Hvordan komme deg gjennom et sammenbrudd på egen hånd

138 views

Minst en gang i livet har alle opplevd vanskelige tider som ikke ser ut til å ta slutt. Men kun en lege kan avgjøre hvor alvorlig angsten, det dårlige humøret, den dårlig søvnen eller melankolien er. I mellomtiden kan vi komme med noen triks som kan bidra til å bli kvitt ubehag og dårlig humør.

Reis deg opp

 Når vi føler uro av et eller annet slag, fra mild angst til alvorlig lidelse, oppfører kroppen seg på samme måte. Vi begynner å beskytte de vitale kroppsorganene som hjertet og lungene ved å få en slapp holdning og kollapse, og vi prøver å bli mindre og usynlige. Ifølge Tamar Chansky, Ph.d., psykolog og forfatter av boka «9 måter å bli kvitt angst på 5 minutter eller mindre», er dette en normal reaksjon i kroppen vår på angst, men hun er overbevist om at vi er i stand til å håndtere det. Gjør følgende: Reis deg opp med brede ben og trekk skuldrene tilbake. Pust dypt inn. Holdningen og dyp pust vil hjelpe kroppen din til å forstå at du ikke er hjelpeløs og kan kontrollere situasjonen.

Føl pusten din

Dette trikset stammer fra meditasjon. Du må sitte oppreist, gjøre deg selv komfortabel og puste. Prøv å konsentrere deg om hvordan luften du puster inn går gjennom nesa di, og prøv å føle temperaturen og hvordan den beveger seg inni deg. Ikke forvent at du vil klare det helt riktig på første forsøk – gjentatte ganger vil du få tanker om hva som for øyeblikket plager deg. Du vil lære å konsentrere deg om å puste gjennom øving. Dette vil bidra til å bekjempe angst, og med tiden vil du kunne bytte fokus ikke bare hjemme, men til hvor som helst og når som helst.

Forestill deg at du ikke er alene

Tenk på hvor mange som føler det samme som deg akkurat nå i disse utfordrende tidene. De er også bekymrede og triste; de føler at de tunge tidene aldri tar slutt. Forestill deg hvor mange som føler dette. Du vil føle deg bedre, men ikke fordi noen har det verre enn deg, men av empati, og følelsen av at du ikke er alene. Konsentrer deg om å tenke at snart vil vi alle overvinne våre vanskeligheter, og unngå tanker som «Det kommer til å gå til helvete med oss alle».

Spill et spill

I den psykologiske forskningen «Hvordan slutte å føle meg engstelig akkurat nå», foreslår Dr. Chansky å spille et spill hun kaller 3-3-3. Når du føler akutt angst, se deg rundt og navngi (høyt eller for deg selv) tre gjenstander du ser i øyeblikket. Fortell deretter tre lyder som du hører og beveg tre deler av kroppen din i sekvens, for eksempel håndleddet, benet og hodet. Ifølge Dr. Chansky vil dette psykologiske trikset hjelpe deg til å slutte å tenke på livets svakheter og konsentrere deg om følelsene dine, og at du befinner deg på et sted der du kan føle, se og høre ting. Du har den kjente verdenen rundt deg. Du kan spille spillet så mange ganger du trenger for å føle deg rolig, til og med 100 ganger på rad.

Gå en tur

Ja, så enkelt som det er det! Michael Otto, Ph.d. i psykologi fra Boston University og forfatter av «Treningseffekten», sier at «Det er viktig at folk forstår at fysisk trening ikke bare er bra for den fysiske formen». Han mener at enhver fysisk aktivitet bidrar til å forbedre den mentale helsa. Professor Otto er overbevist om at selv kun fem minutters jogging eller en spasertur i frisk luft etter en vanskelig arbeidsdag kan forbedre humøret og bidra til å eliminere negativ tenkning. Hans antakelser er bevist gjennom eksperimenter. Folk som trente regelmessig var nemlig mindre utsatt for depresjon enn de som ikke hadde spaserturer eller trente som en del av den daglige rutinen.

Vær din egen venn

Ofte er den første reaksjonen på et sammenbrudd å beskylde oss for latskap og kreve å ta oss sammen. Med andre ord vil du prøve å gjøre dine daglige oppgaver gjennom viljestyrken. Men i denne situasjonen er ikke dette den beste strategien ettersom vi er sårbare. Å være sin egen kritiker og fortelle deg selv om hvilket kraftløst menneske du er vil ikke hjelpe. Prøv å forestille deg en person som står deg nært og som er i en dårlig situasjon trenger støtte. Ville du gitt dem en lærepenge, eller ville du spørre vedkommende om hvordan du kan hjelpe? Ta vare på deg selv, ikke ta deg selv så høytidelig, og gi deg selv en pause.

Ta en test

Våre anbefalinger fungerer kun hvis du opplever midlertidige nedgangstider eller har lett angst. Men kun en lege kan bestemme hvor alvorlig det er, og om det ikke er et symptom på en mer alvorlig lidelse, som depresjon. Det finnes en test kalt «Beck’s Scales», en metode utviklet av en amerikansk psykiater med navn Aaron T. Beck i år 1961. Denne består av 21 spørsmål som vil hjelpe deg med å evaluere risikoen for å utvikle depresjon eller om du allerede har en. Hvis resultatene av testene ser urovekkende ut, må du ikke nøle med å oppsøke lege.

Hva kan du lære mer om? Les her: