Hva forårsaker oppblåst mage?

130 views

Kroppene våre er fantastiske. Både når vi sover, snakker eller blar i sosiale medier, fungerer cellene og kroppsorganene våre, uten å spare noe. Dannelsen av gasser i fordøyelseskanalen er en helt naturlig prosess. Alle voksne mennesker frigjør overflødig gass i gjennomsnitt 13 til 21 ganger pr. dag. Gassene kommer ut av både den nedre enden av mage-tarmkanalen og den øvre (i form av rap). Men dersom denne prosessen av en eller annen grunn forstyrres, kan en tilstand med ubehag og smerte oppstå.

Ifølge flere studier, deriblant «Prevalens og risikofaktorer for oppblåsthet i magen og synlig distensjon: En populasjonsbasert studie» lider mellom 16 % og 30 % av oss regelmessig av oppblåsthet og flatulens. Hvorfor skjer dette, og hva kan vi gjøre?

Når det er for mye gass i fordøyelseskanalen eller noe som forhindrer at den kommer ut, kan en slik tilstand føre til oppblåsthet ledsaget av ubehag, smerte, lyder og trykk i magen. Det finnes mange bakenforliggende årsaker til mage- og tarmproblemer, og de fleste av dem er relativt ufarlige.

1. Overspising

Noen ganger føler vi oss som fylte kalkuner etter å ha spist for mye. I et slikt tilfelle kan man ikke skylde på gass. Ifølge forskningen, «Oppblåsthet og distensjon ved irritabel tarmsyndrom: Rollen til visceral følelse», har noen mennesker en tendens til å ane flatulens, og dette problemet er mer et sensorisk problem enn et fysisk problem.

2. Matintoleranser og allergier

Mange mennesker vet ikke engang om at de lever med matintoleranse. I slike tilfeller kan oppblåsthet etterfulgt av overflødig gass være et tegn på intoleranse. Her er de vanlige mistenkte:

Dersom du mistenker at du har allergi eller matintoleranse, anbefales det å konsultere fastlegen.

3. Gassproduserende matvarer

Kostfiber er veldig nyttig for kroppen, men noen matvarer rike på fiber kan gjøre at kroppen produserer mer gass. Dette inkluderer belgplanter og fullkornsprodukter, som bønner, kikerter og linser. Derimot kan fettrike produkter redusere fordøyelsen og tømmingen av magen, noe som gir en tunghetsfølelse.

Her er matvarer du bør huske på:

  • stekt og krydret mat,
  • korsblomstrede grønnsaker (brokkoli, rosenkål, blomkål, grønnkål osv.),
  • svisker og sviskesaft,
  • øl.

4. Svelging av luft og gasser (ved røyking osv.)

Det finnes to kilder til gastrointestinale gasser: ytre og indre. Tarmbakterier er ansvarlige for sistnevnte, mens den førstnevnte kilden dannes når vi spiser, drikker eller røyker. De fleste gasser kommer imidlertid inn i kroppen med kullsyreholdige drikker. Karbondioksid i gassform oppløst i drikker frigjøres i magen og forlater i beste fall kroppen med rap.

Vi får mye gass i oss når vi drikker gjennom sugerør, spiser for fort (eller mens vi snakker), tygger tyggegummi eller suger på godteri. Gebiss kan være en annen årsak til at overflødig luft svelges.

5. FODMAP-rikt kosthold

FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler og finnes i mange matvarer. De kan være vanskelige å fordøye, særlig i tilfeller med somatiske gastrointestinale lidelser. I en rekke studier (et av eksemplene er «Evidensbasert kostholdsstyring av funksjonelle gastrointestinale symptomer: FODMAP-tilnærmingen») har forskere funnet ut at et FODMAP-kosthold reduserer ubehagelige fordøyelsessymptomer. Dette gjelder ikke minst mennesker med irritabel tarm-syndrom. Dersom du er bekymret for oppblåsthet, kan det hjelpe å endre kostholdet.

FODMAP-rike produkter:

  • løk,
  • hvitløk,
  • brokkoli,
  • hvete,
  • hvitkål,
  • blomkål,
  • artisjokk,
  • bønner,
  • epler og pærer,
  • vannmeloner osv.

6. Søtningsmidler

Tyggegummi og «sunne» matvarer blir ofte tilsatt søtningsmidler. Det regnes som et trygt alternativ til sukker (som er spesielt viktig for mennesker med diabetes). Et høyt forbruk av slikt gir imidlertid bakteriene i tykktarmen en mulighet til å ha en «gassfest» (se rapporten «Sorbitolintoleranse: En ikke-verdsatt årsak til funksjonelle gastrointestinale klager»).

Sukkeralkohol er egentlig FODMAP-mat. Av denne grunn bør konsumet ikke overdrives. De som er sliter med oppblåsthet bør unngå xylitol, sorbitol og mannitol. Erytritol kan være et bedre alternativ, men vil også kunne forårsake problemer i store doser.

7. Premenstruell syklus og graviditet

Menstruasjonssyklusen regulerer av hormoner, deriblant østrogen og progesteron. Nivåsvingninger av disse hormonene påvirker hele kroppen, inkludert fordøyelsessystemet. Like før en menstruasjonssyklus starter kan østrogen føre til forstoppelse, flatulens og gassretensjon i tarmen. Prostaglandinene, som får livmoren til å trekke seg sammen, forsterker denne effekten: Et overskudd av dem kommer inn i blodstrømmen og påvirker den glatte muskulaturen, noe som gjør at mage-tarmkanalen trekker seg sammen. Hormoninduserte endringer i matpreferanser blir også en del av problemet. Ifølge rapporten «Differensielle assosiasjoner mellom eggstokkhormoner og symptomer på spiseforstyrrelser på tvers av menstruasjonssyklusen hos kvinner», fører progesteron til kostholdsproblemer og utilfredshet med kroppen, og dette igjen får oss til å velge ting som påvirker fordøyelsen, som meieriprodukter, stivelsesholdige karbohydrater og søtsaker.

Gassdannelse under graviditet kan være et av symptomene. Det allerede kjente progesteronet hjelper til med å føde barn og gjør at musklene i kroppen slapper av, inkludert tarmmuskulaturen. Dette bremser fordøyelsen og fører til at gasser akkumuleres, noe som igjen fører til oppblåst buk, rap og flatulens. Til slutt kan det nevnes at vitamintilskudd for gravide kvinner bidrar til effekten ettersom noen av komponentene deres bidrar til forstoppelse.

8. Stress

Angst og stress kan øke mengden luft vi svelger, og dette vil igjen føre til oppblåst mage og flatulens. Selv om det ikke skjer, kan følelser føre til muskelspasmer som forstyrrer det naturlige hendelsesforløpet.

Kur for dannelse av overflødig gass

1. Endre kostholdet

Begynn med å spise små porsjoner i sittestilling, tygg maten grundig og unngå distraksjoner. Dette alene kan bidra til å løse noe av problemet. Hvis du fører en matdagbok, vil det være enklere å identifisere årsaken til en bivirkning i mage-tarmkanalen.

2. Slutt å røyke

Dette kan forhindre oppblåst mage. I tillegg vil røykeslutt redusere risikoen for mange livstruende sykdommer.

3. Inntak av fermenterende kosttilskudd under medisinsk oppsyn

Ytterligere fermentering kan bidra til å bryte ned ufordøyelige karbohydrater. De mest populære inneholder laktase (for mennesker med laktoseintoleranse) eller alfa-galaktosidase.

Dannelse av overflødig gass kan unngås ved hjelp av medisiner som inneholder simetikon (en silisiumbasert forbindelse) eller gjennom inntak av aktivt kull. Du bør alltid konsultere legen din før inntak av slike medisiner ettersom de påvirker absorpsjonen.

4. Unngå forstoppelse

Forstoppelse er et veldig vanlig fordøyelsesproblem og kan ha en rekke bakenforliggende årsaker. Ofte forverrer en forstoppelse symptomene på oppblåsthet i magen ettersom den blokkerer gassene på innsiden av tarmen («Oppblåsthet og distensjon ved irritabel tarmsyndrom: Rollen til gastrointestinal transitt». Feil tiltak kan også forverre situasjonen. Ofte anbefales det å konsumere store mengder løselig fiber som et forebyggende tiltak mot forstoppelse. På den annen side kan dette også gjøre oppblåstheten verre. Dersom du opplever begge disse problemene, kan du forsøke å drikke mer vann og være mer aktiv. Ifølge forskningen «Effekten av regelmessig fysisk aktivitet på avføringsmønster hos middelaldrende pasienter som klager over kronisk forstoppelse» kan en slik tilnærming ha noe for seg.

5. Øk aktivitetsnivået ditt

Dersom du ikke har mulighet til å besøke treningssenteret, kan du forsøke å spasere i minst en halv time hver dag. En spasertur, særlig etter et måltid, bidrar til å tone musklene, forhindrer forstoppelse og fremskynder fordøyelse.

6. Peppermynteolje

En oppblåst mage kan være forårsaket av endringer i funksjonen til gastrointestinale muskler, noe som kan gjøre inntak av antispasmodiske midler ganske effektive. Peppermynteolje innehar nettopp denne antispasmodiske egenskapen og brukes derfor ofte til å kurere oppblåste mager. Dette er bekreftet av mange studier, blant annet «Peppermynteolje for irritabel tarm-syndrom: En kritisk gjennomgang og metaanalyse».

De negative symptomene kan også lindres av kamillete og vann med flere dråper nellikolje (se «Eugenol (nellikolje)».

7. Unngå angst og stress

Reduksjon av stress gir en positiv effekt på symptomer i mage-tarmkanalen og forbedrer livskvaliteten som helhet.

8. Rådfør deg med fastlegen din for å diagnostisere og kurere underliggende tilstander

Bekjempelse av symptomene kan være nytteløse dersom årsakene sitter mye dypere. Når du rådfører deg med fastlegen din, er det lurt å fortelle om hvordan og når du opplever oppblåsthet og flatulens (matdagboken som vi nevnte ovenfor kan også være nyttig).

Hvordan bli kvitt rumling og oppblåsthet på en rask måte

Du skal om kort tid ha et viktig møte, men det virker som om du har en stor hval i magen. Hva gjør du? Her er hva som kan hjelpe:

  • drikk litt vann,
  • spis dersom du er sulten,
  • tren litt (sykle, jogge osv.),
  • prøv noen yogaposisjoner som involverer magemusklene (katt-ku, sfinks, torso twist, utvidet valpestilling, utvidet trekantstilling),
  • masser magen med sirkulære bevegelser i 15 minutter.

Ofte er oppblåste mager ikke noe å bekymre seg for ettersom årsakene lett kan identifiseres og korrigeres. Men dersom de ubehagelige symptomene påvirker livskvaliteten din negativt, bør du konsultere fastlegen.

Hva kan du lære mer om? Les her: