Sinn og følelser: Slik påvirker psykosomatikk kroppen din

360 views

Ordet «psykosomatikk» er satt sammen av to greske ord: psykhē (sinn) og sōma (kropp) og betyr «sinn og kropp knyttet til hverandre». En psykosomatisk lidelse er en sykdom forårsaket eller forverret av psykologiske faktorer og kan gi en følelse av fysisk smerte. Slik fungerer det.

Den tette forbindelsen mellom sinn og følelser ble lagt merke til av gamle greske leger, deriblant Galen og Soranus fra Efesos i 1. århundre f.Kr. Inntil nylig konsentrerte moderne vestlig medisin seg om å behandle kroppslige og psykiske lidelser hver for seg. For noen tiår tilbake begynte leger å være nøyere med følelsesmessige faktorer som spilte en bestemt rolle i utviklingen av de mest organiske sykdommene. De merket også at pasienters fysiske symptomer var relatert til mange sammenhengende faktorer, inkludert biologiske, psykologiske og økologiske faktorer.

I følge forskningen «Psykosomatisk lidelse patologi» påvirker følelsene mottakeligheten for skader, urovekkende elementer i omgivelsene, følsomheten for infeksjoner, alvorlighetsgraden av sykdommer og hastigheten på hvor raskt kroppen kommer seg etter sykdom.

De fysiske symptomene forårsaket av psykologiske faktorer er også kjent som somatisering eller somatoforme forstyrrelser. For eksempel kan et menneske som opplever mye stress føle ekte brystsmerter uten noen fysiske årsaker til denne smerten. Disse symptomene produseres av økt aktivitet av nerveimpulser som kroppen sender ut til kroppsdelene.

Slik påvirker følelser kroppen

I studien «Psykosomatiske lidelser» har forskere bevist at bekymringer (inkludert bekymringer for egne helsemessige tilstander) kan forverre symptomene på psoriasis, eksem og magesår samt øke blodtrykket. En annen undersøkelse kalt «En oversikt over psykosomatiske sykdommer» nevner at kvinner under stress klager over tretthet, selv når de får nok søvn, samt om oppblåsthet, irritabilitet og endringer i menstruasjonssyklusen. Menn føler brystsmerter og har problemer med libido. Nevrologene advarer imidlertid om at psykosomatiske symptomer ikke bør overses da en slik tilnærming kan føre til forverring av dem. Dette fremgår av rapporten «Hypokondri og psykosomatisk sykdom: Forklaring på et veldig reelt innbilt problem». «Å gråte og le er en fysisk reaksjon på følelser», sa nevrologen Suzanne O’Sullivan. «Når vi ler, trekkes membranen seg sammen, pusten endres, ansiktsmusklene trekker seg sammen og tårene begynner å renne fra øynene. Det er en svært liten ting, men våre kroppslige sensasjoner forvandles. Dersom kroppene våre er i stand til dette, forstår jeg ikke hvorfor de ikke ville være i stand til å forårsake mer ekstreme symptomer, for eksempel spasmer under noe mer ekstreme omstendigheter».

Den britiske leksikonet gir følgende eksempel på psykosomatisk lidelse: I en tilstand av sinne har en gjennomsnittlig person et høyere blodtrykk og en høyere pustefrekvens. Når årsaken til sinne forsvinner, forsvinner de fysiske symptomene. Men når personen føler seg aggressiv regelmessig, og ikke får uttrykt dette åpent, vil ikke sinnet være synlig på utsiden, men alle raserisymptomene vil fortsatt være til stede. Dessuten kan et slikt menneske være uvitende om hva som har forårsaket den økte pulsen og begynne å bekymre seg for et symptom som har dukket opp fra ingensteds.

Barn har enda større problemer enn voksne med å uttrykke det de føler med ord. For førstnevnte manifesteres stresset ofte av kroppene deres. Et barn som for eksempel har problemer med å lære på skolen har ofte magesmerter. Han eller hun får ofte permisjon fra skolen og blir værende hjemme. Dette er et godt eksempel på hvor viktig det er å ikke holde alle bekymringene for deg selv, men heller si dem rett ut. Dette er ikke bare viktig for barn, men også for voksne og eldre. For sistnevnte kan ensomhet og tristhet føre til depresjon, som igjen kan føre til en rekke fysiske symptomer.

Hva annet kan se ut som en sykdom, men som viser seg å være psykosomatikk?

Hjerteinfarkt

Brystsmerter, prikking og nummenhet i venstre arm: Dette er vanlige symptomer på hjerteproblemer. Leger sier imidlertid stadig oftere etter medisinske undersøkelser at det ikke finnes noen fysiologiske årsaker til disse følelsene, og at de alle er forårsaket av akkumulert stress, mangel på søvn og fysisk aktivitet. Advarsel! Uansett, dersom du skulle oppleve disse symptomene, bør du oppsøke lege.

Migrene

En smertefull hodepine kan være forårsaket av hundrevis av ting, men psykosomatikk er én av dem. Migrene er ofte en vanlig reaksjon på stress eller søvnmangel.

Åreknuter

Vi snakker om subjektive opplevelser, og ikke om synlige tegn. Mange mennesker anser tunge bein og dragende smerter som symptomer på sykdommen, mens tester kan viser at alt er som det skal være.

Gastrointestinale sykdommer

Du kan ha et skikkelig kosthold, men fortsatt oppleve gastrointestinale problemer. Dette kan også være psykosomatisk, ettersom diaré og spasmer kan være forårsaket av stress, søvnmangel eller et enkelt ønske om å bli hjemme dersom du må dra til et sted du ikke ønsker å dra til. Ifølge forskere fra forskningen «Behandling av psykosomatiske lidelser» krever diagnostikk og behandling av psykosomatiske lidelser ikke bare nevrologer og psykiatere, men også andre spesialister. Det er viktig å vurdere en rekke faktorer, som pasientenes alder, personlighetsstruktur, sykdomsvarighet, intensitet av symptomer og miljøfaktorer (dvs. stressfaktorer som påvirker pasientene). Ifølge leger spiller avstigmatisering av psykosomatiske lidelser en viktig rolle. Selv om mekanismene som fungerer i stress-sykdomsforholdet ennå ikke er grundig undersøkt, kan de psykosomatiske symptomene ikke betraktes som imaginære. Samtidig kan en følsom holdning utgjøre en stor forskjell.

Hva kan du lære mer om? Les her: