Läkare rekommenderar vanligtvis att börja denna process 6 månader före den planerade befruktningsdagen. Det kommer att räcka för att genomgå undersökning hos alla läkare, ta prover och förbättra sitt tillstånd i allmänhet.

Vad kan du ta reda på? Läs här: