Vær den du er: Slik slutter du å sammenligne deg selv med andre

59 views

Når vi sammenligner oss selv med andre, kan selvtilliten ta skade av det og legge hindringer for et fullverdig og aktivt liv. Slik stopper du din interne kritiker slik at du heller kan fokusere på din suksess.

Gi et navn til din interne kritiker

Dersom du skal klare å motstå noe, må du forstå hva det er. Livscoacher foreslår følgende tilnærming: Gi din interne kritiker et navn. Når du oppdager at du ikke løper nok om morgenen, at du ikke er særlig aktiv i å utvikle nye forbindelser eller at du ikke klarer å holde deg til dietten, og det samme ikke skjer med folk du følger på Instagram, vet du hvem den interne kritikeren er. Denne kritikeren kan du stoppe. Når du snakker med din interne kritiker, kan du hjelpe deg selv med fakta. For eksempel sier forskningen «Helsefordeler ved fysisk aktivitet: beviset» at selv kun en liten økning i fysisk aktivitet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer med hele 52 %. Det er tilstrekkelig å ha et aktivitetsnivå på kun en halvtime daglig!

Kom med bevis

Et av de største problemene for eldre mennesker i den moderne verden er at de ikke har en særlig aktiv livsstil. Myten om å måtte gå minst 10 000 skritt pr. dag står ennå sterkt. Studien «Må vi gå 10 000 skritt om dagen?» av Harvard Medical School knuser denne myten. I løpet av tre måneder overvåket leger den fysiske aktiviteten til 16 000 kvinner under 70 år. De som gikk mellom 4000 og 7500 trinn, og som gradvis økte intensiteten, viste de beste helseresultatene. Etter å ha oppnådd 7500 trinn, stoppet fremgangen, og det var ikke nødvendig å sikte mot å oppnå 10 000 trinn.

Vær din egen venn

Se for deg at din interne kritiker er en ekte person, og at han eller hun er lei seg akkurat nå som et resultat av å ha sammenlignet seg med noen andre. Hva vil du fortalt vennene dine i en slik situasjon? Ville du muntret dem opp og påminnet dem om prestasjonene de har oppnådd så langt i livet? Behandle din interne kritiker som en venn, og ikke si ting du aldri ville sagt til et annet menneske — for eksempel at han eller hun er en taper og at andre mennesker er bedre.

Begynn å skrive en dagbok

Og det er det samme om du har det nedskrevet på papir eller i digitalt format. Ikke bare skriv ned situasjonene der du sammenlignet deg selv med noen andre, men også følelsene dine. Hva føler du når du leser at andre for eksempel praktiserer yoga eller går stavgang. Får du lyst til å gjøre livet ditt mer aktivt, eller blir du opprørt over at du ikke en gang spaserer daglig? Hold rede på dine negative reaksjoner og utløsende faktorer. Dette vil være det første steget på veien for å motstå dem og øke selvtilliten.

Hold oversikt over prestasjoner

Når vi sammenligner oss selv med andre, fokuserer vi på deres sterke sider og ignorerer våre egne. Begynn å skrive ned alt du klarer å oppnå. Dette kan for eksempel være et godt gjennomført prosjekt på jobben, en deilig middag du klarte å lage eller en treningsøkt eller herlig spasertur du utførte selv om du ikke hadde lyst. Du trenger forresten ikke å skrive noe hver eneste dag — et par ganger ukentlig er tilstrekkelig.

Det beste vi kan gjøre er med andre ord å vende oppmerksomheten mot de positive sidene. Begynn å belønne og sette pris på deg selv. Til slutt bør det nevnes at du bør lese denne lista på nytt ved slutten av hver uke om du har mulighet til det. Da vil du se hvor mange talenter du har og hvor mye du har klart å oppnå. Du vil bli overrasket over hvor fantastisk du er, og dermed bli mer takknemlig for hvem du er!

Hva kan du lære mer om? Les her: