Åsa M.: Jeg nyter ethvert øyeblikk i livet

81 views

Er du fornøyd med alderen din?

Dersom jeg fortsatt hadde vært i femtiåra, hadde jeg kanskje sagt at jeg var fornøyd med alderen min. Men jeg blir snart 70 år, og det er litt skummelt. 70 år er ganske gammelt, og det er en alder jeg føler ikke passer meg. Men ettersom jeg føler meg rolig og trygg og, fremfor alt, det faktum at jeg bor alene, gjør at jeg elsker hvert minutt av livet! Jeg synes det er så flott å kunne gjøre det jeg vil. Det er bare helt fantastisk. Akkurat nå nyter jeg virkelig livet mitt. Jeg hadde fire små barn hjemme da jeg var gift, så det ble ikke så mye tid til overs til meg selv. Hele tiden måtte branner slokkes, ditt og datt måtte gjøres. Det var rett og slett en utfordring å legge livets puslespill sammen med alle disse barna. Så nå mener jeg at jeg lever et veldig privilegert liv. Jeg kan gjøre hva jeg vil, og når jeg vil. Dersom jeg først vil spise desserten først, så gjør jeg det. Dersom jeg vil sove, så gjør jeg det, fordi jeg har friheten til det. Dersom jeg vil være i stallen i åtte timer, så gjør jeg det. Der jeg befinner meg akkurat nå i livet og har vært i mange år er bare helt nydelig. Jeg har også blitt flinkere til å si «ja». Jeg har alltid vært litt reservert, litt ensom ulv kan du si, men når folk i dag ringer og spør om vi skal finne på noe, så sier jeg ja. Dette har gitt meg mange morsomme opplevelser.

Hvordan liker du å leve? Aktivt eller rolig? Være hjemme eller besøker nye steder, konserter, kino, osv.?

Livet mitt er aktivt siden jeg er hesteeier. Jeg er i stallen hver dag der jeg utfører krevende oppgaver. Dessuten beveger jeg meg hele tiden. Og så jobber jeg i et teater, så kultur er også svært viktig for meg. Jeg prøver selvsagt å få med meg så mange forestillinger og andre arrangementer som mulig. Dessverre er det slik at jeg ikke kan dra bort og være lenge unna hjemmet ettersom jeg er ganske bundet til hesten. Likevel klarer jeg å reise et par ganger i året, men ikke noe mer enn det. I beste fall blir det kun en dagstur.

Hva er familie for deg? Er det de 2-3 nærmeste eller en større familie?

Jeg har en stor familie og vi tilbringer mye tid sammen. Seks barnebarn, to biologiske barn og to bonusbarn er jeg så heldig å ha. Vi er en stor gruppe som tilbringer en ukes ferie i Skåne hvert år. Jeg liker å tilbringe tid sammen med barnebarna, og de kommer vanligvis ut hit, ettersom jeg bor i et hus. Dessuten har jeg også ganske mange venner, men det er ikke slik at vi samles i store grupper eller noe. Men moren min lever fortsatt. Hun er 90 år gammel og ekstremt viktig for meg. Og så har jeg to søsken som jeg tilbringer mye tid med, bortsett fra søsteren min som bor i Sveits. Men hun snakker jeg ofte med på FaceTime. Broren min bor her i Stockholm, så vi er mye sammen.  

Hvilke planer har du for de neste 10 årene?

Jeg kan ikke si at jeg har noen spesielle planer. Vanligvis tar jeg for meg en dag om gangen. Jeg er overvektig, jeg er 66 år og har nådd pensjonsalder, selv om jeg fortsatt jobber. Men jeg føler meg veldig årvåken og liker å jobbe og ønsker ikke å pensjonere meg med det første. Når du har hus, hest, barnebarn og barn, er det alltid noe å gjøre. Tiden strekke ikke til for alt jeg ønsker å gjøre. Og det vil nok fortsette slik dersom jeg holder meg frisk.

Hva tenkte du om begrepet «moden alder» da du var 30? Hva var forventningene dine og hvor langt er de fra virkeligheten?

Når du er ung, synes du at noen på 40 år er gammel, haha. Men nå ser jeg på meg selv og sier «Hvem er den gamle kvinnen? Er det meg?», så det har ikke gått opp for meg at jeg har den alderen jeg har. Vel, til en viss grad har det gått opp for meg, for eksempel ved at jeg har sluttet å bruke visse klær fordi jeg ikke synes de lenger passer til min alder. Men jo eldre du blir, desto mer moden og krass blir du. Kroppen føles selvsagt også litt gammel og stiv. Men jeg har modnet til min alder og aksepterer nå ting som de er. Jeg er fortsatt heldig ettersom jeg ikke har fått så mange rynker som er vanlig for damer på min alder. Det får folk jeg møter til å tro at jeg ikke er så gammel som jeg er. Men jeg merker at jeg ikke er like årvåken lenger. Når jeg er ute og rir på hest, har jeg ikke den samme balansen som jeg tidligere hadde.  

Hva vil du si er fordelene med din alder?

Fordelene er at du kanskje er roligere og tryggere på deg selv. Og jeg bekymrer meg ikke like mye som jeg kanskje gjorde da jeg var yngre når det kommer til hva folk synes om meg, om jeg ser bra ut, har de riktige klærne osv. Jeg bryr meg mindre om disse tingene nå, men jeg prøver likevel å fremstå som en hyggelig person. Når jeg er sammen med mine nære venner, kan vi ha det gøy og bare være slik vi er.

Liker du å reise langt hjemmefra, eller foretrekker du å holde deg i nærheten av der du bor?

Det hele kommer an på hvor mye hjelp jeg kan få med hesten. Jeg har også katter og en firfirsle. Men dette er vanligvis ikke umulig å løse. Jeg har reist mye i livet mitt. De siste årene har jeg vært to ganger på Bahamas og i New York. Nå planlegger jeg å reise til Sør-Afrika etter hvert som ting begynner å bli litt lysere her. Søsteren min bor i Sveits, så der har jeg også vært. Da jeg hadde kjæreste i England, var jeg flere ganger i året i Newcastle. Jeg har lyst til å reise langt, men det hele avhenger av at jeg får hjelp med dyrene. Og så må vi ikke glemme Sverige. Men det blir stort sett kun reising til Skåne siden jeg har slektninger der.

Vil du si at du er fornøyd med den livsstilen du har i dag?

Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg lever. Jeg føler meg svært heldig. Jeg lever godt, jeg bor på landet og jeg elsker å ha hest. Det har blitt en livsstil, altså noe mer enn bare å ha et dyr.

Hvilke assosiasjoner får du når du hører ordene «lang levetid»? Hva betyr det for deg?  

Lang levetid … ja, ærlig talt, det betyr hvor lenge du kommer til å leve, eller hvor gammel du er når du dør. Men dette er ikke noe jeg går og tenker på til vanlig. Jeg har lyst til å se mine barn og barnebarn vokse opp, og jeg vil fortsette å leve fordi jeg liker livet mitt så godt. På den annen side har jeg faktisk en avslappet holdning til døden. Når jeg dør, vil det ikke være noe problem for meg. Det blir verre for de andre som er igjen. Men jeg går ikke rundt og tenker på det. Det som skjer, skjer. Det er ikke noe du kan kontrollere, du kan bare gjøre ditt beste.

Hva ville du ha skrevet hvis du kunne sende et brev til deg selv for 20 år siden?

Lev livet, ikke bekymre deg for hvordan ting blir. Ting ordner seg og blir bra til slutt! Ikke bekymre deg for ting du ikke kan kontrollere. Slutt å bekymre deg for vind, vær, regn eller hva andre mennesker gjør. Lev i nuet. Og dersom noe skjer, er det bare å håndtere det der og da. Ikke gå rundt og bekymre deg for ting på forhånd, for da må du gå gjennom det to ganger, som mor alltid sier. Så lev her og nå! Min mor er veldig klok og har sagt mange gode ting, og jeg lever virkelig etter det. Jeg mener at man burde leve etter og bli velsignet av sin egen overbevisning.

Hva liker du å bruke penger på?

Hmm, hva jeg bruker penger på? Vel, det er dyrt å ha hest, så det går mye penger til den. Dessuten har interiørdesign blitt viktig for meg. Jeg har nettopp pusset opp huset mitt selv, og det tok et helt år. Jeg følte at det var på tide med fornying, så jeg kjøpte ganske mange nye ting, byttet ut møbler og alt det der. Men jeg bruker ikke så mye penger på meg selv. Klær og sånne ting er ikke like interessant nå som da jeg var yngre. Sko er derimot en lidenskap, så jeg kjøper rett som det er nye par. Ellers blir det mest sko til hesten!

Prøver du å lære noe nytt, som et nytt språk eller en ny ferdighet?

Ja, jeg elsker tekniske ting. Jeg jobber mye med Illustrator og Photoshop og synes det er gøy å lære mer om disse programmene. Jeg lager malerier i Photoshop der jeg tar gamle renessansemalerier og plasserer dyrehoder på mennesker. Deretter forbereder jeg dem slik at de ser ut som gamle oljemalerier, skriver dem ut og rammer dem inn. Det er så kult, men det er vanskelig å forstå dersom du ikke har erfaring fra før! Å lage disse maleriene tar tid og har blitt en slags hobby. Dessuten får jeg mange bestillinger fra folk som ønsker å kjøpe dem.

Vi føler oss alle litt triste, kjeder oss eller er litt nede i kjelleren noen ganger. Hva hjelper deg med å forbedre humøret ditt? Hva gjør deg glad?

Hesten får meg alltid i godt humør. Dersom jeg har vondt i hodet eller kommer hjem fra jobb helt utslitt, blir jeg mye bedre etter 10 minutter med hesten. Jeg trenger aldri ta noen piller. Ting ordner seg naturlig. Men jeg er egentlig ikke en person som er dyster og deprimert. Å velge å heller se det positive i det meste holder humøret oppe. Jeg har det også utrolig gøy sammen med kattene mine. De er bare så nydelige.

Hva har du råd til å gjøre i dag som du ønsker at du hadde hatt råd til da du var yngre?

I dag har jeg hest, villa, bil og mat på bordet, og jeg trenger ikke noe mer enn det. Jeg er en ganske enkel person. Dersom jeg kan betale regningene mine uten å miste nattesøvnen, er jeg fornøyd, og det kan jeg.

Hvor mye tid bruker du på Internett og på sosiale medier?

Jeg er elendig på sosiale medier! Jeg har både Facebook og Instagram, men har så ikke så mye tid til slike ting. Jeg føler ikke at dette er noe viktig for meg. Jeg har alltid jobbet heltid pluss at jeg har hesten. Når jeg kommer hjem fra jobb, skifter klær og går til stallen, blir det ikke tid til så mye mer når klokka har slått halv ti på kvelden. Akkurat nå er det litt annerledes ettersom jeg kun jobber to dager i uken og har tre dager fri pga. en kortvarig permisjon. Det gir mer tid til barnebarna mine og ting jeg ønsker å gjøre, for eksempel å bruke mer tid i stallen på dagtid. Så da kan det hende at jeg får mulighet til å sjekke Facebook eller Instagram dersom jeg legger meg ned på sofaen en liten stund. Men jeg er ikke så veldig interessert i dette.

Hva slags mat foretrekker du?

Jeg spiser ikke kjøtt, men jeg spiser fisk dersom den er sertifisert, så det er jo bedre enn ingenting. Jeg spiser ganske mye grønnsaker og frukt. Og så spiser jeg tofu og Quorn-produkter og sånt. Egg er noe jeg også kan ha. I dag spiste jeg en omelett for eksempel. Jeg prøver å være så sunn jeg klarer. Til frokost spiser jeg havregryn med bringebær, blåbær og banan. Og så drikker jeg havremelk i stedet for vanlig kumelk.

Dessverre bare elsker jeg godteri! Jeg prøver å kutte ned på godteriinntaket nå fordi jeg etter sommeren følte at jeg hadde gått opp i vekt. Buksene var ikke like enkle å få på seg, så da har jeg prøvd å holde litt igjen. Så jeg gjør mitt for å leve ganske sunt.

Når du lager mat, bruker du da tradisjonelle oppskrifter eller liker du å eksperimentere?

Eksperimentere vil jeg si. Jeg pleier å gjøre ting på et innfall, basert på det jeg har tilgjengelig. Men jeg kjøper ingredienser ofte, så jeg vet at dersom jeg kjøper det og det, kan jeg gjøre det og det, og så holder jeg meg til det. Jeg kan spise den samme retten tre dager på rad uten problemer. Dersom det bare er meg, bryr jeg meg ikke og spiser bare i vei.

Tror du at du spiser et balansert kosthold?

Nei, jeg tror ikke det. Det er ikke slik at jeg tenker og planlegger at jeg må spise i henhold til matpyramiden og få alt dette i meg. Nei, jeg mangler sikkert noe, og jeg kan spise og spise og klarer ikke slutte dersom jeg synes noe er veldig deilig. Quorn har kommet med sprø fish & chips, og den varianten var så utrolig god at jeg en gang spiste den med potetmos og erter i en hel uke i strekk! Men så gikk jeg lei og har ikke lenger lyst på det. Jeg spiser det kroppen får lyst på. Jeg tenker vanligvis på hva jeg vil ha i dag, og så lager jeg det.

Hva mener du at du kan gjøre for å forbedre livet ditt?

Jeg synes jeg har et godt liv, så jeg vet ikke helt hva det skulle vært … nei, jeg er egentlig ganske fornøyd! Det høres kanskje ut som galskap, men jeg vil ikke endre noe.

Hva kan du lære mer om? Les her: