Å gå ned i vekt på en sunn måte: Hvordan unngå vitaminmangel

93 views

Vitaminer og mineraler er viktige for å ha en normal og aktiv kroppsfunksjon. Dette er organiske forbindelser, eller mikroelementer, som er uunnværlige i aminosyrer og fett, og som i større eller mindre grad regulerer praktisk talt alle kroppsprosesser – fra metabolisme og produksjon av hormoner, til dannelse av vev og generering av energi. De fleste vitaminer produseres ikke direkte i menneskekroppen og må derfor inntas gjennom mat. Men dessverre så mangler så og si alle rundt om i verden vitaminer, uavhengig av nivået på den økonomiske utviklingen i hjemlandet og tilgjengelige matvarer.

Hvorfor kan vitaminmangel være farlig?

Den nødvendige daglige dosen vitaminer og deres sunne konsentrasjonsmengder i kroppsvev er ikke så betydningsfullt. Samtidig kan langvarig vitaminmangel føre til utvikling av farlige patologiske sykdommer. En av det viktigste er skjørbuk (mangel på vitamin C), rakitt (mangel på vitamin D hos barn) og pellagra (mangel på vitaminene PP og proteiner). De fleste leger anbefaler fortsatt å få i seg de fleste nødvendige vitaminer og essensielle stoffer gjennom mat, og ta vitaminkomplekser og biologisk aktive tilsetningsstoffer dersom slike anbefalinger er umulige å gjennomføre, særlig ved alvorlig fysisk eller emosjonell belastning eller ved endring i kostholdet.

Trenger vi vitaminer når vi går ned i vekt?

Som nevnt ovenfor kan ikke kroppen vår produsere de fleste vitaminene på egen hånd og må få dem gjennom mat eller kosttilskudd. Når vi forsøker å gå ned i vekt, begrenser mange av oss kostholdet i større eller mindre grad ved å redusere mengden mat vi spiser eller kutte ut noen matvarer eller til og med hele matvaregrupper. Som et resultat av dette blir vi svært utsatt for å utvikle mangel på viktige vitaminer og mikroelementer eller forverre en eventuell eksisterende mangel. For eksempel fører den populære KETO-dietten og paleokostholdet til økt mangel på vitamin D ettersom de matvarene som er rike på dette vitaminet og som kan bidra til å fjerne mangel ikke er inkludert i listen over tillatte matvarer.

Det finnes en annen faktor som kan føre til vitaminmangel når du går ned i vekt, nemlig fysisk aktivitet. Som oftest opplever de som trener aktivt en mangel på vitaminene B, A, E og D samt mineralene kalsium, kobber og kalium (sistnevnte skylles aktivt ut av kroppen gjennom svette).

Til slutt kan mangler på spesifikke vitaminer stå i veien for forsøk på å gå ned i vekt, forhindre at kroppen transformerer akkumulert fett til energi og føre til bremsing av metabolismen. Alle disse faktorene beviser at vi bør være bevisste over en nesten uunngåelig mangel på visse vitaminer og mikroelementer når vi legger en plan for hvordan vi skal gå ned i vekt, og eventuelt tenke på å ta syntetiske vitaminer eller kosttilskudd.

Hvilken vitaminmangel hindrer vektnedgang?

Å få en vitamin-boost som kroppen trenger under slanking er viktig ikke bare for helsa. Dersom vi får i oss alle viktige vitaminer og mineraler, vil vi være mer energiske og føle en mindre trang til å spise usunn mat (ettersom vi ikke har en mangel på viktige stoffer), og metabolismen vil være i stand til å omdanne kalorier til energi. Vi vil også sove og takle stress bedre, og disse faktorene påvirker også vår evne til å akkumulere ekstra vekt og bli kvitt den. Så hvilken vitaminmangel er det som forhindrer progresjon og at vi klarer å gå ned i vekt?

Jod

Jodmangel påvirker helsen til skjoldbruskkjertelen og bremser produksjonen av tyreotrope hormoner. En mangel på disse hormonene kan på sin side bremse metabolismen og føre til hevelse, noe som igjen kan forhindrer oss i å bli slanke og gå ned i vekt. Vi bør derfor passe på å få i oss nok jod og iverksette tiltak om nødvendig.

Jern

Forskning publisert i Nutrients-magasinet i 2014 bekreftet det direkte forholdet mellom jernunderskudd og overvekt. Dermed fikk deltakerne i studien med jernmangel raskere overvekt og mistet den overflødige vekten saktere. Dessuten er jernunderksudd direkte relatert til hvor mye energi vi har. Dersom vi mangler det førstnevnte, er det mest sannsynlig at vi også har en mangel på det sistnevnte.

Magnesium

Mangel på magnesium påvirker søvnen vår negativt. En studie utført i år 2018 bekreftet at jo mindre hvile vi får om natten, desto tregere er stoffskiftet.

Karnitin

Denne aminosyren transporterer fettsyrer gjennom kroppens celler og hjelper deg med å forbrenne kalorier, i stedet for å akkumulere dem. En studie publisert i magasinet Food and Nutrition Sciences i 2013 bekreftet at et inntak av 500 mg L-karnitin daglig øker effektiviteten til enhver treningsform, noe som hjelper med å forbrenne mer overflødig fett.

Kostfiber

Kostfiber eller uoppløselige kostfibre er ikke bare nødvendige for tarmens aktive funksjon ved å fylle magen og hjelpe oss med å føle oss mette tidligere og i lengre tid. Matvarene med høyt fiberinnhold eller syntetisk kostfiber hjelper oss å takle et begrenset kosthold lettere, uten å falle for fristelsen til å overspise.

Hvilke vitaminmangler er vanlige ved vektnedgang?

Et annet problemet som de som prøver å gå ned i vekt ofte står over, er mangelen på viktige vitaminer og næringsstoffer. Vi mangler mange av dem – selv når vi ikke har kostholdsbegrensninger og ikke trener mer. Selv under en kort diett kan en slik mangel bli kritisk. Her er listen over de mest utbredte vitaminene og mikroelementene vi må huske på dersom vi planlegger å legge begrensninger i kostholdet.

Sink

Immunforsvaret trenger dette mineralet: Når vi ikke har nok av det, er kroppen mer utsatt for bakterier og virus. Kostholdet og eventuelle begrensninger av matvarer samt tyngre treningsøkter skaper betydelig stress for kroppen, noe som kan påvirke immunforsvaret. Det er på grunn av dette at vi må kontrollere sinknivået og fylle på lageret når det er nødvendig.

Vitamin С

En av de mindre kjente egenskapene til dette vitaminet er den positive effekten på blodkar ved at det beskytter dem og til og med reduserer risikoen for slag. Med en moderne livsstil mangler vi sjeldent dette vitaminet, men noen dietter avviser matvarer som er rike på dette vitaminet, og ytterligere stress kan bli en risikofaktor for personer med svake blodkar. Derfor er det viktig å kontrollere inntaket av vitamin C og gjennomføre nødvendige tiltak om nødvendig.

Krom

Krom er svært nyttig for mennesker på diett ettersom det hjelper å kontrollere nivået av glukose i blodet og øker cellenes følsomhet for insulin (). Selv om du ikke har diabetes eller metabolsk syndrom, kan krom være viktig for deg ettersom stresshormonet, kortisol, har en omvendt effekt: Når cellene blir utsatt for det over lengre tid, blir de mindre utsatt for insulin, noe som øker risikoen for utvikling av diabetes type 2.

Vitaminer gruppe B

Som oftest finnes vitaminene som tilhører denne gruppen i matvarer som er rike på karbohydrater. Disse matvarene blir ofte enten helt ekskludert fra kostholdet eller sterkt begrenset. Vitaminene i B-gruppen er imidlertid essensielle for å regulere nervesystemet, hjernens funksjon, holde oss i godt humør og påvirke tarmens stabilitet. De som går på diett, selv kun i en kort periode, har ofte mangler på disse vitaminene, noe som kan være et argument for å vurdere å ta syntetiske ekvivalenter.

Kalsium

Kalsium er ikke bare viktig for styrke skjelettet, ledd og leddbånd, men også for sikre en god helse for nervesystemet og hjertet. De fleste av oss får et kalsiumunderskudd rundt 40-årsalderen, men etter fylte 50 blir kalsium så og si skylt ut av kroppen. I perioder med vektnedgang hopper mange av oss over meieriprodukter eller velger skummede produkter (melkefettet er en forutsetning for absorpsjon av kalsium. Kroppen vil avvise kalsium uten dette fettet), og underskuddet kan bli farlig. Det er anbefalt å diskutere inntak av kosttilskudd med lege og kontrollere nivået av vitamin D, som påvirker hvordan kroppen tar opp kalsium.

Er en vitamin-diett svaret?

Dette er selvsagt en forenkling, men det er en viss sannhet i det. Når du planlegger et seriøst forsøk, enten det er psykologisk eller fysisk, bør du gi deg selv litt ekstra støtte. Dietter, kostholdsbegrensninger og intensiv trening får kroppen til å jobbe i en ny modus. Den presses til å transformere seg raskere, ekstra stress oppstår og et underskudd av nødvendige og nyttige næringsstoffer oppstår. Vi bør kontrollere nivået av de mest essensielle vitaminene og næringsstoffene, og ta syntetiske vitaminer og kosttilskudd om nødvendig for å unngå helseproblemer, holde oss produktive og opprettholde energinivået.

Hva kan du lære mer om? Les her: