Behagelig aldring: Hva kan gjøres nå?

103 views

Tenk over det: Vi har aldri før hatt muligheten til å leve så lenge som vi lever i dag. Det var først for halvannet århundre siden at levetiden begynte å vokse. Penicillin, forskning på sykdomsforebygging, vaksinasjon og prestasjoner innen mikrobiologi har hatt en enorm og avgjørende betydning for vår seier over smittsomme sykdommer, særlig kopper. Økonomiutvikling har praktisk talt eliminert fattigdom og sult. Livet forlenges, men dette, i likhet med alle andre dramatiske forandringer, har ført til nye utfordringer.

Hvorfor behøver vi å lære oss å eldes?

Dersom vi tar en titt på 60-tallet, kan vi enkelt se at det var få land som kunne skryte på seg en forventet levealder på 70 år. Men ifølge statistikken er den gjennomsnittlige levealderen i Europa i dag 79-85 år, der Norge (82,5) er på listetoppen. Dette høres bra ut, men hvordan bør livsstilen se ut for at vi i tillegg til å leve lenger, også skal få et kvalitetsliv med på kjøpet?

Psykologien og antropologien anerkjenner begrepet sosial klokke, eller en såkalt tidsplan som bestemmes av kultur og spesifiserer et egnet tidspunkt for visse hendelser. For hundre år tilbake var det helt klart: barndommen endte ved en alder på 13-15 år, en person ble ansett som moden ved en alder på 25-30 år og alderdommen begynte rundt 60 og var relativt kort. Folk ble ansett som heldige dersom de nådde denne terskelen.

Men i det 21. århundre skjedde noe interessant med den sosiale klokken: 30-åringer ble nesten ansett for å være tenåringer, fulle av drømmer og utviklingspotensiale. Og hvem ville våget å kalle en 49 år gammel Elon Musk og 53 år gamle Nicole Kidman for «eldre mennesker»? Ifølge avhengighetskvoten i EU finnes det rundt 100 millioner mennesker i Europa som er i slutten av sekstiåra, og det er forventet at de alle får minst 20 år med et aktivt og interessant liv fremover. Forskere kaller det for «konseptet med vellykket aldring».

Hva er «vellykket aldring»?

Det var en tid da noen skrantende år var en tøff og trist periode. Mennesker uten mål, ambisjoner og lidenskaper levde bare dagene sine uten å ha noen planer. Nå for tiden bare øker antallet eldre mennesker som har det bra. Veien mot solnedgangen har blitt en solid livsperiode, og svært lang forresten.

Vi måtte vurdere tanken om pensjonisttilværelse på nytt. Mange sykdommer, som for eksempel diabetes og osteoporose, ble inntil nylig sett på som uunngåelige konsekvenser av alderdommen. Men nå har vi skjønt at korrelasjon ikke innebærer årsakssammenheng.

Kognitiv svikt er heller ikke i seg selv et tegn på aldring. En studie kalt «Digital menneskelig modellering. Bruksområder for helse, sikkerhet, ergonomi og risikostyring», viser at mennesker i alderen 70-75 år har samme utdanningskapasitet som unge mennesker.

Konseptet med vellykket aldring innebærer ikke bare fysisk/psykisk uavhengighet og frihet fra kroniske sykdommer, men også et liv som er tilfredsstillende og givende. Det finnes også flere bevis på at det finnes mange eldre som ser på seg selv som lykkelige, selv om de har en sykdom eller funksjonshemming. Her må vi også se på fortsatt sosial funksjon.

Dette omfatter sosial integrasjon og gjensidig deltakelse i samfunnet.

Hovedpoenget er at mennesker vil gjennomgå en vellykket aldring dersom de konsentrerer seg om det som skjer i dag, fortsetter å utvikle seg, tilpasser seg miljøer i rask endring, opprettholder en god selvtillit og husker ting om venner og hobbyer, i stedet for å mimre om eller angre seg over ting fra fortiden.

5 regler for å få en komfortabel pensjonisttilværelse

Når er et passende tidspunkt for å begynne å forberede seg på aldersspesifikke endringer? Faktisk er ethvert tidspunkt bra. Et grunnlag for fremtidsutsikter og vaner som forbereder fysisk og psykologisk helse opprettes i ung alder.

  1. Ikke ta helsa di for gitt, ikke selvmedisinerer deg selv og gjennomgå medisinske undersøkelser regelmessig. Stol på profesjonell helse. Dette vil øke sjansene for å nå terskelen for alderdom, uten kompliserte sykdommer.
  2. Ikke lat som om kroniske smerter eller ubehag bare er noen bagateller som vil forsvinne av seg selv. Ikke en eneste kvise på rumpa oppstår uten en grunn. Kroniske smerter kan begynne å utvikle seg ganske tidlig, og vanen med å holde ut ubehag kan være ekstremt farlig for velvære i alderdommen.
  3. Spis sunt. Den beste praksisen ser ut til å være utvikling av sunne spisevaner så tidlig i livet som mulig. På denne måten blir det mye enklere å unngå avhengighet av sukkerholdige produkter og alkohol og å introdusere vanen med å spise sesongbaserte grønnsaker og frukter. Vanen med å ta multivitaminkomplekser dannes også lettere i ungdommen. Dessuten hjelper et tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler til med å avverge utvikling av sykdommer, noe som er beskrevet av forskere i en omfattende serie studier kalt «Vitaminer du trenger når du eldes». Som vi kan se så er kalsium, vitamin D, vitamin B, magnesium, sink og selen særlig viktig.
  4. Vær aktiv. Dette betyr ikke nødvendigvis trening på treningsstudio dersom du tidligere ikke har vært aktivt engasjert med sportsaktiviteter. En enkel vane med lange spaserturer hver dag eller dansing er tilstrekkelige aktivitetsformer.
  5. Oppretthold dine sosiale bånd. Måten sosiale forhold og samfunnet i sin helhet påvirker aldringsperioden på blir nesten alltid undervurdert. Søk selskap hos mennesker som har samme interesser som deg eller gjør noe du alltid har ønsket å prøve, men aldri våget å gjøre. Oppsøk frivillighetsaktiviteter, meld deg inn i klubber og kom deg ut av komfortsonen. Bli med på eventyr, gjør ting som stimulerer hjerneaktiviteten og som får hjernen til å søke ikke-trivielle løsninger.

Disse fem enkle stegene vil definitivt hjelpe deg med en jevn og behagelig overgang fra den ene livsperioden til den andre. Ikke bare akspeter at du eldes, ikke bare ta ting for gitt! Lev livet, lev det til det fulle, nyt hver dag, dra nytte av det du har, vær positiv og slutt aldri å utvikle deg.

Hva kan du lære mer om? Les her: