En systematisk tilnærming til mannehelse

139 views

Uansett hvilken del av verden menn lever i, så besøker de leger sjeldnere og bryr seg mindre om forebygging, i følge funn fra WHO i 2019. Denne holdningen fører til tragiske konsekvenser ettersom menn ifølge statistikken lever kortere enn kvinner. Så la oss finne ut hvilke helseaspekter man bør tenke på, spesielt menn, selv om symptomer er fraværende.

Den gode nyheten er, ifølge forskning publisert i The Lancet, at den totale forventede levealderen i Nord-Europa nå er høyere enn andre steder i verden. For eksempel lever menn i Finland og Danmark til de er 79 år, i Norge til de er 80,5 år og i Sverige til de er 80,8 år. I andre land er dette tallet mye lavere – 70,8 år.

De viktigste risikofaktorene for menn i Skandinavia er uansett de samme som i andre land: røyking, alkoholforbruk og neglisjering av mental og fysisk helse. Sammenlignet med kvinner lider menn i Nord-Europa oftere av koronar hjertesykdom, hjerneslag, lungekreft og diabetes. I tillegg blir de oftere skadet.

Etter fylte 40: Forebygging og konsultasjon

Kolesterol. Selv ved fravær av åpenbare helseproblemer og risikofaktorer (for eksempel disposisjon for genetiske sykdommer), bør kolesterolnivået sjekkes hvert 4-6 år. Kolesterolnivået øker ikke med en gang, og det er bedre å diagnostisere det og iverksette tiltak på et tidlig stadium for å beskytte blodårene og hjertet. Fastlegen din kan identifisere øyeblikket slike tiltak må iverksettes, samt hyppigheten av dem.

En blodtrykksmåling kan gjøres hjemme bare hvis det ikke er noen grunn til å bekymre seg over det. Menn over 40 år som lider av høyt blodtrykk og fedme bør oppsøke lege og sjekke blodtrykket ikke noe mindre enn én gang pr. år. Blodsukkernivået bør også kontrolleres ettersom fedme er en av de alvorlige risikofaktorene for å utvikle diabetes type 2 hos menn over 40 år.

Samtidig vil det bare være nødvendig å gjennomføre en vanlig EKG-test dersom det finnes risikofaktorer eller symptomer på koronar hjertesykdom, som retrosternal smerte, kortpustethet, økt puls og svette.

Etter fylte 50: Legg til CT-screening

Langtidsrøykere og de som sluttet å røyke i løpet av de siste 15 årene, anbefales å gjennomgå en forebyggende screening, for eksempel en lavdosert CT-skanning. Dette kan bidra til å oppdage lungekreft på et tidlig stadie. Lengden på røykingen blir en risikofaktor når indeksen tilsvarer eller bikker 30. Indeksen beregnes ved å multiplisere antall røykeår med antall sigarettpakker per dag.

Menn over 55 år bør gjennomgå en koloskopi, som er en annen viktig screening for å oppdage tykktarmskreft.

Dette kan du gjøre på egen hånd

Behandle helsa di med største forsiktighet. Gå gjennom kostholdet ditt – reduser sukkerinntaket, få i deg fem eller flere porsjoner daglig med grønnsaker eller frukt. Stump røyken, kontroller alkoholinntaket og utfør minst 150 minutter fysisk trening ukentlig. Endre livsstilen gradvis siden stress er farlig for mannehelsa. Stress gjør nemlig at kroppen blir mer utsatt for infeksjoner. I tillegg kan testosteronmetabolismen bli påvirket, noe som kan forårsake lav seksualdrift og erektil dysfunksjon. Søvnløshet kan være en annen faktor som påvirker stressnivået ditt. Her gjelder de samme anbefalingene for menn som for kvinner, uavhengig av hvor de bor i verden: Følg en vanlig søvntidsplan, unngå overspising og ha en sunn livsstil ettersom vitenskapen ennå ikke har en bedre kur å by på.

Hva kan du lære mer om? Les her: